Dan kunt u een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' indienen. Dit betekent voor u het volgende: U hoeft bij uw winstberekening geen rekening te houden met de correctie voor het privégebruik van de bestelauto.U hoeft geen rittenregistratie bij te houden.
Vraag 1. “De verklaring Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto (UZGB) kan gebruikt worden door werknemers én door IB-ondernemers, zoals bijvoorbeeld de vennoot van een vennootschap onder firma, de zelfstandige zonder personeel en de eigenaar van een eenmanszaak.
Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden, dan kunt u zelf kiezen of u de auto als ondernemingsvermogen wilt aanmerken of als privévermogen. De keuze geldt per auto. Bij een nieuwe auto kunt u dus altijd opnieuw kiezen. U geeft uw keuze aan in uw aangifte inkomstenbelasting.
Rijdt u privé minder dan 500 kilometer in een jaar? Dan hoeft de werkgever geen bedrag bij uw loon op te tellen. U moet wel kunnen bewijzen dat u de auto niet privé gebruikt. Daarvoor kunt u de 'Verklaring geen privégebruik auto' gebruiken bij de Belastingdienst.
Definitie bestelauto
Een bestelauto is een auto met een laadruimte die voornamelijk voor het vervoer van goederen is ingericht. Zoals het zakelijk gebruik van een bestelauto door koeriers, aannemers, glaszetters, bouwvakkers, en verhuizers. Maar ook voor personen en dieren worden omgebouwde bestelauto's ingezet.
De bestelauto is voornamelijk ingericht voor het vervoer van goederen. De laadruimte moet een vaste, vlakke laadvloer hebben over de hele breedte en lengte van de laadruimte. In de laadruimte mogen geen zitplaatsen aanwezig zijn. De toegestane maximummassa is maximaal 3.500 kilo.
Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja! Je mag privé rijden met een grijskenteken auto. Let er daarbij wel op dat je voldoende zakelijke kilometers rijdt zodat je aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en jouw belastingvoordelen blijft houden.
Kentekens scannen
Een veelgebruikt controlemiddel van de Belastingdienst. Een vorm waarbij willekeurig kentekens worden gescand, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij de Ikea of pretparken. Vervolgens wordt gekeken of er bijtelling wordt betaald voor deze auto of dat er een verklaring is getekend.
Met een bedrijfsauto mag u jaarlijks maximaal 500 kilometer privé rijden. Wanneer u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan moet u voor dit gebruik extra kosten afdragen. Dit geldt voor u als ondernemer, maar ook voor uw werknemers.
De werkgever is immers verantwoordelijk voor toepassing van het juiste bijtellingspercentage, de correcte fiscale waarde en de juiste periode. Als werkgever kan je de werknemer ook vragen bij de Belastingdienst een 'verklaring geen privégebruik auto' op te vragen.
Bent u ondernemer in de inkomstenbelasting, dan mag u doorgaans kiezen of u de auto tot uw ondernemingsvermogen rekent of tot uw privévermogen. Die keuze heeft u echter niet als u maar maximaal 500 kilometer per jaar privé met de auto rijdt. U moet de auto dan verplicht tot het ondernemingsvermogen rekenen.
Over het algemeen is het voordeliger om (vrijwel) nieuwe auto's op de zaak te zetten. Rijdt u veel privé, dan is op de zaak zetten eveneens vaak voordeliger. Een elektrische auto is door de lage bijtelling vaak voordeliger om op de zaak te zetten.
Voor werknemers is een auto van de zaak meestal aanzienlijk goedkoper dan een eigen auto. De inkomstenbelasting over het privégebruik is heel vaak veel lager dan de kosten van de auto. Dat geldt ook als de werkgever een bijdrage voor privégebruik eist. Die bijdrage wordt afgetrokken van de bijtelling.
Woon-werkverkeer wordt als zakelijk aangemerkt door de Belastingdienst. Het gaat hierbij om het heen en weer reizen van de woon- of verblijfplaats naar een vaste werkplek met de auto van de zaak.
Het standaard bijtellingspercentage in 2021 is 22%. Om bijtelling te berekenen hanteer je de volgende rekensom: Oorspronkelijke catalogusprijs + BTW + BPM X 0,22. Let wel, dit is de bruto bijtelling van de bedrijfsauto.
Met dit formulier verklaart u dat u een bestelauto van de zaak uitsluitend zakelijk gebruikt. Let op! Hebt u in het kalenderjaar al meer dan 500 kilometer privé gereden? Dan kunt u deze verklaring niet meer gebruiken.
De bijtelling geldt voor elke auto waarmee u, omgerekend naar een kalenderjaar, meer dan 500 privékilometers rijdt. Rijdt u met geen van de auto's meer dan 500 kilometer privé, dan telt uw werkgever niets bij. U hebt het hele jaar tegelijkertijd 2 auto's van uw werkgever en een 'Verklaring geen privégebruik auto'.
Is de termijn van 5 jaar verstreken, gaat vanaf dat moment het dan geldende bijtellingspercentage voor de auto in kwestie gelden. Heb jij bijvoorbeeld een plugin hybrid die op 1 november 2015 op kenteken is gezet, dan krijg jij vanaf 1 december 2020 te maken met een bijtelling van 22%!
Bijtelling voor het privégebruik van een auto van de zaak (personen- of bestelauto) kan worden voorkomen door het aanleveren van een kilometerregistratie als tegenbewijs dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto.
De Belastingdienst controleert alle 12 miljoen aangiftes inkomstenbelasting die elk jaar binnenkomen. Want controleren behoort tot onze kerntaak. Dat moeten we doen, zodat we juist en volledig belastingen kunnen heffen en innen.
Een rittenregistratie is niet verplicht, mits u de Belastingdienst ergens van wilt overtuigen. Bijvoorbeeld dat u minder dan 500 privékilometer per jaar in uw zakelijke auto rijdt en dus geen bijtelling hoeft te betalen.
Wat is zakelijk rijden precies? Iedere kilometer die je voor jouw onderneming in de auto rijdt is zakelijk. Ongeacht in welke auto je dit doet. De Belastingdienst maakt alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto.
Een grijs kenteken auto moet voor de Nederlandse wet aan een aantal eisen en maten voldoen. Daardoor is er meestal maar plek voor 2 personen.
In aanmerking komen voor een grijs kenteken
Om een grijs kenteken te krijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je bent zzp'er of ondernemer met een btw-nummer; De bestelauto staat op jouw naam en jij bent de rechtspersoon; Van alle zakelijke kilometers die je rijdt, rijd je minimaal 10% in deze bestelauto.
Een bestelauto met grijs kenteken is een stuk goedkoper in de aanschaf en je betaalt er minder wegenbelasting voor. Bij de aanschaf van een nieuwe auto wordt BPM (Belasting Personenauto's en Motorrijwielen) geheven.