De oppervlakte is de totale grootte van een figuur. In het voorbeeld hieronder gaat het om de grootte van het groen gekleurde vlak. De oppervlakte van een figuur kun je berekenen door de lengte en de breedte met elkaar te vermenigvuldigen.
Lengte x breedte
Meet hierbij van binnenmuur tot binnenmuur. Tel de vierkante meters van alle ruimtes bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van een woning berekend.
De formule is simpel: lengte maal breedte. Dus, als je kamer 5 meter lang is en 4 meter breed, dan is de oppervlakte 30 x 15 = 450 vierkante meter.
Er wordt gemeten exclusief de buitenmuren, maar inclusief alle binnenmuren. Per woonlaag wordt van de oppervlakte een aantal vierkante meters afgetrokken voor bijvoorbeeld trapgaten of vides groter dan 4m², ruimtes die alleen geschikt zijn als bergruimte zoals een niet te belopen zolder of een zolder zonder vaste trap.
De m2 (vierkante meter) is dus afgeleid van de m (meter). Een verdere verklaring die Wikipedia hiervoor geeft is “Een vierkante meter is gelijk aan de oppervlakte van een vierkant met zijden van 1 meter.”
Lengte x breedte = totaal oppervlak aan vierkante meters
Is jouw woonkamer bijvoorbeeld 500cm breed en 600cm lang? Dan doe je de volgende som op jouw rekenmachine: 5 x 6 meter = 30 m2. Zit er in deze ruimte een plek waar je geen vloer wil hebben, bijvoorbeeld een voorraadkast, kun je deze er gemakkelijk vanaf trekken.
Lengte X breedte = VIERKANTE METER
Je kunt het aantal vierkante meter berekenen door uit te gaan van de lengte en de breedte van een bepaalde kamer, een stuk land of een ander gebied. Een voetbalveld heeft bijvoorbeeld vaak een lengte van 100 meter, bij een breedte van 50 meter.
Zo telt bijvoorbeeld een garage, berging of kelder niet mee, vermits je daar veelal niet woont. Een afgewerkte zolder is dan wel inbegrepen in je woonoppervlakte, tenzij er sprake is van een bergzolder, een zolder waar je enkel op kan met een niet-vaste trap en/of een zolder met onvoldoende daglicht.
De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte.
Woonoppervlakten hebben een duidelijke woonfunctie. Denk aan de woonkamer, hal, keuken, slaapkamers en badkamer. De oppervlakte wordt binnenmaats gemeten. Dit houdt in dat gemeten mag worden van binnenmuur tot binnenmuur (de buitenmuurdikte telt dus niet mee).
Voor het bestraten van een vierkante meter heb je 3 betontegels van 60x60cm nodig. Er passen namelijk omgerekend 2.77 van deze tegels in 1m2. Een 60x60 tegel heeft een oppervlakte van 0,36m2.
Hoeveel tegels van 30x30 gaan er in een vierkante meter? In een vierkante meter gaan 16 tegels van 30x30 centimeter. Voor 1 lengtemeter zijn er minimaal 4 tegels van 30cm nodig. Ditzelfde aantal zijn er ook voor de breedte nodig.
Op die manier kun je langs de lange zijde van het weiland 200 keer een vierkante meter neerleggen. Dat zou bij elkaar een lange strook zijn van 1 meter breed en 200 meter lang. De oppervlakte van die strook is 200 m2.
Met de BAG Viewer kunt u online via een kaart of luchtfoto actuele gegevens van woningen en andere gebouwen bekijken. Denk aan gegevens als bouwjaar, gebruiksdoel en oppervlakte. De BAG Viewer is gratis en u mag de gegevens zoveel gebruiken als u wilt.
Wanneer je de woonoppervlakte meet, doe je dat binnenmaats (van binnenmuur tot binnenmuur). Daarnaast heb je nog ruimten met een andere funktie: de aangebouwde stenen berging of berging achter in de tuin. Of een kelder, vliering; die vallen onder de overige inpandige ruimte.
De definitie van gebruiksoppervlakte (GO) volgens NEN 2580 is: de vloeroppervlakte van een ruimte of van een groep van ruimten, gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, die de desbetreffende ruimte of groep van ruimten omhullen.
Ontwikkelingen op de huizenmarkt
Voor een vierkante meter woonoppervlak werd in 2021 gemiddeld 3.300 euro betaald, 14,4 procent meer dan in 2020.
Gemiddeld heeft een Nederlander 53 vierkante meter woonoppervlakte. Er zijn grote verschillen tussen regio's en ook tussen het beschikbare woonoppervlakte naar type huishoudens. In de Randstad is het gemiddelde woonoppervlak per persoon doorgaans kleiner dan daarbuiten.
In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 53 m2 en in Amsterdam 40 m2. Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m2woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m2.
De gemeente moet de oppervlakte berekenen conform een landelijke meetmethodiek, de NEN2580. De oppervlakte wordt berekend door de lengte en de breedte van de woonruimte met elkaar te vermenigvuldigen, opgemeten aan de binnenkant van de buitenmuren (dus de lengte en breedte van binnenmuur naar binnenmuur).
De gebruiksoppervlakte wonen (in de volksmond ook wel woonoppervlakte genoemd) stelt de makelaar vast aan de hand van de uniforme meetinstructie.
Alleen de ruimtes met een duidelijke woonfunctie worden gemeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en de hal. Ruimtes zoals de garage, kelder, vliering, (externe) bergruimten en balkons hebben geen woonfunctie en worden daarom niet meegerekend.
Een ruimte met een lengte en breedte van 2 x 3 meter heeft een oppervlakte van 6 m2. Aangezien onze ruimtes een hoogte hebben van 3 meter, heeft deze ruimte een totale inhoud van 2 x 3 x 3 = 18 m3.
1 vierkante meter is gelijk aan 1.000.000 vierkante millimeter. 1 vierkante meter is gelijk aan 10.000 vierkante centimeter. 1 vierkante meter is gelijk aan 100 vierkante decimeter. 1 are is gelijk aan 100 vierkante meter.