Een cavia kan in de tralies bijten omdat zijn kooi naast een andere caviakooi staat en hij naar de andere cavia toe wil. Dat kan zijn uit verlangen omdat hij wil vechten met de andere cavia, maar het kan ook zijn dat hij wil paren met de andere cavia. Als cavia's zwaar slaags raken, zullen ze vrijwel altijd bijten.
Als u merkt dat ze elkaar echt bijten of met elkaar door de kooi rollen, haal ze onmiddellijk uit elkaar. Soms passen 2 cavia's gewoon niet bij elkaar. U moet ze wel een kans geven om aan alkaar te wennen. Een foefje is om ze beiden met een druppeltje parfum in te smeren, zodat ze allebei dezelfde geur hebben.
Het knagen aan de tralies doet de cavia over het algemeen niet om de tanden te slijten, maar om aandacht te vragen. Veel afleiding is dus belangrijk. Dagelijks moet het water en voer worden ververst.
Ze kunnen vechten omdat ze de baas willen zijn over de ander of over de groep, ze kunnen vechten omdat ze willen paren met een zeugje en ze kunnen vechten omdat ze de ander als indringer in hun territorium beschouwen en hem willen wegjagen.
In het begin spelen de cavia's meestal een machtsspelletje. Dan mag de één niet in het huisje, dan mag de ander het niet. Hetzelfde geldt voor eten, drinken en in elkaars weg lopen. Er zal veel gepiep, gebrom en andere geluiden te horen zijn, waarbij de dieren met de kop omhoog en de kinnen tegen elkaar aan staan.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Van nature zijn cavia's groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zijn de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s).
Maar een of meer van de volgende symptomen kun je herkennen aan gestreste cavia's, als je ze zorgvuldig en regelmatig observeert: Ze zijn minder actief. Ze hebben minder eetlust. Ze stoppen met zichzelf verzorgen or doen dit juist overdreven veel.
Als uw cavia likt is dat vaak een teken van genegenheid, ze zijn tevreden en willen u verzorgen. Maar het is ook mogelijk dat ze gewoon de zoute smaak op uw hand lekker vinden. Zich uitrekken. Dit duidt er meestal op dat een cavia zich bij u op zijn gemak voelt, terwijl hij rustig bij u op schoot zit.
Je kan cavia's zeker dingen aan- en afleren, maar dat kan alleen maar door middel van herhaling, zodat het uiteindelijk blijft hangen en ze weten wat ze wel of niet mogen of moeten doen in bepaalde situaties. Dit geldt ook voor een cavia die het bijten moet afleren.
Cavia's kunnen alleen door te gillen en door te bijten duidelijk maken dat ze pijn hebben. Als jij toevallig de plek aanraakt waar je cavia heel veel pijn heeft, kan het zijn dat hij uitvalt.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Cavia's buiten houden is helemaal niet moeilijk. Als de dieren vanaf het voorjaar al aan de buitenlucht gewend zijn, kunnen ze zelfs 's winters buiten worden gehouden. De enige vereiste is geschikt onderdak.
Bij alle knaagdieren, en dus ook bij cavia's, is het belangrijk om altijd het zeugje in het hok van het beertje erbij te zetten en niet andersom. Als uw eerste cavia een mannetje is, is de introductie dus eenvoudig; gewoon erbij zetten. Na wat aftasten en soms wat gemopper, zullen ze elkaar vrij snel accepteren.
'Zomaar' een cavia koppelen met een ander gaat helaas niet zomaar. Maar meestal is een introductie binnen een paar uur geregeld. Het kan weleens langer duren en dan kost het soms en aantal weken, maar dit komt gelukkig niet zo vaak voor.
In het wild leven cavia's in groepen van tien of meer, het zijn sociale dieren die graag gezelschap hebben. Als huisdier worden ze meestal als paar gehouden. Twee vrouwtjes (zeugen) zullen vreedzaam samenleven, net als twee mannetjes (beren), zeker als het broers zijn.
Wanneer je cavia niet meer bang is voor je hand met de snack erop, kun je proberen er een stapje bovenop te doen. Als hij geïnteresseerd naar je hand toekomt, kun je proberen langzaam met 1 of 2 vingers je cavia te aaien. Als hij hier positief op reageert kun je proberen steeds langer en vaker te aaien.
Popcornen is dan ook het gedrag dat jonge, opgewonden en vrolijke cavia's ten toon spreiden, namelijk springen, hupsen en vrolijk in de rondte springen. Heel vaak draaien ze in de lucht om hun as of rollen ze om omdat ze hun achterlijf zo hoog de lucht in gooien.
Omdat cavia's erg nieuwsgierig zijn, zal hij altijd naar de vreemde cavia toegaan, maar hij doet dit wel voorzichtig. Er wordt gesnuffeld aan elkaars neuzen en ze kunnen om elkaar heen draaien om ook aan elkaars kont en geslachtsdelen te ruiken.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Hij houdt van muziek
Een beetje gek misschien, maar cavia's zijn gek op muziek. Probeer erachter te komen van wat voor muziek jouw cavia houdt, dan kan je hem ermee verwennen. Let wel op de decibels!
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
U kunt de cavia bijvoorbeeld met een klap op z'n hoofd vermoorden. “Het is bekend dat verdrinking een hele pijnlijke dood is. Maar een klap met een stoeptegel is snel, dan is het dier in één keer, bam, dood.” Aww, zielig.