Ongeveer 5 - 12 maanden: de twee middelste tanden in de bovenkaak komen door; Ongeveer 9 - 13 maanden: zowel boven als beneden komen de vier tanden links en rechts van de middelste snijtanden tevoorschijn; Ongeveer 10 - 18 maanden: de eerste kiezen verschijnen!
De eerste tandjes van je baby komen door wanneer je kindje tussen de 5 maanden en 1 jaar oud is. Gemiddeld gezien is het rond de 6 maanden wanneer je baby tandjes krijgt. Dit kan natuurlijk ook veel eerder of later zijn.
Wanneer een tand of kies niet doorkomt gaat u met uw kind als eerste langs bij de tandarts. Deze kan zien of een tand of kies nog in het kaakbot aanwezig is. Is dit het geval? Dan verwijst de tandarts uw kind door naar de orthodontist.
Het tanden wisselen van een kind begint rond het zesde levensjaar. Het wisselen van het melkgebit duurt tot een kind ongeveer veertien jaar oud is.
Dan is het makkelijk om een droge zakdoek of een gaasje te pakken deze op/om het tandje te leggen en voorzichtig te draaien. Trekken heeft minder effect. Wanneer een melktandje echter weinig los zit en de nieuwe komt wat achter het te wisselen tandje door, dan is het wel zinvol om te wiebelen.
Heel wat jaren geleden was dit misschien een klein muntje, maar dankzij de inflatie laat de tandenfee nu toch veel meer achter dan alleen een muntje. $ 3,70 was het gemiddelde geschenk van de tandenfee in 2019 volgens een onderzoek uitgevoerd door Delta Dental. Omgerekend is dit ongeveer gelijk aan € 3,10.
Als we naar het gemiddelde kijken dan komen de eerste tanden door met ongeveer 6 maanden. Dit is slechts een gemiddelde, je hoeft je dus geen zorgen te maken als je baby met 6 maanden of zelfs 8 maanden nog geen tanden heeft. Zolang de groei van de botten, haar en huid verder normaal is, is er niets aan de hand.
Bij de volgende afwijkende ontwikkelingen is het verstandig om advies op te vragen bij de tandarts: Als uw kind op 8-jarige leeftijd nog niet aan het wisselen is. Uw kind heeft gedurende een lange tijd pijn bij het wisselen. Er komt een nieuwe tand/kies door maar de melktand/kies zit nog steeds vast.
Vanaf het zesde levensjaar beginnen de meeste kinderen met het tanden wisselen. Dit gebeurt volgens een vast patroon, waarbij de laatste tanden rond de 12 jaar wisselen. De blijvende tand of kies duwt omhoog en lost de wortel van de melktand/kies op, waardoor die losraakt en uitvalt.
Meestal komen de tanden en kiezen wel in een vaste volgorde bij baby's door. In de regel komen als eerste de snijtanden door, gevolgd door de kiezen en hoektanden.
Volgorde melktanden
Het doorkomen van een melkgebit gebeurt in een vaste volgorde. Wanneer je baby ongeveer één jaar oud is, zijn de vier bovenste en vier onderste snijtanden doorgekomen. Daarna volgen de kiezen en hoektanden.
De tandjes komen door in een vaste volgorde. De onderste twee snijtanden zijn de eerste baby tandjes die doorkomen. Vaak begint dat met een harde bobbel in het tandvlees, gevolgd door twee witte puntjes in de onderkaak. Als het eerste babytandje is doorgekomen komt er daarna gemiddeld iedere maand een tandje bij.
Het grootste probleem bij een uit- of losgeslagen tand is het niet weer vastgroeien van de tand in het kaakbot. In zo'n geval is de tand verloren. Bij een uitgeslagen tand sterft de pulpa af: er zal dus altijd een wortelkanaalbehandeling moeten gebeuren.
Houd de tanden op elkaar met een watje, gaasje of zakdoek ertussen, om de tand te stabiliseren. Ga direct naar de tandarts. Die zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten (spalken). Hoe sneller u dit doet, hoe groter de kans op een succesvolle terugplaatsing.
Je baby begint normaal tandjes te krijgen tussen 3 en 12 maanden. In uitzonderlijke gevallen (1 op 2000), kan een baby bij de geboorte al een tandje hebben. De eerste tand van je kindje duikt normaal op tussen de 4 en 7 maanden, maar dit kan ook pas op een leeftijd van 12 tot 14 maanden gebeuren.
Doet het pijn? Het trekken van een tand of kies kan vervelend aanvoelen, maar doet in principe geen pijn. De tandarts of kaakchirurg verdooft je lokaal zodat je niets merkt van het trekken van je tand.
Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit). Heel soms wordt er eerder gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken.
Meestal groeit de losgeraakte tand weer goed vast en moet de spalk na ongeveer 4 weken worden verwijderd. Het lijkt dat alles dan weer in orde is en dat is meestal ook het geval. Soms echter blijkt na een paar maanden of langer, dat de wortel van de losgeraakte tand gaat oplossen.
Bij veel kinderen ontbreken vanaf het begin één of meer tanden en kiezen. Deze ontwikkelingsstoornis noemen we agenesie of hypodontie. Agenesie komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen .
Een bijtring is een siliconen, rubberen of houten ring waarop je kindje kan bijten. Ze zijn zo ontworpen dat je baby dit veilig kan doen, zonder zijn mond of het speelgoed te beschadigen. Het bijten verlicht de pijn van doorkomende tanden.
Elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo. Sommige kinderen zeggen hun eerste woordje als ze 10 maanden zijn, terwijl anderen pas met 20 maanden een duidelijk woord uitbrengen. Aan woordjes gaat trouwens een brabbelfase vooraf. Je hoort dan vooral een opeenvolging van dezelfde lettergrepen.
Bij de tandenfee denk je misschien aan een elegante vrouw met vleugels en een jurk. Toch wordt de fee in sommige landen ook wel als een muis afgebeeld. In Frankrijk noemen ze de tandenfee dan ook La Petite Souris: de kleine muis. Kinderen verbergen niet alleen een tand onder hun kussen, maar ook een klein stukje kaas.
Feeën zijn berucht om de kunst om mensen in een cirkel, een heksenkring, te laten dansen en ze op deze manier te laten verdwijnen. Pasgeborenen worden omgeruild met een wisselkind. Feeën beheersen de kunst van magie en passen hun kleding en uiterlijk aan aan hun omgeving.