De droogtemperatuur van kiwi's is 57 graden. Een kiwi bevat veel vocht en heeft vaak een droogtijd nodig tussen de 9 en 12 uur. U kunt kiwi het beste in schijfjes drogen. Koop uw fruit niet overrijp voor de beste droogresultaten.
In de zon of de oven drogen
Groenten en fruit drogen doen ze in warme landen met een lage luchtvochtigheid gewoon buiten. Het drogen gaat vanzelf. Hier hebben we een oven nodig. Snijd dat wat je wilt drogen in zo dun mogelijke plakjes en leg ze op een bakplaat, eventueel op een vel bakpapier.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
Droogfruit is lang te bewaren ( 8 tot 24 maanden), en in praktijk vaak nog langer mits onaangebroken.
Airfryer op 90 graden en 45. minuten , het moet langzaam. drogen . Als je het eruit haalt is het nog wat.
Gedroogd fruit mag in verhouding dan een stuk meer suikers bevatten dan vers fruit, toch is het veel beter gedroogd fruit te snacken dan een zak snoep. Zoals hierboven beschreven bevat gedroogd fruit ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen wat gedroogd fruit een gezonde snack maakt.
Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
Drogen in de oven
Zet de oven op de laagste stand, leg de kruiden erin en laat de oven open staan. Bak de kruiden voor 2 à 4 uur. De kruiden zijn klaar wanneer ze gemakkelijk 'kruimelen'. Deze kruiden verliezen door het drogen hun vocht en dus ook een beetje hun smaak.
Een voedseldroger gebruikt een verwarmingselement en een ventilator om warme lucht te creëren en daarna langs het voedsel te blazen om hierdoor vocht te onttrekken aan het voedsel.
Kiwi invriezen kan, maar je moet wel alleen verse en rijpe kiwi's gebruiken om in te vriezen. De textuur kan door het invriezen wel ietwat veranderen, maar de vrucht is prima te gebruiken in smoothies, in ijs, en ga zo maar door.
Toch kun je een kiwi met schil en al gerust eten. In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
Niet ongezond
Maar dit verschilt ook per fruitsoort, zo kunt u als het over calorieën gaat beter kiezen voor gedroogde pruimen (190 calorieën per 100 gram) dan voor gedroogde banaan (300 calorieën per 100 gram).
Het gedroogd fruit, groenten, bloemen, kruiden, zaden, vlees en vis moet volledig afgekoeld zijn voordat u ze in een goed afgesloten glazen pot of voorraaddoos bewaard of voordat u het voedsel gaat vacumeren. De potten of voorraaddozen mogen nooit lang openstaan om vochtig worden te vermijden.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Als je airfryer een mandje heeft, is dat ideaal voor het drogen van kruiden. Zet de airfryer op 50 graden en droog de kruiden in 1 tot 3 uur, afhankelijk van de hoeveelheid.
Maar als je het toch wilt invriezen, dan maakt het niet uit of het gedroogde fruit uit de winkel komt, of zelf gedroogd is. Let er wel op dat je het fruit maar één keer invriest. Als je het fruit meer dan één keer invriest, dan is het niet meer veilig om te eten.
U kunt gedroogd fruit of groenten fijn mixen en er fruitpoeder van maken voor bv smoothies of groentepoeder om soepen mee te maken. U kunt het fruitpoeder ook toevoegen aan bijvoorbeeld een kwarktaart, meng het door ijs of bestrooi er een bolletje ijs mee.
Goed nieuws: vrijwel al het fruit kan worden ingevroren. Voorkom dat vruchten bruin worden door ze te besprenkelen met citroensap. Verwijder voor het invriezen de pitten en de schil, vries na het wassen het fruit gedroogd in – het liefst in bakjes. Je kunt 't dan 10 tot 12 maanden bewaren.