Als de binnentemperatuur meer dan 300 uur op of boven de 26,5 Celsius ligt kan sprake zijn van een C-gebrek volgens de huurprijzenwetgeving. De huur kan dan worden verlaagd zolang de verhuurder niet voor een oplossing zorgt.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Oververhitting in woningen
We verstaan onder oververhitting dat het in huis lange tijd te warm is en het lastig koel te krijgen is, waardoor je minder goed gaat functioneren. Voor veel mensen is 24 graden de comfortgrens. Als het warmer is, kan dat gezondheidsrisico's vormen.
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
Onderhoudsgebreken. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud van de huurwoning. De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud.
Verborgen gebreken huurwoning
Er is sprake van een verborgen gebrek wanneer er een huurovereenkomst is aangegaan en de gebreken die zich voordoen niet staan vermeld in het huurcontract.
“Een gebrek is een staat of eigenschap van de zaak of een andere niet aan de huurder toe te rekenen omstandigheid, waardoor de zaak aan de huurder niet het genot kan verschaffen dat een huurder bij het aangaan van de overeenkomst mag verwachten van een goed onderhouden zaak van de soort als waarop de overeenkomst ...
Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
. Gemiddeld neemt de temperatuur in de troposfeer daardoor 6,5°C per km af.
Zo raadt de Wereldgezondheidsorganisatie een minimumtemperatuur van 18 graden aan míts je volwassen en gezond bent. Waarbij er tevens wordt uitgegaan dat je je kleed volgens het seizoen. Jongeren, ouderen en zieken zouden echter de thermostaat op minimaal 20 graden moeten zetten.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
Als u niet thuis bent, heeft u niets aan een warm huis. Zet uw thermostaat daarom op 15 graden als u overdag weg bent. Daarmee bespaart u gemiddeld € 140,- per jaar.
Oververhitting kan iedereen overkomen. Bij hevige inspanning kan het gebeuren dat het lichaam de overtollige warmte via straling en zweten niet goed kwijt kan. Iemand met oververhitting heeft hoofdpijn en is misselijk. Het slachtoffer kan er erg verhit en rood uitzien, maar kan ook bleek zien met transpireren.
Vul een warmwaterkruik met koud water voor een frisser gevoel. Ja, dat kan. Als je voeten onder het deken of laken uit steken, kan de warmte je lichaam via je voeten verlaten. Sokken nat maken met koud water en zo in bed kruipen kan ook al eens helpen.
Vul een kruik met ijskoud water en leg die in je bed. Plaats je ventilator strategisch, naast een open raam. Zo wordt er in plaats van warme lucht, koele lucht van buiten de kamer ingeblazen. Heb je geen ventilator, hang dan een vochtig laken voor het open raam.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.
Ramen 's nachts overal open om warmte uit huis te krijgen
Zet ramen 's nachts zoveel mogelijk tegen elkaar open om wat koele lucht in huis te krijgen. Zet de ramen ook open in ruimtes waar je minder vaak komt; hoe meer koelte in huis, hoe meer mogelijkheden om de warmte uit huis te krijgen.
Een screen monteer je vlak boven het raam en laat je vervolgens vlak voor het raam naar beneden zakken. Op deze manier bedek je het raam deels of helemaal. Het screendoek weert de zon en houdt de stralen buiten.
Geeft de huurder geen gevolg aan je eerste verzoek tot betaling of aan het afbetalingsplan, dan stuur je best een aangetekende ingebrekestelling waarin je verwijst naar de verplichtingen van de huurder. Via deze ingebrekestelling kun je de huurder een laatste keer aanmanen tot betaling van de huurgelden.
Laat de woning schoon en netjes achter. Verf de muren indien nodig, maak de woning schoon, zet losse deurknoppen of leuningen vast en smeer de sloten en scharnieren met olie. Heb je veranderingen doorgevoerd zonder toestemming van de verhuurder? In sommige gevallen moet je dit terugdraaien.
Wanneer overleg met de verhuurder geen resultaat oplevert, kun je de verhuurder het beste 'in gebreke stellen' door een aangetekende brief te sturen. In deze brief moet een beschrijving van het gebrek staan en een redelijke termijn waarbinnen het gebrek moet zijn hersteld. Je kunt hiervoor een standaardbrief gebruiken.