Het is sinds 2016 mogelijk om op de meeste Nederlandse par-3 banen (en de par-3/-4 banen) qualifying te spelen.
Golfbanen kunnen via caddie.ngf.nl, het serviceportaal van de NGF, aangeven of er sprake is van qualifying condities. Het is belangrijk dat banen in Caddie de qualifying status aan- of uitvinken, want Caddie wisselt die informatie uit met de app GOLF.NL.
Bij een qualifying ronde dient men volgens de golfregels te spelen en een golfer moet een qualifying 'kaart' (een qualifying ronde) van te voren online registreren of op de eerste tee laten weten dat hij/zij een qualifying ronde gaat spelen. Hierbij moet een speler ook aangeven hoeveel holes hij/zij wil gaan spelen.
Op steeds meer Nederlandse banen kun je vrijwel de hele winter qualifying ronden spelen. Maar als er veel wintergreens zijn (als de vlaggen vanwege vorst, dooi of regenval op wintergreens geplaatst moeten worden), dan is een baan niet qualifying.
Het stablefordsysteem. Een golfer met handicap 0 speelt een par-3 meestal in drie slagen, een par-4 in vier slagen en een par-5 in vijf slagen. Een beginnende golfer mag meer slagen over een hole doen. Als je handicap 54 hebt, mag je over elke hole 54/18 = 3 slagen meer doen dan iemand met handicap 0.
Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen. (In het WHS wordt het aantal Stableford-punten in een 9-holes ronde aangevuld met het equivalent van 17 Stablefordpunten waardoor het totaal aantal punten 36 zal zijn.)
Als u bijvoorbeeld handicap 36 hebt, krijgt u 36 handicapslagen. Dit betekent dat u in een 18-holeswedstrijd over elke hole (36:18=) 2 slagen extra mag doen.
Echter, je mag per dag maar één Qualifying Ronde over 9 holes inleveren. De score over 9 holes wordt met 18 punten verhoogd tot een handicap score. De buffers voor 9 holes zijn daarom wel kleiner (zie het item bufferzones elders op de site). Speel je wedstrijden of ga je wedstrijden spelen dan kom je de CBA tegen.
Dankzij het handicapsysteem kunnen spelers van verschillende niveaus een min of meer gelijke strijd tegen elkaar spelen. Als jij met een professionele golfer een Par 4 loopt en de professionele golfer maakt een Par (de hole in 4 slagen), dan mag jij met handicap 54 (en 3 extra slagen), de hole lopen in 7 slagen.
Een 'greenfee' is de bijdrage die je als golfer betaalt om eenmalig negen of achttien holes te spelen op een baan waar je geen speelrechten hebt via een lidmaatschap. Een greenfee voor een rondje van negen holes kost in Nederland tussen de 25 en 50 euro.
De course handicap - de baanhandicap - is wat vroeger in het EGA-tijdperk de playing handicap werd genoemd. De baanhandicap is dus het volledige aantal slagen dat een speler krijgt (of geeft, als de speler heel goed is). De speler kan zijn/haar baanhandicap vinden in de handicapslagentabellen van een golfbaan.
Om uw baanpermissie te halen moet u eerst slagen voor het ngf theorie examen. De golfbaan of professional organiseerd speciale regelavonden waar u aan mee kunt doen. Tijdens de avonden worden de regels en etiquette uitgelegd en kunt u proefexamens maken.
De gemiddelde handicap van Nederlandse golfers
Eind 2021 had 46% van de Nederlandse golfers een handicap van 36,0 of lager. Vlak voor de invoering van het WHS was dat 45%.
SI (Stroke Index):
Stroke Index geeft een indicatie van de moeilijkheidsgraad van de hole. De Stroke Index (SI) heeft een schaal van 1 t/m 18. SI 1 is de moeilijkste hole van de baan, SI 18 de makkelijkste. Meer informatie over stableford berekenen.
Wintertenen (perniones) zijn één of meerdere plekken op de tenen die verschijnen na blootstelling aan kou. De plekken zijn vaak rood of paarsblauw van kleur en zorgen voor een branderig gevoel, jeuk en soms licht gezwollen plekken op de tenen.
U speelt een Qualifying kaart en komt binnen met 40 Stablefordpunten. Dit betekent dat u 4 punten beter dan uw handicap hebt gespeeld. Tot handicap 36 volgt u de rekenmethode van de Clubhandicap. Dus 38-2 is 36 en vervolgens hanteert u de rekenmethode van de EGA Handicap.
PAR (aantal slagen dat je over de hole mag doen) = 2 punten.
Score op een grote golfbaan
Heel simpel een PAR 3 golfbaan is een PAR 3 baan. Elke bal moet op de green of net daarbuiten landen. Een chip en een put of 2 putjes en dan moet hij erin. Knap als je dit 9 holes vol kunt houden, laat staan 18 holes.
Een handicap is een golfterm, die de speelsterkte van een golfer aangeeft. De handicap toont aan hoeveel slagen de speler gemiddeld nodig heeft om 18 holes te spelen boven de par van de baan. De hoogste handicap is 54. Een speler met handicap nul noemt men een scratchspeler.
Je speelt een 9-holes of 18-holes golfronde met een golfer die die reeds handicap 54 heeft (marker genoemd). Bij een 9-holes golfronde dien je minimaal 19 punten te behalen en bij 18-holes 36 punten.
Handicaps worden berekend aan de hand van het aantal stableford punten dat je tijdens een ronde behaald. Je handicap gaat niet altijd omhoog of omlaag. Er is een 'zone' waarin je handicap niet wordt aangepast. Deze zone heeft de 'buffer'.
Je zou denken dat handicap nul de laagst haalbare handicap is binnen golf. In principe is handicap 0 wel het getal dat wordt omschreven als scratch of wanneer je als golfer als ''pro'' wordt gezien.
Om als gast op een golfbaan te spelen betaal je een 'greenfee'. De greenfee van 9 holes Par 3 kost 10 tot 25 euro. Een rondje van negen holes op een lange baan varieert op de meeste banen tussen de 30 en 50 euro. De greenfee voor 18 holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo'n 55 euro per persoon.