Wortelsap en wortelsoep
Wortelsap is ideaal om de stoelgang minder waterig te maken. Vooral op de nuchtere maag is wortelsap efficiënt. Naast wortelsap is ook wortelsoep aangewezen om diarree te verhelpen. Kook een halve kilo wortelen in 150 ml water totdat de wortelen mals worden.
Hoeveel wortels moet je eten? "Als je 100 tot 250 gram gekookte wortels eet op een dag, krijg je genoeg vitamine A binnen. Van sap is dit 50 tot 100 milliliter. Van rauwe wortel is dat dit 150 tot 200 gram."
Wortelsap wordt gemaakt van wortels. In wortelsap dat je in de supermarkt kunt kopen zit naast wortel vaak sinaasappelsap en soms is er ook suiker aan toegevoegd. Wortelsap bevat, als er geen suiker is toegevoegd, weinig calorieën en veel bètacaroteen, vitamines en mineralen.
Recent onderzoek suggereert dat de symptomen van bepaalde vormen van diabetes – met een bepaalde genetische mutatie- verminderd kunnen worden door betacaroteen, een stof uit wortelen."
Door iedere dag een flink glas wortelsap te drinken kan je ook de gezondheid van je hart en bloedvaten ondersteunen. Wortelsap bevat namelijk mooie hoeveelheden van de vitamines B1 en C. Vitamine B1 heeft een gunstige invloed op de werking van je hart.
Wortels om gifstoffen af te voeren…
De wortel stimuleert de lever namelijk om gifstoffen af te voeren. Het is daarom belangrijk om regelmatig rauwe wortels te eten. Rauwe wortelsap en geraspte wortel zijn ook goed om de leverwerking te stimuleren.
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
Hoe lang kun je vers sap bewaren? Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Tomatensap bevat namelijk veel vitamine C, wat helpt om je vaatwanden sterk en soepel te houden. Daarnaast is tomatensap erg rijk aan kalium, een mineraal dat gunstig is voor je bloeddruk. Ook voor je spieren en botten is het een goed idee om biologische tomatensap toe te voegen aan je voedingspatroon.
Wortelen zitten, dankzij het stofje bètacaroteen (ook wel vitamine A), bomvol anti-oxidanten die je huid versterken en een helend effect hebben. Daarnaast vind je het mineraal silicium in wortelen en dit vertraagt het verouderingsproces van je huid en is goed voor de aanmaak van collageen (wat weer rimpels tegengaat!).
Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet. Dat houden we vast en wordt opgeslagen in ons vetweefsel.
Wortel voor je haar
– het verbetert de conditie van je hoofdhuid en stimuleert de haargroei; – het speelt een grote rol in de groei en onderhoud van haarzakjes; – het geeft je haar een gezonde glans; – het verlengt de groeifase van de haarcyclus.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
witte rijst, witte pasta, wit brood, beschuit, droge koek (type studentenkoek, petit beurre), zoute koekjes (type Tuc). Beperk voedingsmiddelen met onoplosbare voedingsvezels zoals tarwezemelen, rogge, volkoren brood en granen, zilvervliesrijst, muesli, bonen, erwten, rauwe groenten. melkproducten).
Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten. Doordat vezels vocht vasthouden, wordt de ontlasting steviger en dikker. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, aardappelen en fruit.
Bleekselderij sap biedt tal van gezondheidsvoordelen. Selderijsap is hydraterend en bevat een hoge hoeveelheid van de vitamines A, C en K en de mineralen kalium, calcium en zink. Volgens gezondheidsexpert Anthony William zijn het onder andere deze mineralen waar bleekselderijsap zo bijzonder maken.
Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren. Als je het sap langer wil bewaren, dan kun je het sap ook invriezen. Sap uit de slowjuicer kan tot 12 weken in de vriezer bewaard worden. Als je het eenmaal ontdooid hebt, kan het niet terug de vriezer in.
Uit 1 kilo appels komt ongeveer 0,75 liter sap. Het percentage sap is afhankelijk van de soort fruit of groente, en is het hoogst als u het zo kort mogelijk na de oogst laat persen.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Pigment. Wanneer je veel in de zon komt, worden er meer en grotere melanoyten gemaakt en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur. Deze bruine kleur is dus eigenlijk je natuurlijke zonnebrandcrème.
Wat maakt komkommersap nu zo gezond? Komkommersap is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten die je ondersteuning bieden bij veel verschillende processen in je lichaam. Zo draagt vitamine B1 in ons komkommersapje bij aan de normale werking van je hart en ondersteunt calcium je spijsvertering.
Groene bladgroenten, zoals spinazie, bevatten een antioxidant genaamd glutathion, die zorgt voor een goede werking van de lever. Daarnaast zorgen andere bestanddelen in deze groentesoort ervoor dat je gasproductie omhoog gaat en je bloed wordt gezuiverd van schadelijke stoffen.
Hoe lang is dit wortelsap houdbaar? Vers gemaakt wortelsap kun je, mits goed afgesloten, 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Wel kan de smaak van vervlakken na een aantal dagen. Wil je het sap langer bewaren kan het ook ingevroren worden.