Als mondkanker uitzaait, is dat meestal naar de longen. Een uitzaaiing in de longen is iets anders dan longkanker. Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk. Je krijgt dan een behandeling die de ziekte kan remmen.
Mondkanker is een vorm van kanker die ontstaat in de mond. Deze kankersoort kan voorkomen op de lippen, tong, het tandvlees, gehemelte of de binnenkant van de wangen. Mondkanker is relatief zeldzaam. Kanker in de mondholte is een weinig voorkomende ziekte.
Gevolgen van mondkanker
Mondkanker en de behandeling ervan kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Problemen met de voeding en eten komen veel voor. Ook kun je problemen hebben met praten, of last krijgen van lymfoedeem. Veel mensen krijgen door de behandeling van mondkanker een ander uiterlijk.
Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 62 van de 100 mensen in leven.
Klachten en symptomen
een zwelling of zweer in de mond die niet snel geneest. rode en/of witte plekken of wondjes in de mond die niet weggaan. loszittende tanden en kiezen.
Als mondkanker vroegtijdig wordt opgemerkt, is er de kans op een volledige genezing. Hoe kleiner het gebied of de zweer, hoe groter de kans op genezing. Echter komt het regelmatig voor dat mensen te laat de tandarts bezoeken, waardoor afwijkingen tijdens de controle niet vroegtijdig kunnen worden opgemerkt.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Oorzaken. Mondkanker ontstaat vaak door overmatig gebruik van alcohol en tabak, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals chronische irritatie van een prothese, UV-straling, slechte mondhygiëne, slechte voeding of een virus. Het krijgen van mondkanker kan ook erfelijk bepaald zijn.
Mensen met keelkanker hebben in het begin vaak onduidelijke symptomen. Zoals keelpijn, pijn of problemen bij het slikken, blijvende heesheid en opgezette klieren in de hals.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.
Een patiënt kan genezen worden verklaard als er na vijf jaar geen nieuwe tumor wordt gevonden. Voor sommige tumoren geldt een langere termijn, vaak dan 10 jaar. Het is in ieder geval wel duidelijk dat des te langer er geen uitzaaiingen worden aangetroffen, des te beter de prognose is.
Wanneer de uitzaaiingen beperkt zijn tot de hals is behandeling en genezing meestal nog mogelijk. Indien lymfekliermetastasen in de hals niet behandeld worden, kunnen ze verder uitgroeien. Uiteindelijk zijn ze dan niet behandelbaar meer, of er vindt uitzaaiing plaats naar de rest van het lichaam.
Het stadium van de ziekte is bepalend voor de behandeling en prognose van deze patiënten. Een jaar na diagnose is nog maar 22% van de patiënten met stadium IV longkanker nog in leven en na vijf jaar is dat gedaald naar 3%.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
Van de middengroep is de 5-jaarsoverleving 30-75%. Dit geldt onder andere voor kanker van de darm, blaas, nier, hoofd-hals en baarmoederhals. De groep met de laagste overleving (minder dan 30%) omvat onder andere longkanker, maag- en slokdarmkanker, alvleesklierkanker en acute myeloïde leukemie.
De ziekte wordt vaak pas laat ontdekt. Dan is er al uitgebreide groei en uitzaaiingen. Genezing is dan niet meer mogelijk. Na 5 jaar is nog maar 5% van de mensen met alvleesklierkanker in leven.
Acute leukemie, long- en hersenkanker zijn de vormen waarbij patiënten de grootste kans hebben om te overlijden. Bij acute leukemie leeft 39 procent van de patiënten nog 1 jaar na de diagnose.
Wat is de overleving van keelkanker? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 49 van de 100 mensen in leven.
Alvleesklierkanker en eierstokkanker zijn moeilijk te behandelen omdat ze vaak laat ontdekt worden. De tumor is dan te groot om te verwijderen. Of hij is al uitgezaaid. Omdat mensen met zo'n tumor vaak niet meer lang leven, is het moeilijk om daar goed onderzoek naar te doen.
Mondholtekanker wordt voornamelijk door tabakgebruik (roken en pruimen) en alcoholgebruik veroorzaakt. Mondholtekanker is de meest voorkomende soort kanker binnen het hoofd-halsgebied en ontstaat meestal in het slijmvlies. Meestal bevindt de tumor zich in de tong of in de mondbodem.
Het is ook belangrijk om te weten of mondkanker in de familie voorkomt. Hoewel kanker meestal niet erfelijk is, is de kans op het ontwikkelen van een tumor in de mondholte groter bij mensen bij wie andere familieleden bekend zijn met een gelijkaardige tumor dan wel slokdarm- of longkanker.