Google Maps voor Android geeft aan waar snelheidscamera's staan tijdens het navigeren. De update wordt stilletjes uitgerold, nadat hij eerder al beschikbaar kwam voor iOS-gebruikers.
De Android Auto-app van Flitsmeister toont de navigatie op het infotainmentscherm van je auto, aangevuld met handige extra's. Zo zie je onderin beeld je huidige snelheid en maximale snelheid, de resterende tijd tot je aankomstbestemming en knopjes voor meldingen en spraakbediening.
Waar staan de flitsers voor mobiele telefoon? Flitsers voor mobiele telefoons zitten niet in bermen of auto's, maar bevinden zich juist boven de weg. Meestal zijn ze opgesteld op viaducten.
ANWB Onderweg: beste alles-in-1 app
Dan is ANWB Onderweg je beste vriend. Actuele file-informatie, zien waar er aan de weg wordt gewerkt én waar flitsers staan… deze app biedt het allemaal. Extra handig: met ANWB Onderweg zie je precies waar de benzine het goedkoopst is.
Waarschijnlijk wil je Apple Carplay/Android Auto vooral gebruiken om te navigeren (via Apple Maps, Google Maps of Waze) en om lekker je eigen muziek te luisteren (via bijvoorbeeld Spotify). Dit alles kun je regelen via het scherm of via spraakbediening, met Siri of Google Assistent.
Digitale flitspaal
Alle flitspalen in Nederland zijn digitaal. De flitser verstuurt overtredingsgegevens digitaal naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De tijd tussen de overtreding en de bekeuring op de deurmat, is meestal slechts enkele dagen.
Als je jezelf ervan wilt overtuigen dat jij het echt was op de tijd en plaats die is aangegeven, kun je op de website van het CJIB de flitsfoto bekijken. Als je met je eigen auto of motorfiets bent geflitst, kun je met je DigID de foto inzien.
De vaste flitspalen staan meestal in routeplanners aangegeven, soms ook in de ingebouwde navigatie van de auto. Soms heb je er een apart abonnement voor nodig bij de navigatie-app of losse autonavigatie. Die geeft je dan meestal ook de complete verkeersinformatie, zoals wegwerkzaamheden en files.
Een flexflitser ziet eruit als een normale flitspaal. De paal staat in de berm, heeft een brede onderkant voor de accu en bevat witte en rode strepen.
Flitsmeister kent zijn oorsprong als app die waarschuwt voor flitsers, maar heeft sinds februari 2018 ook een eigen navigatie. In het begin waren we niet zo heel erg te spreken over de navigatie, omdat de kaart nogal onduidelijk kon zijn (met een overvloed aan irrelevante informatie, zoals huisnummers).
Net als een andere navigatie-app word je uiteraard ook netjes begeleid met een handige navigatie-kaart én indien je dat wilt een voice-over. Flitsmeister is gratis voor iOS en Android.
In heel Europa kan je Flitsmeister gebruiken, behalve Zwitserland, Turkije, Cyprus en Zuid-Oost Macedonië. In sommige andere landen is het ook verboden en kan je een boete krijgen. In Duitsland kan je bijvoorbeeld een boete van 75 euro riskeren als je de fltser singalering aan hebt staan.
Vervoermiddelen in Google Maps
kunnen wegen bevatten die alleen voor auto's zijn. Gebruik de routeoptie 'Tolwegen en snelwegen vermijden' als je een elektrische fiets of een lichte motor (minder dan 125 cc) gebruikt.
Maps toont je een routebeschrijving en maakt gebruik van realtime verkeersinformatie om de beste route naar je bestemming te vinden. Met gesproken navigatie hoor je verkeersinformatie, waar je moet afslaan, welke rijbaan je moet volgen en of er een betere route is.
Flitser-geschiedenis
Als pro-gebruiker van Flitsmeister kun je nu de eerdere flitslocaties bekijken. Via dit nieuwe scherm is exact te zien op welke locatie er flitsers stonden. De detailweergave voegt daar ook nog de exacte tijd aan toe. De geschiedenis van de flitsers is te gebruiken in zowel Nederland als België.
Wanneer je hier te snel over rijdt of wanneer het licht langer dan één seconde op rood staat, wordt er een verstoring veroorzaakt in dat magnetische veld, waardoor de camera weet dat hij moet flitsen. De roodlichtcamera kan dus ook op snelheid flitsen!
Op de vraag of flitspalen altijd aan staan ontvingen we een kort maar duidelijk antwoord. 'Digitale flitspalen staan 24/7 aan', laat een woordvoerder van het CJIB weten aan TopGear. Het maakt dus niet uit of je 's avonds of 's ochtends te hard langs een flitspaal rijdt, je ontvangt gewoon een boete thuis.
Zowel Waze als Flitsmeister kunnen gebruikt worden voor navigatie, en kunnen je onder andere waarschuwen voor gevaarlijke situaties, flitspalen, politiecontroles, en ongelukken op je route.
Een 10 km te hard rijden boete kost binnen de bebouwde kom €74 en buiten de bebouwde kom €69. Bij 15 km/u te hard rijden is de boete al boven de honderd euro en dat kan oplopen tot bijna driehonderdvijftig euro bij 30 km/u te hard binnen de bebouwde kom.
Ga naar het Digitaal Loket
In het Digitaal Loket kunt u controleren of u echt een verkeersboete moet betalen. Via de button Digitaal Loket rechtsboven op deze pagina kunt u met uw DigiD-gegevens inloggen in het Digitaal Loket. Hebt u een leaseauto? Dan kunt u in het Digitaal Loket de boete opzoeken.
Een flitspaal is in staat om zowel vooraan als achteraan te flitsen. Als de radar constateert dat de auto te hard rijdt, wordt er in éénduizendste van een seconde een foto gemaakt. Voor het controleren van één auto is dus minder dan een halve seconde nodig. In één seconde kunnen dus twee auto's op de foto gezet worden.
Meetcorrectie
Om met 100% zekerheid te kunnen garanderen dat iemand te hard heeft gereden, trekt de politie van de gemeten snelheid een paar kilometer af. De meetcorrecties zijn: bij minder dan 100 km/u: 3 kilometer meetcorrectie. bij meer dan 100 km/u: 3 procent meetcorrectie.
Hierboven staat een lijst met locaties van de nieuwe flitsers. De flexflitser blijft niet op één locatie, zoals de vaste flitspaal. De flexflitsers staan twee maanden op één plek en worden dan verplaatst naar een andere locatie. De flexflitsers staan op wegen met een maximumsnelheid van 50, 70 of 80 kilometer per uur.