Het algemene Gewoon eekhoorntjesbrood komt in Nederland voornamelijk voor in lanen; vaak in gezelschap van andere bijzondere laanpaddenstoelen. Het Gewoon eekhoorntjesbrood behoort tot de bekendste steelpaddenstoelen van Nederland, net als de overbekende paddenstoel “rood met witte stippen”: de Vliegenzwam.
"Eekhoorntjesbrood vind je heel vaak in eiken- en beukenlanen en langs bosranden. Ook de cantharel, een kleine knalgele paddenstoel die vrij makkelijk herkenbaar is, groeit in de buurt van deze bomen. Je ziet ze vaak op mos.
Eekhoorntjesbrood komt voor in Europa en Noord-Amerika. Eekhoorntjesbrood wordt niet gekweekt en groeit dus alleen in de vrije natuur. Het groeit vooral onder eikenbomen, berken en beuken. Eekhoorntjesbrood groeit op een licht plekje in het bos.
Royal Funghi gedroogd eekhoorntjesbrood bestellen | Albert Heijn.
Ook deze soort komt voor onder de eik, maar is vrij zeldzaam.
Vooral in de maanden juli, augustus en september komen de eekhoorntjesbroden op vaak van oudsher bekende lanen tevoorschijn. Ze verschijnen meestal met meerdere, soms zelfs tientallen of nog meer, exemplaren bij elkaar.
Eekhoorntjesbrood is net als de meeste paddenstoelen een erg goede bron van B-vitamines. Zo bevat het volop thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3). Deze vitamines zijn onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en de goede werking van je zenuwstelsel.
Eekhoorntjesbrood is gemakkelijk te herkennen. De vaak kastanjebruine paddenstoel heeft geen plaatjes onder zijn hoed, maar buisjes. Eekhoorntjesbrood heet Boletus edulis: de eetbare boleet. Maar veel boleten zijn eetbaar, hoewel de meeste minder lekker zijn.
Pluk enkel paddenstoelen die je kent! Snijd de paddenstoelen onderaan de steel af in plaats van ze met de hand te plukken of uit de grond te trekken. Neem dus een goed mesje mee. Eet je oogst nog dezelfde dag op om de beste smaak te behouden.
Eekhoorntjesbrood, ook wel bekend als 'cèpes' of 'porcini' wordt gezien als een echte delicatesse.
Eekhoorntjesbrood is ook best duur.
Eekhoorntjesbrood. De meest gegeerde boleet in de keuken is eekhoorntjesbrood.
Om twee redenen. Bescherm jezelf. Er zijn diverse giftige soorten planten en paddenstoelen waarvan je misselijk of ernstig ziek kunt worden; een klein aantal is zelfs dodelijk. Kijk ook uit bij plekken waar net bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, bijvoorbeeld langs wegen en akkers.
De variëteiten kweekbare paddenstoelen zijn eindeloos, al zijn er ook beperkingen. "Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld, dat valt onmogelijk te kweken. Bij paddenstoelen die je wél zelf kan telen, kan je een mooie oogst binnenhalen.
Eekhoorntjesbrood. Een van de meest gewilde eetbare padenstoelen en niet alleen in de mensenwereld. Ook bij reeën, eekhoorns, egels, muizen, slakken en mestkevers staan ze op het menu.
Eekhoorntjesbrood is 1-3 dagen houdbaar in de koelkast. Gedroogd eekhoorntjesbrood kan op een donkere en koele plek een paar maanden bewaard worden.
Paddenstoelen behoren tot de schimmels en niet tot planten. Paddenstoelen hebben geen groene blaadjes waardoor ze ook geen koolhydraten kunnen opslaan om daarvan te groeien.
Zo kennen we de Boletus edulis als Eekhoorntjesbrood. Deze naam is niet alleen ontstaan doordat de diertjes de paddenstoel zo lekker vinden, maar ook doordat de soort veel voor komt in de buurt van beuken- en eikenbomen waar de eekhoorntjes veel te vinden zijn.
Beginnende paddenstoelspotters verwarren de kastanjeboleet vaak met eekhoorntjesbrood. Een goede test is om met je vinger in de steel van de paddenstoel te knijpen. De kastanjeboleet krijgt dan een blauwgroene kleur, eekhoorntjesbrood niet.
Het eekhoorntjesbrood staat ook bekend onder de namen boleten, cèpes en porcini en is een dikke vlezige paddenstoel die voor komt in Europa en Noord-Amerika. Ze groeien vooral onder eiken, beuken en berkenbomen en houden van lichte plekken in het bos.
In beide gevallen moeten de eekhoorntjesbrood zo snel mogelijk worden afgekoeld om het kookproces te stoppen en pas daarna in de vriezer. Een andere manier om de smaak van eekhoorntjesbrood lang te behouden is door ze in een zoutoplossing te bewaren of ze in dunne plakjes te snijden en te drogen.
Eekhoorntjesbrood is een paddenstoel van zo'n 30 cm. De paddenstoel is wat plakkerig en heeft een grote, vlezige hoed. De paddenstoel wordt niet gekweekt maar groeit wel in het wild in verschillende delen van Europa en Noord-Amerika.
Het zijn ideale smaakmakers voor vegetarische gerechten, en doen het goed in stoofpotten en herfstige soepen.