In een gemiddeld aquarium wordt een bodem van ongeveer 5 cm dik aangeraden met een grotere hoeveelheid achterin. Gebruik je een aquasoil? Dan kun je dit aanpassen aan de wensen van je planten en hardscape.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
Heel vaak zeggen mensen bijvoorbeeld je hebt een aquarium van 100 centimeter lang en 50 centimeter diep. Als je dan zo hoog zand wil hebben liggen. Dan moet je de drie zijdes met elkaar vermenigvuldigen en dan weten we hoeveel liter we nodig hebben. Dan koop je gewoon zoveel kilo.
Hoe bereken ik de hoeveelheid soil/ bodemgrond die nodig is voor mijn aquarium? Je meet de lengte en breedte van je aquarium in cm. Vervolgens vermenigvuldig je dit met de gewenste bodemhoogte. Als je dit nu door 1000 deelt heb je het aantal benodigde liters aquasoil.
Ga ervan uit dat de voedingsbodem minimaal 1,5 centimeter dik moet zijn aan de voorkant. Meer naar achteren, waar de meeste planten staan, heb je zeker een centimeter of 5 nodig. De laag moet dik genoeg zijn om je aquariumplanten stevig in de grond te zetten.
De rol van de voedingsbodem
De meeste aquariumplanten hebben een bodem nodig. Heeft de aquariumplant wortels, dan moet er een geschikte bodem gebruikt worden zodat de plant goed kan groeien en zich kan ankeren met de wortels. Daarmee ben je er nog niet.
De bodem van je aquarium reinigen
Om de ophoping van vuil op de bodem te voorkomen, kun je een bodemstofzuiger gebruiken. Deze zuigt het vuil van de bodem, maar zorgt dat het grind niet wordt meegezogen. Je kunt deze aquariumstofzuiger het best eens in de drie of vier weken gebruiken.
Misschien wel de belangrijkste functie van aquarium stenen is het bieden van een thuis aan nuttige bacteriën. Deze bacteriële kolonies zijn nodig om afval van de vissen, voedselresten en plantenresten te verwijderen.
Het houdt planten om hun plek
De eerste reden om grind voor jouw aquarium te kopen, is dat het jouw aquarium planten op hun plek laat houden. Door jouw aquarium van een laagje grind te voorzien, kan je ervoor zorgen dat aquariumplanten goed kunnen wortelen.
Voor een goede balans in het aquarium geldt: niet te veel planten, maar ook niet te weinig. Hoeveel dan precies? Dat hangt af van het gehele aquarium. Er wordt altijd geadviseerd om minimaal 1 plant per 10 liter te houden.
de standaard is ongeveer 1 kilo per 10 liter water. ik had in m`n 60 liter bakje ongeveer 5 a 6 kilo. ik zou wel voor een beetje luchtige stenen kijken i.p.v. masieve stenen.
Hoeveel grind voor een aquarium nodig zijn, kan met de Gravel calculator heel eenvoudig berekend worden. Daarvoor vermenigvuldigd men de maten van het aquarium (lengte = A in cm, breedte = B in cm) met de gewenste hoogte (C in cm) van sera Gravel, de som wordt erna door 1.000 gedeeld.
Vul je aquarium met lauw warm leidingwater tot ongeveer 10 cm. Dat is de makkelijkste manier om aquariumplanten te planten. Leg een bord op het grind, en giet daar het water op. Zo blijft het grind op de juiste plek liggen.
Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg. Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag.
Met name hout van fruitdragende boomsoorten zoals kersenbomen, appelbomen en eikenbomen kunnen in principe veilig gebruikt worden. Ook Manzanita hout en drijfhout zijn zeer geschikt voor aquaria.
Wil je op safe spelen dan kun je het beste zand bij de LFS halen dit is speciaal gemaakt voor aquaria en bevat dus zeker geen kalk. Het zand dat ze bij de LFS hebben is meestal rivierzand.
Aquariumplanten zorgen voor een goede waterkwaliteit en voor gezonde vissen in je aquarium. Dit is enkel mogelijk wanneer de planten gezond zijn en kunnen groeien. De planten in aquaria hebben voeding nodig. Wanneer ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen zullen ze slecht groeien, verkleuren en uiteindelijk sterven.
Een aquasoil gaat met gemak twee jaar of langer mee qua structuur.
Aandachtspunten rotsen en stenen
Een kalk steen lost namelijk op in het water, de kalk mengt zich met het water waardoor je troebel water krijgt. Enkel en alleen de stenen en rotsen die de waterwaardes niet veranderen zijn geschikt om te plaatsen in de aquaria.
Meestal gaat het ook gewoon goed en dat beetje kalk dat een steen afgeeft aan het water kan ook geen kwaad. Dat lijkt me niet helemaal correct eigenlijk. In een bak waarin hard water nodig is (bv malawi/tanganyika) is dat idd geen probleem.
Kalksteen ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Er kunnen daarom fossielen van zeedieren in voorkomen, zoals schelpen, ammonieten, of koralen. Blauwe hardsteen is bijvoorbeeld een vorm van kalksteen die veel restanten van zeelelies (crinoïden) bevat.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Hoe vaak moet ik het aquarium schoonmaken? Om je vis(sen) te kunnen blijven zien door het glas zou je het aquarium ongeveer één keer per week schoon kunnen maken. Je kunt de ontwikkeling van algen ook tegengaan door algen-etende vissen bij de rest van de vissen te plaatsen.
Een voedingsbodem is een (humusrijke) bodemlaag (al dan niet verarmd) die enorm veel nutrienten bevat voor goede worteling en plantengroei. Vroeger werd gewoon potgrond gebruikt. Tegenwoordig zijn er speciale voedingsbodems op de markt, welke onder een laag zand of fijne grind geplaatst kunnen worden.