Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer. Zo kan diegene dus jouw geld overmaken naar zijn/haar eigen rekening.
Je rekeningnummer is een gegeven van dezelfde orde als bijvoorbeeld je naam en adres. Deze informatie publiek maken houdt in principe geen gevaar in. Wanneer bijvoorbeeld liefdadigheidsorganisaties een geldinzameling organiseren, zullen ze langs zoveel mogelijk kanalen hun rekeningnummer verspreiden.
Het International Bank Account Number (IBAN) identificeert elke rekeninghouder, inclusief bank en vestigingsland. Dankzij de unieke IBAN kunnen banken de betaling helemaal automatisch verwerken, zonder aanvullende informatie.
Een crimineel kan toegang hebben gekregen tot je bankgegevens en daarmee geld van je hebben gestolen. Bijvoorbeeld door je computer, smartphone of tablet te hacken. Je kunt ook een nepmail hebben gekregen met een link naar een website die lijkt op die van je bank.
Zoek bijvoorbeeld online naar gegevens zoals naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer (Google, social media, fora of andere websites). Controleer voordat je geld overmaakt of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Probeer persoonlijk met de (ver)koper af te spreken.Zo wordt de kans op oplichting kleiner.
Via phishing e-mails, online advertenties of babbeltruc aan de telefoon of aan de deur. In sommige gevallen kunt u verleidt worden om een kopie van een geldig legitimatiebewijs toe te sturen. De oplichter vindt uw gegevens. In slecht beveiligde administraties, in uw afval of via het internet en social media.
Deel ook nooit een kopie van je bankpas met anderen! Door de combinatie van rekeningnummer en pasnummer kan ook opgelicht worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van de afbeelding, het rekeningnummer wordt aangepast en vervolgens wordt er misbruik van de naam gemaakt, zonder dat de rekeninghouder hiervan op de hoogte is.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Wat kan je doen? Verdween er op onrechtmatige wijze geld van je rekening? Dan kan je een officiële vraag bij je bank indienen om terugbetaald te worden. De bank moet daar binnen een redelijke termijn op antwoorden.
Het enige betrouwbare bewijs dat de koper heeft betaald, is het aankoopbedrag op uw eigen bankrekening, ofwel de bevestiging in uw mobiele app voor betaalverzoeken, ofwel contant geld dat u zelf heeft nageteld. Een oplichter kan op zijn eigen toestel of computer heel makkelijk een vals betaalbewijs laten zien.
IBAN (International Bank Account Number) is de internationale standaardcode voor een rekeningnummer. Het bestaat uit je rekeningnummer, voorafgegaan door twee letters en twee cijfers. Bijvoorbeeld: Het rekeningnummer van water-link is 096-3103000-88.
Zo bestaat het Nederlandse IBAN uit 18 cijfers en letters. Het bevat het oude Nederlandse bankrekeningnummer van 10 cijfers of minder, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de 4-letterige code van de betaaldienstverlener (bijvoorbeeld de verkorte naam van de bank).
Wanneer een nieuwe klant een verzekering wil afsluiten, worden de gegevens direct gecontroleerd. Bij het afsluiten van een verzekering wordt de IBAN-Naam Check ingezet om de combinatie naam en rekeningnummer te controleren.
Een bedrijf mag niet zomaar geld afschrijven van uw rekening. U moet hiervoor schriftelijk toestemming geven, bijvoorbeeld via een formulier of antwoordkaart. Anders is de incasso onterecht.
Je eigen IBAN staat altijd op je bankpas en natuurlijk ook op je rekeningafschrift vermeld. Waar bijvoorbeeld jouw ING IBAN nummer staat op je pinpas, is onder het kleine kopje 'betaalrekening'. Jouw IBAN is gebaseerd op je rekeningnummer, waaraan een bankcode, een landencode en een controlegetal wordt toegevoegd.
Ook door een kopie van je bankkaart of je rekeninguittreksel door te sturen loop je geen gevaar. Enkel met een rekeningnummer of de info die op een bankkaart staat kan je bijvoorbeeld geen geld afhalen of betalingen uitvoeren, daarvoor heb je meerdere gegevens nodig zoals een pincode of een vingerafdruk.
Je moet altijd aangifte doen als je in een jaar meer dan €6.035 van je ouders hebt ontvangen of meer dan €2.418 van een ander. Je kunt online een aangifteformulier (link naar de website van de Belastingdienst) invullen.
De heffingsvrije grens voor belastingvrij sparen bedraagt 57.000 euro per persoon. Fiscaal partners hebben samen recht op een heffingsvrije grens van 114.000 euro. In 2022 was dit nog 50.650 euro per persoon of dus 101.300 euro voor fiscaal partners.
Er is geen limiet voor het saldo op je betaalrekening.
Meestal kan tegen een kleine vergoeding online geld worden overgemaakt via beveiligde, webgebaseerde diensten. Het proces is eenvoudig en werkt vaak als volgt: De verzender opent een sessie voor internetbankieren en specificeert de ontvanger, het te verzenden bedrag en een beveiligingsvraag en -antwoord.
Als u ingelogd bent bij de ene bank, ziet u dan ook uw rekeningen bij andere banken. Zo heeft u al uw bankzaken bij elkaar. Ook wordt het door PSD2 gemakkelijker om een digitaal huishoudboekje bij te houden.
Je kunt iemand toestemming geven om namens jou je betaalrekening te gebruiken. Dat is dan een gevolmachtigde. Een gevolmachtigde mag wel betalingen doen, maar mag namens jou geen wijzigingen laten doorvoeren (bijvoorbeeld een adres aanpassen). Tenzij we hier andere afspraken over hebben gemaakt.
Waarom mag ik mijn betaalpas niet uitlenen? Fraudeurs kunnen geld opnemen en geld witwassen met jouw betaalpas.Ook kunnen ze je betaalpas omwisselen voor een andere betaalpas, zonder dat je het door hebt.
Signalen van fraude met DigiD
U ziet 1 of meer onbekende werkgevers op pensioen- of belastingoverzichten staan. U ontdekt op mijn.overheid.nl dat uw gegevens bij de overheid zijn gewijzigd. Nadat u heeft ingelogd op www.digid.nl ziet u in uw gebruikshistorie dat er is ingelogd op een moment dat u dat niet heeft gedaan.
Zoals naam, adres, geboortedatum en burgerservicenummer (BSN).