U krijgt als bewoner een levenslang woonrecht, ongeacht hoe oud u wordt en u betaalt nooit huur. Als de verkoopovereenkomst op twee namen wordt afgesloten, dan ontvangen beide bewoners een levenslang woonrecht. Dit betekent dat als een van de twee overlijdt, de ander kan blijven wonen.
Er zijn twee manieren om de overwaarde van uw huis te verzilveren met behoud van het recht om in uw huis te blijven wonen: met en zonder verkoop van de woning. De eigenaar verkoopt het huis en huurt het meteen weer terug. In ruil wordt een deel van de overwaarde uitbetaald.
U kunt afspreken dat de verkoper gratis in het pand mag blijven wonen, maar u kunt evengoed een vergoeding vragen per maand dat de verkoper de woning nog blijft bewonen. Die vergoeding mag ook hoger of lager liggen dan de werkelijke huurwaarde.
Van koophuis naar huurhuis: mogelijke gevolgen
Als je van een koophuis naar een huurhuis gaat, dan is de eerste stap de verkoop van je woning. Dit kan enkele gevolgen hebben. Zo kun je na de verkoop te maken krijgen met een overwaarde of juist een restschuld.
7,2 maanden nodig om woning te verkopen en over te dragen
Vanaf het moment dat de woning te koop wordt gezet duurt het gemiddeld 4,1 maanden tot het tekenen van de koopovereenkomst ('verkooptijd'). Daar komt nog eens gemiddeld 3,1 maanden bij tot de overdracht bij de notaris ('overdrachtsperiode').
Waarvoor geldt het tarief van 2% (overdrachtsbelasting)? Het overdrachtsbelastingtarief van 2% geldt voor de woning waarin u zélf voor langere tijd gaat wonen. Onder woningen verstaan wij onroerende zaken die op het moment van de overdracht naar hun aard bestemd zijn voor bewoning.
Naast het doorgeven van je nieuwe adres aan bekenden en instanties, moet je je nieuwe adres op tijd doorgeven aan de gemeente. Dat moet binnen 4 weken vóór de verhuizing of uiterlijk 5 dagen nadat je op het nieuwe adres woont. Geef je de adreswijziging later door, dan geldt de aangiftedatum als verhuisdatum.
Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten voor een verbouwing: met het verhogen van de hypotheek, een tweede hypotheek of de hypotheek oversluiten. Je kan mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen en 106 procent als je het geld in duurzaamheidsmaatregelen steekt.
In Nederland wordt er geen belasting geheven over de eventuele winst die u maakt met de verkoop van uw huis. Dit is iets wat overigens in andere landen van Europa wel het geval is. Zo gezien betaalt u dus geen belasting na verkoop huis.
Als je binnen 3 jaar na de verkoop een volgende woning koopt, krijg je te maken met belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Dit is de bijleenregeling. Je moet je overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Anders heb je over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek.
Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Als je de woning verkoopt is dit een makkelijke verdeling. Maar als één van de partners in de woning blijft wonen, moet deze het huis kopen van de andere partner.
Afhankelijk van de manier waarop jouw woning wordt verkocht, kan de verkoop zelf kosten met zich meebrengen. In de meeste gevallen zal een vastgoedmakelaar voor zijn diensten tussen de 2% en 5% van de verkoopprijs in rekening brengen. In het geval van een openbare verkoop kan deze commissie zelfs oplopen tot 15%.
De verkoper betaalt een bezettingsvergoeding
Het KI wordt geïndexeerd en verhoogd met 40 procent. Het bekomen bedrag wordt toegevoegd aan de andere inkomsten van de belastingplichtige en belast tegen progressieve belastingtarieven.
In de meeste hypotheekvoorwaarden staat dat er niet alleen sprake moet zijn van verkoop en juridische levering, maar ook van een feitelijke levering. Het huis moet leeg ter beschikking worden gesteld aan de nieuwe eigenaars en dus moet er daadwerkelijk sprake zijn van een verhuizing.
1. Overwaarde op spaarrekening. Stel je gaat na de verkoop van je koopwoning een woning huren, dan krijg je de overwaarde in de oude woning als euro's uitbetaald. Je kunt dat geld op een spaarrekening zetten of gaan beleggen, maar je bent ook vrij om dit geld uit te geven.
Wilt u uw huis verkopen aan een bank en erin blijven wonen? Het is niet mogelijk om uw huis te verkopen aan een bank en erin blijven wonen. Het is wel mogelijk om uw huis te laten herfinancieren door een bank en zo ontvangt u bij overwaarde een deel van deze overwaarde terug.
Als u besluit de overwaarde niet te herinvesteren in een nieuw koophuis, dan is de kans groot dat u voor de aftrek van hypotheekrente te maken krijgt met de bijleenregeling. Dit houdt in, dat voor het deel dat de hypotheek hoger is dan volgens de bijleenregeling mag, u geen recht heeft op aftrek van de hypotheekrente.
Wat u over houdt is het verkoopbedrag minus de hoogte van de hypotheek of lening die u open heeft staan. Dit wordt ook wel de overwaarde genoemd. En de overwaarde kunt u verzilveren als de woning gepasseerd is bij de notaris. Éen of twee dagen later, kunt u de overwaarde zien op de bankrekening die u heeft opgegeven.
Je mag tegenwoordig maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Dus je kunt je hypotheek verhogen tot maximaal je volledige woningwaarde. Gebruik je de overwaarde om energiebesparende maatregelen te nemen aan je woning, dan mag je de hypotheek zelfs verhogen naar maximaal 106 procent van de woningwaarde. Let op!
50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 93,33 euro.
De overwaarde die je momenteel in je huis hebt zitten, moet je daar vooral laten zitten. Je bent er misschien niet heel erg van bewust maar de overwaarde is er waarschijnlijk nu, maar dat is geen garantie. Als je niet van plan bent om je huis te gaan verkopen, dan heeft het geen nut om over je overwaarde te denken.
De meest voor de hand liggende manier om overwaarde op te nemen is verhuizen naar een goedkopere woning of gaan huren. In de praktijk is dit vaak niet wenselijk of mogelijk. Ook als u niet gaat verhuizen kunt u de overwaarde opnemen. U neemt dan als het ware een voorschot op de verkoopprijs van de woning.
Dat de koper de notaris betaalt, betekent niet dat je als verkoper helemaal geen notariskosten hebt. De koper betaalt de kosten die nodig zijn om eigenaar van de woning te worden, zoals de overdrachtsbelasting en de notaris- en Kadasterkosten voor het opmaken van de akten.
Check of alle lichtschakelaars goed werken; Check of alle afvalcontainers leeg zijn en of de afvalpas aanwezig is; Controleer of er geen puin of vergeten spullen achter knieschotten of op andere onzichtbare plekken vergeten is; Neem samen de lijst van zaken door.
Woningcorporaties of projectontwikkelaars die zogenaamde 'verkoop onder voorwaarden (VoV)'-woningen terugkopen van particulieren, betalen vanaf 1 januari 2022 geen overdrachtsbelasting meer (dit was dit jaar 8%).