Witte kaas (ook wel saladekaas) is een kaas die wordt gemaakt van koemelk. Hierdoor is deze kaas toegankelijker dan Feta voor veel mensen. De koemelk geeft een romige zachte smaak aan de kaas. Zoals bij de bekende soorten van Apetina!
Maar is die kaas verder hetzelfde als echte feta? Zeker niet. Echte feta is gemaakt van schapen- en maximaal 30% geitenmelk, 'witte kazen' zijn van koemelk. Verder worden er aan feta nog allerlei extra eisen gesteld door de Griekse wet.
Feta is witte kaas van schapen- en geitenmelk uit Griekenland. Alleen witte kaas gemaakt op het Griekse vasteland of het eiland Lesbos mag Feta heten. Bovendien moet Feta gemaakt worden volgens bepaalde regels, waaronder het bewaren in pekel oftewel zout water.
Cottage cheese wordt ook wel hüttenkäse genoemd. Deze kaas is vooral bekend omdat er weinig calorieën in zitten. Cottage cheese bevat ook veel gezonde eiwitten en selenium. Dat is een antioxidant die het risico op chronische ontstekingen helpt te verminderen.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Beyaz peynir (letterlijk: witte kaas) is een Turkse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld feta (Griekenland), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van ongepasteuriseerde schapenmelk.
Halloumi is een kaas die wordt gemaakt van geiten-, koeien- en schapenmelk. Hij is te herkennen aan zijn zoute smaak en enigszins elastische eiwitstructuur die doet denken aan mozzarella. Niet alleen de smaak en compacte structuur vallen op in kaasland, maar ook het feit dat deze witte kaassoort niet smelt.
Brie is een zachte Franse kaas met een witschimmelkorst die gemaakt wordt van koemelk.
Apetina original witte kaas in een plak heeft nu een nieuwe receptuur: kruimelig van structuur en toch de milde en bekende smaak van apetina! het is een kaas met een lekkere, romige en zilte smaak. Apetina witte kaas leent zich bij uitstek voor gebruik in salades, op de grill en in warme gerechten.
Halloumi (Grieks: χαλλούμι; Turks: hellim; Arabisch: حلوم ḥallūm) is een traditionele, ongerijpte Cypriotische geitenkaas. De benaming halloumi (en soms varianten van die benaming) wordt wereldwijd gebruikt om grillkaas aan te duiden.
Verse kaas: lekker en gezond
Er zit namelijk verschil in structuur en smaak. De kazen kunnen variëren van kruimelig tot aan zacht, van smeerbaar tot aan snijdbaar en van romig tot stevig. De bekendere verse kazen zijn onder andere Feta, Mozzarella en Ricotta.
Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken, bijvoorbeeld van koemelk, noemen het daarom 'mediterrane kaasblokjes of 'witte kaas'.
Feta zit vol goede voedingsstoffen
En dan blijkt dat feta boordevol goede stofjes zit! Feta is bijvoorbeeld rijk aan calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren, allemaal stoffen die je lichaam hard nodig heeft. Ook bevat het product minder vet en calorieën dan bijvoorbeeld cheddar of Parmezaanse kaas.
Verse kaas, door veel mensen ook witte kaas genoemd, is kaas die niet of nauwelijks is gerijpt. Daardoor is het een zachte, smeuïge kaas met een milde smaak. Onze zuiderburen noemen kwark overigens ook een verse kaas ('platte kaas').
Halloumi is een romige kaas die wat rubberachtig aanvoelt. Ongebakken lijkt de kaas een beetje op taaie fetakaas, maar gebakken of gegrild krijgt de kaas een heerlijk krokant korstje, terwijl hij van binnen lekker zacht en iets taai blijft. Halloumi is een stuk minder zout dan fetakaas.
Heel wat grote bedrijven daar gebruiken voornamelijk koemelk, waardoor ook verschillende Cypriotische kaasproducenten de naam halloumi niet meer zullen mogen gebruiken.” Het aanbod zal dus wellicht dalen, wat meestal tot een hogere prijs leidt.
Je kunt halloumi rauw eten, maar het lekkerst is om halloumi in dunne plakken te snijden en vervolgens te bakken of te grillen. De kaas smelt niet in tegenstelling tot andere kazen, maar krijgt een krokant korstje en een goede bite. Heerlijk!
Natuurlijk mogen we feta niet vergeten als het gaat over lekkere, typische Griekse gerechten. Feta is een Griekse witte kaas die wordt gemaakt van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk. Je kan feta koud eten in een Griekse salade en gewoon zo met wat olijfolie, maar het is ook enorm lekker in de oven.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Als je graag wat kaas aan je salade wil toevoegen, kies dan voor mozzarella, feta of ricotta. Let wel extra op de hoeveelheid: een hele bol mozzarella is bijvoorbeeld uit den boze als je graag wat kilootjes kwijt wilt geraken.
Sterke botten. Ook is geitenkaas gezond voor je botten, want de kaas bevat namelijk veel fosfor en calcium. Het is algemeen bekend dat calcium je botten sterk en gezond houdt. Geitenkaas kan voor mensen met een calciumtekort zelfs een waardevolle aanvulling zijn.
Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.