Uw werkgever betaalt uw vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit. Op uw loonstrook staat hoeveel vakantiegeld u krijgt. De meeste werknemers krijgen in mei of juni hun vakantiegeld. Afspraken over de uitbetaling staan in uw arbeidsovereenkomst of cao.
Bedienden en ambtenaren ontvangen vakantiegeld van hun werkgever. Voor arbeiders is vakantiegeld anders geregeld. Hun werkgever betaalt een sociale bijdrage aan de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV).
Je werkgever is verplicht om jou vakantiegeld te betalen. Maar het kan voorkomen dat in je cao staat dat je geen recht hebt op vakantiegeld. Gelukkig is er een wettelijke bepaling die ervoor zorgt dat je minimaal 8% van het minimumloon per jaar moet ontvangen.
Het vakantiegeld, ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd, is meestal 8 procent van je brutoloon. Dit wordt vaak eind mei uitgekeerd en wordt berekend over het loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar. Als je baan stopt wordt het opgespaarde bedrag meteen uitbetaald.
Vakantiegeld is wettelijk vastgelegd en minimaal 8 procent van je jaarsalaris. Dat mag niet zomaar worden ingehouden of opgeschort.
De werkgever is verplicht het vakantiegeld in de afgesproken maand uit te betalen. Als het vakantiegeld niet op tijd wordt betaald, is deze vordering opeisbaar. Dit betekent dat de werknemer juridische stappen kan ondernemen om het vakantiegeld te vorderen. Er wordt dan een loonvorderingsprocedure opgestart.
Als u geen vakantiegeld heeft ontvangen, bel eerst de gemeente en vraag waarom het vakantiegeld niet is betaald. U kunt ook een uitkeringsspecificatie vragen van de maand waarin uw vakantiegeld uitbetaald had moeten worden. Meestal is dit de uitkeringsspecificatie over de maand mei of juni.
In de onlinedienst Mijn vakantierekening zie je het bedrag van je vakantiegeld, de uitbetalingsdatum, je aantal verlofdagen en meer. Meld je aan bij Mijn vakantierekening om je gegevens te bekijken.
Of je recht hebt op vakantiegeld, hangt af van je werksituatie in het vorige kalenderjaar. Heb je een volledig jaar gewerkt, dan heb je recht op 20 betaalde vakantiedagen (in de 5-dagenweek). Heb je daarentegen deeltijds gewerkt, dan bouw je je vakantierechten op in verhouding.
De uitbetaling van het vakantiegeld gebeurt bij de meeste bedrijven één keer per jaar in de maand mei of juni. Uiterlijk in juni moet je ervoor zorgen dat je vakantiegeld betaalt aan je werknemers. Afspraken over wanneer vakantiegeld uit te betalen staan in de arbeidsovereenkomst of cao.
Dat komt doordat de belastingtarieven zijn aangepast, zo zegt salarisstrookjesbedrijf ADP. Een modaal inkomen ligt op 2816 euro bruto per maand. Als je dit verdient, krijg je 1,62 euro minder vakantiegeld. Wie 1,5 keer modaal verdient, krijgt 2,43 euro minder.
3. Is mijn werkgever verplicht om mij een 13de maand uit te betalen? Afhankelijk van de sector waarin je werkt, is je werkgever verplicht om je een 13de maand te geven.
Als u in dat kalenderjaar het hele jaar hebt gewerkt, dan hebt u in uw vakantiejaar recht op de volledige vier weken betaalde vakantie. Hebt u bijvoorbeeld maar een half jaar gewerkt, dan hebt u recht op maar twee weken betaalde vakantie. Voor die vakantiedagen krijgt u ook vakantiegeld.
De nieuwe werkgever zal het loon inhouden voor de aantal dagen vakantierecht in 2021 bij indiensttreding. Op het moment dat de bediende vakantie neemt wordt deze wel doorbetaald. Verdient de werknemer meer bij de nieuwe werkgever, zal deze een bijpassing moeten doen van het dubbel vakantiegeld.
Ook als je met pensioen bent en een AOW-uitkering hebt ontvang je jaarlijks een vakantiebijslag. Dit is wel anders opgebouwd dan vakantiegeld dat je van een werkgever krijgt. Je bouwt elke maand een bedrag vakantiegeld op. Indien je alleenstaand bent, dan bouw je per maand bruto € 71,77 vakantiegeld op in 2023.
Het vakantiegeld is een wettelijk recht en is in Nederland 8% van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt dit in mei uitbetaald, maar bij ontslag wordt het opgebouwde bedrag meegenomen in de eindafrekening. Dus het bedrag dat iemand heeft opgebouwd, moet je betalen als deze medewerker uit dienst gaat.
Ze ontvangen enkel en dubbel vakantiegeld in één keer van de Rijksdienst Jaarlijkse Vakantie (RJV). Het fonds wordt gefinancierd door werkgeversbijdragen op het brutoloon aan 108 %. Het vakantiegeld van een arbeider wordt berekend op basis van 15,38 % van de brutobezoldiging van het vakantiedienstjaar.
Uw vakantiegeld in 2023 is bruto € 8,84 lager dan in 2022. De hoogte van uw vakantiegeld hangt af van uw situatie.
Vakantiegeld wordt in Nederland doorgaans in mei of juni uitbetaald. De afspraken over de exacte datum vind je terug in je arbeidsovereenkomst of cao. Meestal wordt het vakantiegeld uitbetaald in mei. Daarnaast is het goed om te weten dat jouw werkgever verplicht is om het vakantiegeld uiterlijk in juni uit te betalen.
Het Nibud heeft het netto vakantiegeld doorgerekend voor verschillende bruto maandsalarissen. Als je bijvoorbeeld 2.000 euro bruto per maand verdient, is je bruto vakantiegeld 1.920 euro. Netto hou je daar ongeveer 1.100 euro van over.
Wat is het verschil tussen maandelijks of jaarlijks uitbetalen? Belastingtechnisch gezien maakt dat niets uit. Je krijgt in totaal hetzelfde bedrag uitgekeerd, of je nou kiest voor een maandelijkse of jaarlijkse uitbetaling.
Wat is het verschil tussen een 13e maand en eindejaarsuitkering? Een 13e maand is een extra bruto-maandsalaris.Een eindejaarsuitkering is een percentage of deel van je bruto-jaarsalaris.
De lagere inkomens ontvangen dit jaar iets meer vakantiegeld. Iemand met een maandloon van 1.000 euro bruto krijgt 15 euro netto extra vakantiegeld. Bij 1.250 euro bruto per maand wordt er netto 18 euro meer gestort. Vanaf modaal wordt het extra geld voor vakantie 'afgeknepen'.
Er is niet duidelijk in de wet omschreven wanneer je werkgever de eindafrekening moet opstellen. Wel moet je laatste salaris na afloop van de loonperiode betaald zijn (binnen een maand). De eindafrekening mag tot één maand na afloop van je dienstverband opgemaakt en betaald worden.