Bij een softijs machine werkt het net iets anders. De vloeibare softijsmix wordt eerst door een pomp opgezogen en in de pomp wordt de benodigde lucht toegevoegd door de tandwielen die erin zitten.
Normaal softijs
Standaard softijs wordt bereid van melk of melkpoeder gemengd met water. De melk heeft een lager vetpercentage dan normaal roomijs. Dit mengsel laat men bevriezen bij ongeveer -5 graden, tegen een gekoelde cilinderwand.
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Softijs ontstaat uit een vloeibaar mengsel van vetten, water en eiwitten dat op 5° wordt bewaard in de softijsmachine. Net voor de machine het mengsel naar buiten perst, wordt het op enkele graden onder het vriespunt ingevroren. Eenmaal het softijs uit de machine is gekomen, kan je het niet meer bewaren.
Wij hebben het recept! Dit heb je nodig: 1000 milliliter melk. 225 gram suiker.
Acht graden minder koud
De gemiddelde temperatuur van klassieke melk- en roomijssoorten die uit de machine komen, ligt op een graad of zeven onder nul. Geschept en gegeten wordt het bij circa -14 °C. Bij softijs ligt dit anders; het ijs komt op ongeveer -6 °C uit de machine en wordt dan ook op deze temperatuur gegeten.
Zelf ijs maken is goedkoop.
Thuis 1 liter ijs maken kost gemiddeld 2 euro, veel minder dan in de ijssalon.
Het hangt af van je budget maar ook van het gebruiksgemak. Wil je direct aan de slag kunnen dan ben je iets meer kwijt. Kan je wachten en heb je een ruime vriezer dan is een wat goedkopere ijsmachine een optie. Roomijs is met iedere machine te maken, voor andere soorten ijs moet je de juiste machine kiezen.
Als je voor klassiek roomijs wil gaan, krijg je wel het beste resultaat met een ijsmachine. Wat een ijsmachine namelijk doet is het ijs invriezen en tegelijkertijd mengen, hierdoor ontstaan er zo min mogelijk ijskristallen en wordt het ijs zacht en romig.
Het starten van een eigen ijssalon kost al snel honderdduizend euro of meer. Het is soms mogelijk bij de bank een lening te krijgen, maar de banken zijn wel kritischer geworden als het gaat om kredietverstrekking richting het mkb.
Softijs. Er wordt wel eens beweerd dat je bij softijs meer risico loopt op een voedselinfectie, en dat je het als zwangere vrouw niet moet eten. Onderzoek laat zien dat je het veilig kunt eten, ook als je zwanger bent. Wel is het zo dat de machines schoon moeten zijn en de ijsmaker hygiënisch moet werken.
In de goedkoopste variant kost Ola's Raket 0,20 euro per ijsje, tegen 0,24 euro in de duurdere supermarkten. De huismerkprijzen liggen bij alle supermarkten lager dan die van Ola's Raket. Hier spant Digros de kroon met een bodemprijs van 0,14 euro per Space Arrow, tegen 0,22 euro voor een Sparrunner.
Door je ijs constant te laten draaien, wordt er veel lucht onder het ijs geklopt. Hierdoor krijg je smeuïg en schepbaar ijs als resultaat. Zonder ijsmachine durft je ijs wel eens te kristalliseren en dus hard te worden.
Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden zullen de ijsblokjes na ongeveer 2 uur gaan smelten.
Een standaard softijsje heeft de smaak van vanille, maar vaak is er ook keuze uit aardbei, chocola en banaan. Tegenwoordig worden er vaak ook meer trendy smaken aangeboden zoals tropisch fruit en koffie.
Je diepvriezer is te koud
Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.
Als je zelf ijs hebt gemaakt en je hebt een portie in de vriezer bewaart dan heb ik een handig trucje voor je zodat het ijs er niet keihard uitkomt en meteen geserveerd kan worden. IJs blijft iets zachter en lekker smeuïg in de vriezer als je om de bak ijs eerst een afsluitbare plastic zak doet.
Het ijs moet zes uur tot een nacht in de vriezer.
IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten.
Het bewaren van softijs is niet aan te raden, omdat dit de structuur van het ijs op te lage temperaturen aantast of geen vorm behoudt op te hoge temperaturen.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Diepvriesproducten tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.