Oven schoonmaken met ammonia
Doe in een vuurvaste schaal een fikse laag ammonia. Zet deze in het midden van de oven, zodra deze op temperatuur is. Doe dan kokend water in een andere vuurvaste bak en zet deze onderin de oven. Deurtje dicht, oven uit en timer aan.
Verwarm de oven tot 200 graden Celsius en plaats een hittebestendig bakje met heet water en schoonmaakazijn. Schakel het ovenprogramma uit en sluit de ovendeur. Als je na een paar uur de ovendeur weer opent, dan kan je de aangekoekte etensresten gemakkelijk verwijderen met een stukje keukenpapier.
De gaspitten schoonmaken met ammonia
Doe de pitten in een schaaltje met ammoniak in een gesloten zak. Laat dit ongeveer een nachtje intrekken.
Verder is het van groot belang dat je ammonia nooit (maar dan ook nooit!) met andere schoonmaakmiddelen mengt. Dit kan namelijk echt gevaarlijk zijn. Als je bijvoorbeeld ammonia en bleek met elkaar mengt, komen er gevaarlijke stoffen vrij die kunnen zorgen voor problemen met ademhalen en zelfs brandwonden in de keel.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hierna plaats je een ovenbestendig bakje met heet water en een scheut schoonmaakazijn in de oven. Doe de ovendeur dicht en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend poets je de aangekoekte resten zonder moeite weg met een vochtige doek of keukenpapier.
Ammoniak is een oplosmiddel voor vlekken van vet, bloed, transpiratie, vulpeninkt, jus, mayonaise, tomatensaus, slagroom, thee en fruit. Alleen sterk verdund gebruiken. Niet op wol en zijde gebruiken. Neutraliseren met koud water, azijn of citroensap.
Ammonia (ook wel: ammoniumhydroxide of salmiakgeest genaamd) is een oplossing van het gas ammoniak in water. In symbolen: NH3 (aq).
Mensen kunnen last hebben van ammoniak doordat de geur sterk prikkelend is. Als mensen in korte tijd veel ammoniak inademen, kan het onder andere de slijmvliezen en de ademhalingsorganen aantasten. Het kan ook de ogen zeer sterk irriteren. In de buitenlucht komen deze concentraties echter nauwelijks voor.
Vul een ovenschaal met 4/5 kokend water en 1/5 ammoniak en smeer de hardnekkige plekken in met groene zeep. Zet de schaal in de oven, sluit het deurtje en laat het mengsel anderhalf uur 'dampen'. Je zult zien dat alle vetresten stilaan los beginnen te komen en je de oven kan proper vegen met een doek.
Giet ongeveer 250 milliliter water op de bodem van je oven. Voeg hier vervolgens een flinke scheut afwasmiddel aan toe. Stel de oven in op 60 graden en laat deze een uur lang draaien. Het vuil weekt los door de de combinatie van waterdamp en afwasmiddel.
De beste manier is om de oven te verwarmen op 200 graden. Zet daarna de oven helemaal uit en plaats een hittebestendig oven bakje met heet schoon water en een flinke scheut schoonmaakazijn in de oven. Houdt de ovendeur daarna goed gesloten en laat de azijn het werk doen !
Ammoniak. Dit is de meest bekende vloeistof gebruikt voor ontvetten. Niet alleen voor schilderwerk, maar ook voor het ontvetten van ovens, ruiten, spiegels etc. Het is een erg goedkoop middel waarmee je uitstekend resultaat kunt behalen.
De uitkomst van deze test was duidelijk: al na eenmalig gebruik ontstaat er onherstelbare schade aan keukenonderdelen (fronten, korpussen en oppervlaktes). Daarom zijn ook desinfectiemiddelen op basis van ammoniak niet geschikt om de keuken mee schoon te maken/te ontsmetten.
Ammoniak wordt onder andere gebruikt in schoonmaakmiddelen en koelinstallaties. Ammonia worden ook wel ammoniumhydroxide genoemd en worden gebruikt als schoonmaakmiddel. Het is een sterke base en daardoor geschikt voor het ontvetten van objecten die van verf moeten worden voorzien.
De lever breekt 90% van de aangevoerde ammoniak af tot het afvalproduct 'ureum'. Dit wordt voor een groot deel via de nieren uitgescheiden.
Gebruik geen agressieve en algemene schoonmaakmiddelen
Dweil uw houten vloer nooit met bleekwater, ammoniak, allesreiniger, schoonmaakazijn of groene zeep.
We raden zo veel mogelijk af om ammoniak te gebruiken. Doe je het toch, vergeet dan niet de kamer voldoende te luchten. Spoel achteraf de muur altijd grondig af met proper water en laat gedurende een paar dagen drogen.
Een oude methode is een schaaltje met azijn in de keuken, een citroenschil in zout in de koelkast, en met kattenbakkorrels. Het hangt er dus vanaf waar de vieze geur in huis is, maar in alle gevallen is vieze geuren absorberen mogelijk.
Ammoniak en bleekwater zijn stoffen die blijven doorwerken. Dat wil zeggen, als het niet afgespoeld wordt, dan blijft de bijtende werking doorgaan. Niet onbeperkt, maar toch langer dan je misschien zou willen. Als je iets wilt ontkalken, zoals bijvoorbeeld kranen, dan kun je hiervoor azijn of antikalk gebruiken.
Citroensap
Vul een schaaltje met water en giet hierin wat citroensap. En plaats dit enige minuten in de magnetron. Laat de magnetron vervolgens 5 minuten op vol vermogen draaien met dit water met citroen. Het aangekoekt vuil zal hierdoor uiteindelijk losweken, waardoor u het kunt verwijderen.
Als je vaak uit eten gaat of kant-en-klaar maaltijden afhaalt of laat bezorgen, zul je je oven niet vaak gebruiken. Dan hoef je hem ook niet zo vaak schoon te maken. Een keer per kwartaal is dan afdoende. Maar gebruik je de oven veel en vaak, dan is het raadzaam hem elke maand te reinigen.
Grote roosters/bakplaten schoonmaken
Vul dan een grote teil of het bad met lauwwarm water. Hierin doe je soda(kristallen) of een vaatwastablet. Laat het een uurtje, bij voorkeur een nacht, intrekken. Daarna is het vet zacht genoeg om het er zo af te vegen.