Wist je dat sesamzaadjes en zonnebloem- pompoen- en pijnboompitten net als noten boordevol gezonde vetten en vezels zitten? Ook bevatten pitten en zaden veel mineralen en vitamines.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Ieder notensoort kan verschillen in voedingswaarde en voedingsstoffen. Zo bevatten pecannoten veel zink, en hazelnoten juist weer veel vitamine E en madadamianoten veel onverzadigde vetten. Het is daarom ook aan te raden een grote variatie aan verschillende noten te eten tijdens de zwangerschap.
Basis Eetschema tijdens zwangerschap
Liefst volkoren soorten zoals volkorenbrood, volkoren knäckebröd, mueslibrood of roggebrood. Liefst volkoren en ongezoet zoals muesli of havermout.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Havermout is goed voor zwangere vrouwen
En laat havermoutpap nou een goede bron zijn van foliumzuur. Daarnaast bevat havermout complexe koolhydraten die een belangrijkste energiebron voor het lichaam vormen. Het bevat ook B vitamines die nodig zijn om voedsel om te zetten in energie.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.
Wanneer je hazelnoten opneemt binnen je voedingspatroon kunnen deze een flinke bijdrage hebben aan uw gezondheid. Zo bevatten hazelnoten enkelvoudige onverzadigde vetzuren die een bijdrage leveren aan het gezond houden van het hart en de bloedvaten. Daarnaast zitten hazelnoten boordevol foliumzuur (vitamine B11).
Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Muesli is een ideaal ontbijt. Je kunt er extra noten, fruit en vezels aan toevoegen. Zo krijg je een goed en stevig ontbijt. Probeer hier ook mee te variëren, zo kun je een dag kiezen om aardbeien toe te voegen, appel, banaan, blauwe bessen, mango of ananas.
Er zitten veel bouwstoffen in die belangrijk zijn voor de groei; zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.
Toekomstige jonge moeders doen er goed aan om dagelijks een portie watermeloen te eten. Dat helpt om misselijkheid, die dikwijls gepaard gaat met een zwanger-schap, tegen te gaan. De watermeloen beschikt – volgens wetenschappers en voedingsexperts – over alle kwaliteiten om zowel de moeder als de foetus te helpen.
Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Onderzoek naar dadels tijdens zwangerschap en bevalling
Elke zwangere vrouw zou op zijn minst 4 weken voor de uitgerekende datum 6 dadels per dag 'moeten' eten voor het gewenste resultaat.
5. Broccoli. Broccoli kunnen we met recht een echt powerfood noemen. Alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een gezonde zwangerschap, zitten er namelijk in: calcium, folium en vezels, maar ook belangrijke anti-oxidanten en vitamine C.
Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen.