Elementen die kwaad kunnen in elke digitale camera zijn bijvoorbeeld regenwater, vrieskou, condens, het lastige muurtje of de harde vloer. Een lens is uiteraard ook gevoelig voor vallen, maar er zitten minder sensoren en elektronica in die kapot kunnen gaan.
Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.
Een camera met optische zoom haalt het beeld dichterbij voor je het vastlegt. Dit doet je camera door verschillende lensdelen ten opzichte van elkaar te bewegen. Daarom beweegt de lens als je in- een uitzoomt met een optische zoom. Hiermee haal je het beeld dichterbij zonder verlies van kwaliteit.
Als je serieuzer aan de slag wilt met fotograferen of filmen, kies je een systeemcamera. Maar niet elke lens (of objectief) past op elke camera. Het systeem dat je kiest bepaalt welke lenzen en andere accessoires je er later bij kunt kopen.
Meestal worden voor goedkopere modellen minimaal 50.000 kliks gegarandeerd, waar dat kan voor duurdere modellen wel tot 300.000 kliks zijn. En dan kan dat nog vele malen meer zijn, dat is ook een beetje geluk hebben. Hoe kun je weten hoeveel kliks jouw camera heeft?
Wil je een portret maken van een persoon dan zal de juiste lens ergens tussen 70 en 100mm zitten. Omdat dit gebied de minste kans op vervorming (distortion) biedt. Andere brandpunten geven vaak vervorming in het gezicht door het te breed of te uitgerekt weer te geven, afhankelijk van de lens die je op de camera hebt.
Een variabel brandpunt is gebruikelijk bij telelenzen. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoe dichtbij je het onderwerp haalt. Met een 70-300mm lens is je beeld bij 70mm al aardig ingezoomd, maar met 300mm haal je het onderwerp pas echt dichtbij.
Een voor de hand liggende keuze is een objectief met een zoombereik van 70 tot 200mm: de Canon EF 70-200mm f/2.8L, de Nikon AF-S 70-200mm f/4.0G en de Sony 70-200mm f/2.8.
Dekt de populaire brandpuntsafstanden van 18-55 mm (kleinbeeldequivalent: 27-82,5 mm) met een maximaal diafragma van f/3.5–5.6. Dit objectief is perfect voor het maken van allerlei soorten foto's, van portretten tot landschapsfoto's. Het is ook ideaal voor het opnemen van HD-films.
50mm lens is een lichtsterk objectief
Dit betekent dat het een groot maximaal diafragma heeft, meestal f/1.8, soms f/1.4 of zelfs f/1.2. Lichtsterk betekent dat in situaties waarin weinig licht is, je toch nog goed kunt blijven fotograferen vanwege deze grote opening.
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
De beste keus is een spiegelreflex- of systeemcamera met een telelens / zoomlens. Heb je niet zoveel te besteden of ben je beginner, dan kan je ook kijken voor een bridgecamera. Een bridgecamera heeft flink wat zoombereik. Helaas zijn ze wel wat trager met scherpstellen.
Voor veel fotografen is de favoriete lenzen voor het fotografen van landschappen meestal een 14 mm f / 2.8, een 16-35 mm f / 2.8 en een 24 mm f / 1.4. Als je scènes fotografeert met het onderwerp prominent in de voorgrond, dan kan een groothoeklens ook een goede keuze zijn.
De 35mm lens wordt vaak gezien als een meer veelzijdige lens en dit is ook te zien aan het aantal soorten fotografie waarvoor deze lens gebruikt wordt, denk aan trouwfotografie, sportfotografie, foodfotografie, reisfotografie, landschapsfotografie (hoewel dan 35 mm prime minder voor de hand ligt) en straatfotografie.
Een allround lens is een zoomlens voor alledaags gebruik. Doordat het een lens met een variabele brandpuntafstand is, kun je er vanalles mee vastleggen. Volledig uitgezoomd is het beeldkader groot genoeg om landschappen te fotograferen.
Tamron lenzen zijn er voor de verschillende camera merken (Canon, Nikon, Sony) te koop. Zo kan je bijvoorbeeld voor een Nikon camera een Tamron lens kopen met een Nikon bajonet zodat hij op jouw Nikon camera past.
Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand. Denk hierbij aan lenzen van minimaal 400mm of meer.
Optische zoom
Deze wordt berekend door de hoogste waarde van het zoombereik te delen door de laagste waarde van het zoombereik. Zo kun je met 60x zoom even ver zoomen als met 50x zoom: omdat je verder kunt uitzoomen. Let dus niet alleen op de zoomfactor, maar zeker ook op de beginwaarde van het zoombereik.
Samengevat. Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt.
Canon spiegelreflexcamera's zijn voorzien van een EF- of een EF-S-mount. EF-lenzen zijn gemaakt voor fullframe Canon spiegelreflexcamera's én passen op APS-C Canon DSLR's. Objectieven met een EF-S-mount zijn alleen geschikt voor Canon DSLR's met een APS-C sensor.
De meeste spiegelreflexcamera's voor beginners gaan rond de 150,000 tot 200,000 clicks mee. De echte professionele spiegelreflexcamera's gaan dus tot 400,000 of zelfs 500,000 clicks mee. Via deze database kun je zien wat de verwachtte levensduur is van jouw camera.