Honden hebben vaak hun tong uit hun bek om af te koelen. Een hond heeft een dikke warme vacht, maar die kunnen ze niet uitdoen. Ook kan een hond niet zweten om alle warmte kwijt te raken. Door te hijgen met de tong uit de bek kan een hond dus toch zijn warmte kwijt.
Tongelen is een van de allereerste signalen waarmee een hond kan aangeven dat hij dreiging of stress ervaart. Let er maar eens op: veel honden tongelen als iemand recht op ze afloopt, bij het aanlijnen of tijdens het over de kop aaien, wat allemaal best spannend kan zijn.
Een hond kan ook zijn tong uitsteken waarbij dit van mondhoek tot mondhoek gaat, waarna hij zal gapen of hijgen. Dit is een teken dat er spanning is bij de hond, maar deze probeert te ontspannen door het gapen of hijgen.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Wat is Tongelen? Tongelen is de 'vakterm' voor het gedrag waarbij de hond zijn tong met een krul in de richting van zijn neus even een stukje naar buiten steekt of helemaal zijn neus aflikt.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Het likken aan elkaar bek wordt ook vaak gedaan door honden die goed met elkaar overweg kunnen en ware vrienden van elkaar zijn. In deze situatie is het een uiting van vriendschap en het respect dat beide honden voor elkaar hebben, maar het kan ook een manier zijn om elkaar uit te dagen voor een spelletje.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
'Zitten' als kalmerend signaal.
Als een hond plotseling gaat zitten, kan dat een kalmerend signaal zijn naar een andere hond. Om te laten zien dat hij een conflict wil vermijden. Doordat je een puppy meetrekt uit zijn 'zit' momentje. Kan het zijn dat hij dit kalmerend signaal niet leert.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Gezicht wrijven
Veel honden wrijven hun snuit even schoon na het eten. Als ze dat me hun pootjes doen kan dat er heel schattig uitzien, zeker bij de kleintjes. De meesten doen het aan de grond of de muur of de nieuwe bank. Dat is iets minder schattig.
Het kwijlen kan te wijten zijn aan stress of angst, bijvoorbeeld tijdens een autorit of een bezoek aan de dierenarts. Honden zijn sociale dieren en leven dus graag in een groep. Als een hond zich gaat verstoppen, kan dat zijn om een stressvolle situatie of een hard geluid zoals vuurwerk te vermijden.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Honden kunnen ook grijnzen
Er zijn ook honden die hun bovenlip iets optrekken en zo hun boventanden ontbloten. Dit noemen we ook vaak lachen of grijnzen, oftewel lachen met een vertrokken mond. Het is een beetje dubbel gedrag, dat honden vooral laten zien tijdens begroetingen met mensen.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Honden observeren het gedrag van hun baasje en merken het meteen als er iets loos is. Ze kunnen emoties aanvoelen en raken beïnvloed door de stemming waarin het baasje zich bevindt. Honden zijn geweldige vrienden die met je meeleven en waarmee je een sterke band kunt vormen.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien. Dat hebben ze te danken aan het feit dat hun ogen meer staafjes bevatten.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Een hondentong is schoner dan een vaatdoekje. Op een vaatdoekje zit meer dan een miljoen bacteriën op. Op een hondentong maar 5000. Een hondentong reinigt ook vanuit zichzelf, een vaatdoekje niet.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel, jij in dit geval, krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht of op de hand.