De reden waarom twaalf druiven worden gegeten, zou te maken hebben met de twaalf klokslagen om middernacht, en met de twaalf maanden van het jaar erop, waarbij elke druif een maand geluk brengt. In Argentinië wordt dit ritueel op sommige plekken ook uitgevoerd, daar wordt veelal gebruikgemaakt van rozijnen.
In Spanje begint oudejaarsavond met een zeer uitgebreid diner met de hele familie. Na het diner verplaatsen de meeste Spanjaarden zich naar een van de pleinen in de stad. Het bekendste plein in Spanje om oud en nieuw te vieren is Puerto del Sol in Madrid. Dit is dan ook het middelpunt van het Spaanse oud en nieuw.
Om het nieuwe jaar te vieren eten Spanjaarden om middernacht twaalf druiven – één bij elke klokslag – wat voorspoed gedurende het volgende jaar moet brengen. De truc is om niet op de druiven te kauwen, anders blijf je met een mond vol druivenmoes zitten. Slik ze gewoon een voor een in hun geheel door.
De meeste Belgen schotelen hun gasten een erg traditioneel menu voor, zo blijkt uit een bevraging van warenhuisketen Carrefour bij meer dan 5.000 Belgen. Champagne, soep, fondue en ijsstronk spannen de kroon. De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt.
Wat zijn typisch Spaanse tradities? De belangrijkste traditie is wel de Fiesta Mayor. Elke dorp of stad heeft een patroonheilige en 1 keer per jaar wordt ter ere daarvan een feest gehouden. Ieder dorp of stad heeft zin eigen tradities, maar overeenkomt het vuurwerk en vuur en dat er tot in de ochtend wordt gefeest!
Met oud op nieuw eten alle Spanjaarden op elke klokslag een druif. Volgens het bijgeloof brengt dat het komende jaar veel geluk. Het is dus ook niet verwonderlijk dat heel Spanje naar de jaarwisseling zit te kijken of op de dansvloer staat en plots twaalf druiven naar binnen werken.
Nederlanders zijn dol op het zelf afsteken van vuurwerk, ook Belgen kennen dit fenomeen maar al te goed! Spanjaarden doen dit niet. Er is wel vuurwerk maar dit wordt niet afgestoken door de Spanjaarden zelf maar door bijvoorbeeld de gemeente. Wat ze wel doen is 12 druiven eten!
Las Fallas (Spaans: [faʎas]) of Falles (Valenciaans: [faʎes]) is een traditioneel feest ter ere van Sint-Jozef dat ieder jaar in de stad Valencia (Spanje) wordt gehouden. De term Fallas verwijst naar zowel het feest als ook naar de beelden (van hout en piepschuim) die speciaal voor het feest worden gemaakt.
Er zijn veel vuurwerkwinkels in Valencia (Spanje), zoals Pirofoc i Fantasía, Pyro Shopping en El Fallero. Ik heb ze allemaal verzameld en verwerkt in één grote map! Vanaf 1 tot en met 19 maart kan je vuurwerk kopen tijdens het Fallas festival in Valencia. Uiteraard zijn er regels voor het afsteken van vuurwerk.
Leeuw. De leeuw staat voor moed en kracht om moeilijkheden te overwinnen. Het dier verbindt zich met soul searchers die een diep gevoel van gezag hebben en geboren leiders zijn.
Cuarenta y Tres, ook wel Licor 43 genoemd, is een typisch Spaans drankje dat je hoogstwaarschijnlijk al kent. De likeur smaakt naar vanille en het bevat maar liefst 43 ingrediënten, vandaar ook de naam.
Boeddha (Chinese)
Een dikbuik Boeddha staat voor geluk, blijdschap, welvaart , succes en voorspoed. Door deze symboliek is een Boeddha sieraad een bijzonder cadeau.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
De siësta komt voort uit de elfde eeuw en is door de jaren heen een echte gewoonte in Spanje geworden. Een echte siësta duurt tussen de 15 en 30 minuten en is een moment voor de bevolking om in stilte uit te rusten, zodat er nieuwe energie verkregen kan worden voor de rest van de dag.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
De Afrikaanse longvis zwemt in de winter rond in natte gebieden in en rond de Nijl en het Grote Merengebied van Afrika. In de zomer worden deze gebieden door de hitte erg droog en kunnen sommige wateren zelfs helemaal opdrogen. De longvis houdt daarom een zomerslaap.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
La Crida is de officiële opening van Las Fallas en speelt zich rond eind februari af bij Torres De Serranos. Hier komen duizenden fallera's en fallero's bij elkaar om naar de ceremonie en de lichtshow te kijken en om gezamelijk de opening van Las Fallas mee te maken en te vieren.
Op 9 oktober viert Valencia de nationale feestdag van haar autonome regio. Het is de dag waarop koning Jaime I in 1238 officieel zijn intrede deed in Valencia en de stad bevrijdde van de Moorse bezetters. Sinds 1365 voert de Valenciaanse Senyera elke 9 oktober de festiviteiten aan.
Spanje viert dus geen Hemelvaart en Pinksteren maar wel op 15 augustus de Asunción de María of Asunción de la Virgen, de Maria-Terhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Dit is een katholieke feestdag waarop de opneming van Maria in de hemel “met lichaam en ziel” wordt herdacht.
In 2022 zijn er 14 officiële feestdagen in Spanje, waarvan er acht op nationaal niveau in het hele land gevierd worden. Er zijn zes feestdagen die worden bepaald door de verschillende autonome regio's. En elke autonome regio heeft ook zijn eigen feestdag.
Het San Juan feest is onder Spanjaarden gekend als de kortste en meest betoverende nacht van het jaar. Op 24 juni viert men in Spanje immers de geboorte van San Juan (de heilige Johannes de Doper), en het begint met de voorgaande Nacht van San Juan van 23 op 24 juni, op zowat elke plek aan de Spaanse kust!