Met apps als Chargemap, A Better Routeplanner, Plugsurfing of Pump kun je goede laadstations in Frankrijk vinden op de route naar je eindbestemming. Via een koppeling naar jouw navigatie (meestal Apple Maps, Google Maps of bijvoorbeeld Waze) kun je ook een snelle route naar de volgende snellader vinden.
Snelladen langs de snelwegen
In Frankrijk zijn laadaanbieders verplicht om aan de snelwegen alle soorten stekkers aan te bieden. Heb je dus een auto met ChaDeMo of AC43 snellaad-aansluiting, bijvoorbeeld een Nissan Leaf of Renault Zoe, dan kan je bij alle snellaadstations terecht.
Op www.oplaadpalen.nl vind je een actueel overzicht van alle Franse oplaadpalen. Op de website zie je de dichtstbijzijnde laadpunten bij jou in de buurt, je kunt ook op adres zoeken. De website laat ook zien of een laadpaal in gebruik is. Ook ChargeMap toont laadpunten in Frankrijk.
Op de websites zoals oplaadpalen.nl thenewmotion.nl (NL BE DE) openchargemap.org (internationaal) en fastned.nl ( voor alleen fastned laders ) kan je eigenlijk alle laders vinden.
Neem meerdere laadpassen mee
De Shell Recharge laadpas (gratis) en de Plugsurfing laadpas (€9,95) hebben de beste dekking in Frankrijk. Als je die twee passen meeneemt samen met een willekeurige laadpas van jezelf (de ANWB-laadpas bijv.), dan zit je op de meeste locaties in Frankrijk wel goed.
Op dit moment heeft Frankrijk zo'n 25.000 laadpalen (bornes de recharge). De meeste daarvan staan in en rondom Parijs en andere grote steden. 25.000 laadpalen lijkt veel, maar in Nederland staan er ruim 63.000! Gelukkig wordt het aantal laadpalen in Frankrijk in rap tempo uitgebreid.
Zo kun je bijvoorbeeld gratis je auto opladen bij de Lidl. Ook bij de IKEA en verschillende Aldi vestigingen is dit al mogelijk. De verwachting is dat steeds meer ondernemers dit gratis auto laden aan gaan bieden.
01 februari 2021 Zorgeloos op weg met een elektrische auto. De ANWB Routeplanner is nu ook te gebruiken om een route te berekenen voor stekkerauto's. Je krijgt dan een route inclusief laadstops en laadtijd.
Langs en vlak bij de snelweg vind je daarom steeds meer snellaadstations: die bieden vermogens tot wel 350 kW (Ionity, Fastned, Allego). Ofwel bijna 100 keer meer vermogen dan een simpele thuislader. Je bent echter óók afhankelijk van de maximale laadsnelheid van je elektrische auto.
1. Shell Recharge (€ 73,55 per 200 kWh) Shell Recharge heeft met meer dan 200.000 laadpunten verspreid over 35 landen een enorm laadpalennetwerk dat toegankelijk is met één laadpas. Shell Recharge heeft het grootste aantal compatibele CPO's.
De Shell Recharge laadpas is de meest geaccepteerde pas in Europa en daarom erg handig om hoe dan ook mee te nemen tijdens jouw autoreis door Europa. De pas wordt geaccepteerd in 35 Europese landen.
Bij veel snelladers zie je dat een variant hierop wordt gebruikt, namelijk de CCS of Combo stekker. Hij ziet er aan de bovenkant uit als een type 2 stekker, met aan de onderzijde twee aansluitingen voor het snelladen. Deze is geschikt voor hoger vermogen tot 350 kW en gelijkstroom in plaats van wisselstroom.
Je kunt op de site van Ionity het locatie overzicht raadplegen. De ionity laadstations zijn ook terug te vinden in onze laadpalen app. Via de filter instelling kun je zoeken op snellaad stations.
Zonder pasje of abonnement
Lidl maakt het bestuurders gemakkelijk: een pasje of abonnement is niet nodig. De stekker in de wagen steken volstaat.
Een laadpas is raadzaam voor iedereen die openbaar zijn auto wilt opladen. In principe heb jij maar één ladpas nodig, want een laadpas kan op verschillende plekken gebruikt worden. Als jij goed kijkt waar jij met jouw pas kunt laden, kun jij gemakkelijk uit de voeten met één pas.
"Chargemap is zonder twijfel dé app voor elektrische rijders. Alles werkt perfect en er staat heel veel info in. Het is echt de ultieme app om te voorkomen dat u ergens langs de weg komt te staan! En helemaal gratis!"
Shell Recharge biedt oplaadpunten, laadpassen en een app aan. De app laat je zien waar je publieke laadpalen door heel Europa kunt vinden. De laadservices bieden toegang tot meer dan 300.000 laadpunten in heel Europa. De app geeft informatie over de beschikbaarheid, laadsnelheid en tarieven.
Als we de kosten berekenen en vergelijken, komen we via het rekenvoorbeeld van ANWB uit op gemiddeld 7,6 cent elektriciteitskosten per kilometer en zo'n 10 cent per kilometer aan brandstofkosten.
Retaildiscounter Lidl stopt met het aanbieden van de mogelijkheid voor klanten om gratis hun auto op te laden. Afrekenen gaat voortaan via de eigen app Lidl Plus. Lidl bevestigt dat het stopt met het aanbieden van gratis opladen in antwoord op vragen van Distrifood.
Elektrisch per maand goedkoper dan brandstof
Als je kijkt naar de maandelijkse kosten (inclusief de afschrijving) is een nieuwe elektrische auto goedkoper dan een nieuwe brandstofauto. Dat komt doordat de kosten van elektrisch rijden (de 'brandstof'), onderhoud en belastingen een stuk lager zijn.
Snelladen gaat echt snel tot de accu voor 80 procent vol is, daarna gaat het minder snel. Snelladen is duurder dan 'gewoon' publiek laden. Je betaalt bij een snellaadstation zo'n 63 cent per kWh. Vrijwel alle elektrische auto's kunnen snelladen, een paar modellen kunnen dat niet.
Afhankelijk van het type auto dat u heeft duurt het laden van een lege accu aan een publieke oplaadpaal gemiddeld 4 uur. Naast gewone laadpalen bestaan er ook snellaadpalen. Ze zijn iets schaarser dan gewone publieke laadpalen, maar er komen er steeds meer bij.
Aan de slag
Download de Shell Recharge App gratis in de App Store of Google Play en maak een account aan. Ga in het menu naar 'Account', kies 'Laadpassen' en dan 'Bestel een nieuwe laadpas'. Zodra je de laadpas hebt ontvangen, activeer je de pas via de app. Je kunt direct gaan laden!