Een ovenschaal is een schaal die geschikt is om er gerechten mee te bereiden in een oven. Zo'n schaal kan van aardewerk zijn, van metaal of van hittebestendig glas.
Soms staat dit op de verpakking, soms op het object zelf, soms kun je het beste online opzoeken wat verstandig is bij het betreffende materiaal. Symbolen: vaak staat onderop het bord of de schaal een symbool waaraan je kunt zien of het in de oven gebruikt mag worden.
De schaal is geschikt voor gebruik in de oven, op gas, en op keramische of elektrische kookplaten (pas wel op voor krassen!). Ook kan deze in de vriezer.
Alles wat in een bakvorm zit, bak je op het rooster. Een cakevorm, springvorm of cupcakevorm dus. De warme lucht kan zo goed circuleren om je gehele baksel. Wanneer je de bakvorm op een plaat zou zetten, kan dit niet meer en wordt je baksel minder goed gaar.
Zowel glas als opaal zijn perfect geschikt voor de oven.
Wanneer er bij gewoon floatglas een temperatuurverschil van meer dan ca.30°C in het glasoppervlak optreedt, ontstaan er te hoge spanningen in het glas. Daardoor breekt de ruit op een bijzondere manier. Dit noemt men een thermische breuk.
Gehard glas heeft allerlei voordelen. Zo is het bestand tegen zowel lage als hoge temperaturen. Qua hittebestendigheid kan het zelfs een temperatuur van circa 300 graden Celsius aan. Daarnaast is dit type glas ook bestand tegen temperatuurverschillen tot maar liefst 200 graden Celsius.
Voor ovens met een rooster of bakplaat kan je eigenlijk alle vormen wel gebruiken. Beschik je over een oven met een draaiplateau (meestal in combinatie met een magnetron), dan zou een ronde vorm de voorkeur hebben. Een andere vorm kan ook, maar dan zal je ovenschaal altijd kleiner moeten zijn dan het draaiplateau.
Je kan ook gewoon een ovenschaal gebruiken op de barbecue. Vet de schaal in met wat olijfolie. Rooster groenten voor het vlees of de vis want ze krijgen een rijkere smaak als ze wat afgekoeld zijn. Rooster de groenten niet op een te hevige gloed, leg ze bij voorkeur aan de zijkant.
Dankzij het goed afsluitbare deksel blijven de geuren en smaken in de schaal, waardoor een onplezierige geur voorkomen wordt. De HR Ceramic is een natuurlijk en voedselveilig materiaal, waardoor het recept niet in aanraking komt met onplezierige smaken (zoals met aluminium wel het geval is).
Het is dus ten eerste van belang om te controleren uit welk materiaal jouw pan maar vooral ook het handvat van de pan bestaat. Als jouw pan een handvat van kunststof heeft kun je eigenlijk al concluderen dat jouw pan niet geschikt is voor de oven. Kunststof is namelijk materiaal dat bij hoge temperaturen zal smelten.
Vaatwasserbestendig. Geschikt voor de oven.
Als de deur van de oven een glasplaat is, kan de temperatuur van het voorpaneel tot 65 °C hoger zijn dan de kamertemperatuur. Met een kamertemperatuur van 20 °C kan het glazen paneel bijvoorbeeld 85 °C heet zijn.
Aluminium bakjes kennen vele toepassingen als verpakking voor versproducten en andere voeding. Het grote voordeel is dat aluminium bakjes voor in de oven kunnen worden gebruikt. Dit verpakkingsmateriaal wordt verkocht voor het inpakken van vele soorten vlees, diverse groentes, kip en gevogelte.
Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien. De schaal leent zich daarom perfect voor bijvoorbeeld lasagne of bijvoorbeeld een koud gerecht met laagjes zoals tiramisu! Naast dat het dus de inhoud van de schaal mooi laat zien is glas net als aardewerken schalen vaatwasserbestendig.
- Lege schalen niet verhitten. - Niet schoonmaken met natte doek of plaatsen op nat oppervlak wanneer glas heet is. - Niet gebruiken in direct contact met vuur. Gebruik in magnetron De ovenschalen zijn geschikt voor gebruik in de magnetron.
Geniet van de veelzijdigheid met de baksteen, de pan/ovenschaal in baksteenvorm: op de grill, in de oven, op de bbq of op het fornuis (behalve inductie), in de gasvlam of in de magnetron,als pan, grillplaat, stoomkoker, bakblik, frituurpan of wat dan ook: de steen is de perfecte garantie voor plezier voor iedereen!
Een glazen ovenschaal met deksel is ideaal voor het bereiden van verse groenten of overheerlijke ovenschotels. Je schuift hem zo de oven in, tot maximaal 550 °C, zonder deksel. Je kunt de glazen EasyClip zelfs gebruiken op de barbecue en in de airfryer.
Ovenschotels worden aan hoge temperaturen blootgesteld in de oven, daarom moeten ze gemaakt zijn van hittebestendig materiaal. Daarnaast moet het materiaal goede warmtegeleidende eigenschappen hebben. Ovenschotels zijn meestal gemaakt van glas, porselein, keramiek, steengoed, emaille, roestvrij staal of siliconen.
Emaille mag in de oven, tot 250 ºC.
Porselein is een kruising tussen glas en aardewerk. Porselein wordt op een hoge temperatuur van 1100 graden gebakken en is daarom erg geschikt voor dagelijks gebruik. Daarnaast kan porselein in de oven, magnetron en vaatwasser.
Geharde glazen (of boorsilicaat) is te herkennen aan een sticker op de verpakking of het glas waarop hittebestendig, tempered of heat resistant staat.
Gehard glas is zeer geschikt als armatuur glas en keukenbegelazing doordat het is voorgespannen en relatief lage temperatuurbelasting kan verdragen. Keramisch glas, ook wel bekend onder de naam kachelglas of vuurvast glas, is een glassoort welke door zijn samenstelling een hoge temperatuurbelasting kan verdragen.
Gewoon glas zoals enkelglas of floatglas is hiervoor niet geschikt. Door de hoge temperaturen zou het glas breken waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.