De Spaanse Cava is hierdoor uitstekend te combineren met talloze tapasgerechten, waaronder o.a. : croquetas, gamba's, chipirones (inktvis), serranoham, maar ook diverse andere gefrituurde tapas.
Cava-spijscombinaties:
Ansjovis. Bagel met creamcheese en gerookte zalm. Garnalenkroketten. Gedroogde ham of parmaham.
Tapas zijn aperitiefhapjes, die traditioneel in Spaanse cafés werden geserveerd bij alcoholhoudende drankjes zoals bier, wijn en sherry.
Een rode wijn past goed bij de verschillende vleeswaren. Wanneer vlees met rode wijn wordt gecombineerd, worden de tannines in de wijn door de eiwitten in het vlees verzacht. Witte wijn kan ook, vooral bij rauwe ham. Dan past een witte Rioja bijvoorbeeld ook erg goed, net als een Godello of natuurlijk een glas Sherry.
Dit drink je erbij
Het meest klassieke drankje bij de tapas is natuurlijk sangria. Maar ook van sangria heb je tegenwoordig een heleboel variaties! Ga bijvoorbeeld voor de klassieke sangria met rode wijn en vruchten of voor de witte sangria met witte wijn of prosecco, minstens zo lekker.
Pinchos vs Tapas
Het verschil tussen pinchos en tapas is dat een pincho meestal een sneetje brood is met iets erop en een tapa kan van alles zijn. Verder worden pinchos ook weleens 'tapas' genoemd, omdat het eigenlijk ook gewoon kleine 'hapjes' zijn…
U kunt in dat geval bij Tapas in het algemeen heel simpel kiezen voor een geurige wijn met een niet al te uitgesproken smaak, of een niet al te zware ronde witte wijn of soepele rode wijn. Goede voorbeelden hiervan zijn een ronde, witte Viognier of een soepele, rode Tempranillo.
Voor cava's met een hoger suikergehalte zijn de fruitige smaken een aanvulling op gevogelte en varkensvlees. Cava's met een fruitige smaak kunnen het best gecombineerd worden met zoetzure gerechten. Extra droge cava's zijn uitstekend voor diverse voorgerechten en Aziatische gerechten.
Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd. Tapeo of tapas eten is een dagelijks terugkerend Spaans ritueel dat plaatsvindt voor het middag- of avondeten.
Ga ongeveer uit van 5 tot 6 tapas per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Voor een borrel heb je genoeg aan ongeveer 2 tot 3 gerechtjes.
Pimp your cava
Verras je gasten door deze sprankelende bubbels te pimpen met een fruitlikeur: voeg een vleugje perzik, framboos of limoen toe. Of voeg aan elk glas een vers stukje fruit toe, zoals stukjes perzik, aardbei of watermeloen.
Welke kaas bij Cava
Cava (zoals de Caprasia Cava van Vegalfaro) is een Spaanse mousserende wijn die vaak droog en fris is met fruitige aroma's. Bij deze wijn passen zachte, romige kazen zoals brie of camembert goed, omdat de lichte, delicate smaken van de kazen niet overheersen.
Lichte, non-vintage champagnes zijn geschikt voor bij lichtere gerechten zoals schaaldieren, oesters, sushi, maki. Rijpere, vollere champagnes kunnen al bij een stukje vis of wit vlees, eventueel met een roomsaus (kalfsvlees, kalfszwezerik, gevogelte, tong, maar ook bij kazen of zelfs pluimwild en reefilet).
Verschillende soorten kaas en gedroogd fruit zijn ook een aanvulling op je glas champagne. Denk bij gedroogd fruit vooral eens aan vijgen of dadels. Hapjes met rauwe ham en gerookt spek zijn geweldig bij een glas bubbels vanwege hun hartige en zoute smaak. Zo kun je het gerookte spek bijvoorbeeld combineren met dadels.
Vooral oesters zijn the perfect match voor bij een glas champagne. Het zoutige en vettige van de oester laat het zoetige van de champagne namelijk goed tot zijn recht komen.
Een eenvoudige "pétillant" of een "Cava", die volgens de wet minimaal 9 maanden plat op hout in de kelder moet worden bewaard, wordt idealiter geserveerd tussen 6°C en 8°C, terwijl een meer gestructureerde "Brut" het beste is als het wordt geserveerd tussen 8°C en 10°C.
De vena cava superieur (VCS) is de grote bovenste holle ader die zuurstofarm bloed van het bovenste deel van het lichaam terug naar het hart voert. Vena cava stents zijn speciaal ontworpen voor gebruik in het lichaam en worden gebruikt om een vernauwing (stenose) of blokkering in de ader te behandelen.
Cava in de vorm van Brut of Extra Brut bevat ook bijna geen restsuikers, dus zijn deze mousserende wijnen ook goed voor de lijn. Een glas Cava is laag in alcohol en ook laag in calorieën. Met zo'n 50-70 kcal per glaasje is het een van de meest verantwoorde keuzes voor je dieet.
Suggesties in witte wijn: riesling uit Duitsland of Oostenrijk, pinot blanc uit Alto Adige, sauvignon blanc of tocai friulano uit Friuli, assyrtiko of roditis uit Griekenland. Suggesties in rode wijn: jonge pinot noir uit Oostenrijk of Nieuwe Wereld, Beaujolais.
Bij een pasta met vis of schelpdieren past zowel witte als rode wijn. Wat witte wijn betreft zijn er veel mogelijkheden. Onder meer Chablis, Sancerre, Albariño, Muscadet en Sauvignon Blanc zijn er heerlijk bij. Toch is er ook een rode wijn die heel goed bij een pasta met vis past.