De functie van tandpasta is het verwijderen van aanslag. Hierbij wordt altijd een miniscuul laagje glazuur of tandbeen verwijderd. Daarom is het schuurmiddel in tandpasta's zo afgestemd dat zij genoeg slijpende werking heeft in de korte periode waarin wordt gepoetst, zonder dat dit tot overmatige slijtage leidt.
Waarop moet ik letten bij de aankoop van een tandpasta? Een goede tandpasta moet genoeg fluoride bevatten, verwijdert tandplak en vlekken, en doet dat allemaal zonder het tandglazuur te beschadigen. Koop steeds een tandpasta met voldoende fluoride. Fluoride is het belangrijkste ingrediënt van een tandpasta.
Wanneer je gezonde tanden en tandvlees wilt hebben dan is een goede mondhygiëne van het grootste belang. Door te poetsen met tandpasta wordt het gebit beter gereinigd dan wanneer alleen met water wordt gepoetst. Zeker het gebruik van een fluoridetandpasta blijkt essentieel om cariës te voorkomen.
Vaak worden dan tandpasta's aanbevolen met chloorhexidine (doorgaans afgekort tot CHX). Dit is een stof die heel sterk bacteriedodend werkt, met als gevolg dat de opgebouwde tandplak wordt afgebroken en er weinig nieuwe meer bijkomt.
Hoe gebruik je ze? Neem een tabletje in je mond en kauw het kapot – niet doorslikken. Nu poets je met je tandenborstel zoals je gewend bent. De tablet schuimt vanzelf.
Ja, je kunt je tanden te vaak én te lang poetsen. Te hard poetsen kan uiteindelijk je tandvlees en tandglazuur aantasten, vooral als je een harde tandenborstel gebruikt. Zoek dus naar een zachte kop, poets zachtjes en met cirkelvormige bewegingen - heen en weer 'zagen' is not done.
Nee, het is geen goed idee om telkens zonder tandpasta te poetsen. In tandpasta zit namelijk fluoride. Deze stof versterkt het tandglazuur en beschermt je gebit tegen gaatjes (cariës). Daarnaast heeft tandpasta een antimicrobieel effect en zorgt het voor een frisse adem.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Hoewel mondwater veel bacteriën in uw mond doodt, raden de tandartsen van Tandzorg Op Maat overmatig gebruik van mondwater af. Houd het bij één keer spoelen per dag om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Kies daarnaast voor het juiste mondwater en gebruik het mondwater maximaal twee weken achter elkaar.
Té zure mondwaters kunnen zorgen voor tanderosie. Er wordt gesproken over een ph waarde van 5 of lager. In Listerine zit onder andere het conserveermiddel benzoëzuur dat alleen zijn werk kan doen in een ph waarde van 5 of lager. Alles met een PH waarde onder de 5,5 lost tandglazuur op.
Tandpasta zorgt er voor dat je tanden gereinigd worden. Door het schuurmiddel in de tandpasta worden je tanden gepolijst (glad gemaakt). Zo heeft tandplak (een laagje kleverige bacteriën) minder kans om aan het glazuur vast te plakken, zodat er minder snel infecties en gaatjes ontstaan.
Tandenpoetsen is al zo'n 7.000 jaar een dagelijks ritueel. Het begon allemaal met het poetsen met een takje van een boom of plant met geneeskracht. Daarna poetste men het gebit met de vingers en een beetje zout. Later ontstond het eerste tandpoeder, dat later werd vervangen door tandpasta.
Himalaya Tandpasta
Een van de meest gebruikte natuurlijke tandpasta's zonder fluoride. De Himalaya tandpasta's hebben een unieke samenstelling van effectieve biologische kruidenextracten die de tanden reinigen, de adem verfrist en zorgt voor gezond tandvlees.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Kan ik iets doen om mijn tandglazuur sterker te maken? Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.
Spoel de mond vier keer per dag met een zoutoplossing. Hiermee reinigt u de gehele mondholte. Doe dit gedurende één minuut en vergeet daarbij de wangzakken niet. U kunt de zoutoplossing eenvoudig zelf maken door twee theelepels keukenzout op te lossen in één liter (lauw) kraanwater.
Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.
Namelijk: maak je tandenborstel eerst nat zodat de borstel meteen schoon wordt en het zachter is voor je tanden en tandvlees. Daarnaast blijft de tandpasta ook beter aan de borstel plakken zodat het er niet af valt voor je de borstel in je mond hebt.
Fluoride heeft echter wel tijd nodig om in het glazuur te trekken. Dit duurt volgens Kohsiek ongeveer een uur. "Wanneer je na het tandenpoetsen dus meteen krachtig gaat spoelen met veel water, spoel je een groot gedeelte van het fluoride gelijk weer weg.
Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid fluoride tussen je kiezen na het poetsen het grootst is als je 2 cm tandpasta gebruikt. Het advies is dan ook dat oudere kinderen en volwassenen 2 cm tandpasta per poetsbeurt gebruiken. Op deze manier is de fluoride concentratie het grootst na het poetsen van je gebit.