De liguster komt in Europa heel regelmatig voor als haag of in bossen. De liguster is extreem giftig, het eten van deze struik kan binnen enkele uren fataal zijn. Symptomen zijn kort na het eten van liguster diarree, koliek, verminderde coördinatie, stuiptrekkingen, koorts en een versnelde ademhaling en hartslag.
Ligustrum vulgare is een snelle groeier en is in milde winters bladhoudend. Na de bloei, Ligustrum vulgare bloeit met kleine witte bloemetjes met een penetrante geur, verschijnen zwarte besjes. Deze besjes zijn voor de mens zwaar giftig maar worden door de tuinvogels gewoon gegeten.
Haagplanten die giftig zijn voor honden, katten of paarden zijn onder meer de taxus, de liguster, de laurierkers, de buxus en de hulst. Wel geschikt zijn de haagbeuk, de beukenhaag, de sneeuwbal en de meidoorn.
Een liguster is eenvoudig te verzorgen, maar om een mooie, compacte haag te krijgen is regelmatig snoeien nodig, liefst 2 keer per jaar.
Bewatering Liguster
Voor de verschillende types Liguster geldt allemaal een algemeen bewatering advies. Dat wil zeggen dat deze in principe geen water nodig heeft, mits het niet te warm is en het regelmatig regent. In het geval van extreme hitte en/of lange droogte is extra bewatering van de Liguster wel gewenst.
In een jaar tijd groeit een liguster zo'n 30 centimeter. U hoeft daardoor niet lang te wachten voor uw nieuwe ligusterhaag de gewenste hoogte bereikt, maar u hoeft ook niet al te vaak te snoeien, zoals bij de veel sneller groeiende leylandii bijvoorbeeld wel het geval is.
De vruchten van thuja's zijn droge kegels en geen smakelijk uitziende vruchten, zoals de bessen aan vrouwelijke taxussen. De kans dat een kind giftige onderdelen van de thuja in zijn of haar mond stopt is dus vrij klein. Voor een kindvriendelijke tuin is de thuja een veilige keuze.
Afhankelijk van de soort kan een liguster tussen de anderhalve en vier meter hoog worden. Omdat hij semi-wintergroen is, is hij het hele jaar door vrijwel blikdicht.
Groenblijvende hagen zorgen het hele jaar door voor een prachtige omlijsting of kadering van de tuin. Bekende groenblijvende haagplanten zijn de thuja, taxus en de laurierkers. Als vervanger van de buxus wordt de Japanse hulst vaak aangeplant.
De volgende bomen, struiken en heesters zijn ook geschikt voor in een kipvriendelijke tuin: populierenbosjes, eiken, linde, prieelplatanen, olijfwilgen, elzen, hazelaar, Gelderse roos, dakplatanen, meidoorn, hondsroos en liguster. Maïs kan ook dienen als prima beschutting voor de kippen.
Natuurlijk zijn er hagen waarvan de onderdelen niet giftig zijn. De gele kornoelje, de krentenboom, de weigela, de meidoorn en de vuurdoorn hebben allemaal eetbare vruchten, al hebben de laatste twee doorns die gemeen scherp kunnen zijn.
Wel iets om rekening mee te houden is dat vogels tot de weinige dieren behoren die de bessen van de liguster kunnen eten. Net als de bladeren zijn de bessen van de liguster giftig.
U heeft hierbij de keuze tussen drie soorten liguster hagen: de haagliguster (ligustrum ovalifolium), de bonte haagliguster (ligustrum ovalifolium 'Aureum'), de gewone Liguster (ligustrum 'Vulgare') en de wintergroene liguster (ligustrum vulgare 'Atrovirens').
Een net geplante ligusterhaag mag direct na het planten al gesnoeid worden. Let op, doe hierbij alleen de zijkanten, niet de bovenkant. Die snoeit u pas terug op het moment dat die de gewenste hoogte heeft bereikt. Daarna snoeit u ongeveer tot 20 centimeter onder de gewenste hoogte terug.
Alle onderdelen van de Portugese laurier en de laurierkers zijn namelijk giftig voor mensen. Verder hebben de laurierkers en de Portugese laurier een aantal opvallende uiterlijke kenmerken gemeen.
De sleuf of gaten moeten, afhankelijk van de maat en het wortelvolume, ongeveer tussen de 25 en 40 cm. diep zijn. - Zet de struiken in de grond. De wortels moeten helemaal met aarde overdekt zijn.
Tuinen met veel wind, maar niet direct aan de kust
Dan kunt u namelijk met een gerust hart een aantal van de meest populaire haagplanten van Europa aanplanten. De liguster (Ligustrum) is bijvoorbeeld een ijzersterke plant. Wind, zout, vervuilde stadslucht, kou; het doet hem allemaal niets.
De taxus baccata is giftig voor zowel mens en dier. Kleine kinderen kunnen ziek worden van taxine en ook voor dieren is het gevaarlijk. Grazende dieren zoals vee en paarden kunnen zelfs overlijden na het eten van taxus naalden of bessen.
De levensboom, de Californische cipres en de leylandii zijn niet giftig. Houd er wel rekening mee dat deze coniferen, vooral de leylandii, aanzienlijk vaker gesnoeid moeten worden dan de taxus. Een andere populaire wintergroene haagplant met giftige onderdelen is de laurierkers.
Bladhoudend. Wintergroene bomen en struiken zijn vaak giftig. Wanneer privacy gewenst is in de winter is het verstandig om te kiezen voor een haagbeuk (Carpinus betulus) het dorre blad blijft aan de boom of haag hangen, paarden kunnen veilig van de haagbeuk eten.
De beste periode om een liguster haag te snoeien is van mei tot september. De eerste snoei kan best voor de langste dag gebeuren. Als je eind september nogmaals snoeit, gaat de haag mooi strak de winter in.
Plant u uw ligusters op zo'n bodem, dan is extra bemesten niet per se nodig. Zorg wel voor een goede drainage, want als er langere tijd water in de grond blijft staan, leidt dat na enige tijd tot wortelrot bij de planten. Bij wat drogere grond kan bemesten de wortels helpen om voldoende voedingsstoffen op te nemen.