Niet alleen een gezond voedingspatroon gaat een depressie tegen, maar ook gewichtsverlies zou depressieve symptomen tegengaan. Zo zouden groenten, fruit, vis, kip, magere kaas en volkoren granen het risico op een depressie verlagen en zouden bestaande symptomen erdoor verminderen.
Eet evenwichtig.
Geef wel de voorrang aan gezonde voedingsmiddelen (fruit, groenten, zetmeelrijke producten en vis) en beperk je consumptie van snoep, chips en vleeswaren. De ideale verhouding voor de aanvoer van energie is 10-15 % uit eiwitten, 30-35 % uit vetten, 50-55 % uit koolhydraten.
Recente studies wijzen omega 3-vetzuren (het vet dat in vis zit, vooral in vette soorten als zalm, haring en makreel) aan als een van de actiefste natuurlijk voorkomende middelen tegen depressie.
Een verlaagde hoeveelheid aan serotonine kan niet alleen leiden tot depressieve gevoelens, maar kan ook een verhoogde mate van paniek en angst veroorzaken. Bovendien kan dit gepaard gaan met fobieën en obsessieve gedachten. Verlaagd zelfbeeld: Voldoende serotonine zorgt ervoor dat we sociaal en zorgeloos zijn.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte. Probeer het niet allemaal alleen op te lossen.
Dat huilen therapeutische waarde heeft, lijkt te worden weerlegd door het feit dat mensen met een depressie als ze huilen eigenlijk nooit rapporteren dat ze zich opgelucht voelen. Mensen die psychisch gezond zijn rapporteren dat in ongeveer de helft van de gevallen wel.
Bananen. Om het gelukshormoon serotonine aan te maken, heb je het aminozuur tryptofaan nodig. Dat rijmt niet alleen op banaan, het fruit is er ook echt rijk aan. Bananen bevatten daarnaast ook veel vitamine B6, wat de aanmaak van dat 'gelukstofje' bevordert.
Door stress te verminderen, regelmatig te sporten, gezond te eten en voldoende zonlicht kan je jouw serotonine gehalte al flink verhogen. In samenspraak met een arts kunnen ook bepaalde supplementen een oplossing bieden.
Serotonine is belangrijk voor een hele reeks stemmings- en sociaal gedragsfuncties. Te weinig foliumzuur zorgt voor vermoeidheid en te lage serotonine-gehaltes. Daarom wordt foliumzuur, vaak in combinatie met B12, ingezet om depressies te behandelen en het effect van anti-depressiva te versterken.
Sint-janskruid staat bekend om zijn potentieel om de stemming te verbeteren en depressieve symptomen te verminderen. Dit kruid bevat actieve verbindingen die kunnen helpen bij het reguleren van bepaalde neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine, die een belangrijke rol spelen bij onze stemming.
Help uw naaste om hulp te zoeken bij de huisarts, een (online) zelfhulp- en/of lotgenotengroep. Probeer niet zelf de hulpverlener of psychotherapeut te zijn. Dat verstoort de verhouding. Voor iemand met een depressie is juist het normale contact met familie en vrienden belangrijk voor het herstel.
Wij adviseren u magnesium te gebruiken bij een depressie of stemmingswisselingen. Magnesium spoort serotonine aan wat zorgt voor een beter humeur. Magnesium gel is een fijn product om dagelijks te gebruiken. Download het wetenschappelijke onderzoek over magnesium opname via de huid hier.
Meestal klopt dat niet helemaal. Wie deze gevoelens een paar dagen heeft, is niet depressief. Bij een echte depressie is namelijk iets anders aan de hand: je somberheid of verdriet duren weken of maanden en verdwijnen niet zomaar. Als je depressief bent, ben je zelden of nooit blij of tevreden.
Boodschapperstoffen (neurotransmitters) spelen een grote rol in het angstcircuit in de hersenen. Het gaat vooral om de stoffen serotonine, dopamine en noradrenaline. Bij mensen met een angststoornis werken deze boodschapperstoffen niet goed. Dan is de verwerking van angstsignalen uit balans.
Wat is het? Serotonine staat bekend als hét gelukshormoon. Dit komt omdat er een sterk verband is tussen de hoeveelheid serotonine in je lichaam en je gemoedstoestand. Bij mensen die redelijk veel serotonine aanmaken hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zichzelf.
Je serotonine niveau bepaalt in hoeverre jij je gelukkig voelt. Het is jouw “gelukshormoon”. Bij gebrek aan dit geluksstofje kan dat fysiek en mentaal nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan angst- en depressieklachten, een verminderde eetlust en minder behoefte aan seks en vrienden om je heen.
Walnoten
Dit aminozuur bevordert de aanmaak van het feelgoodhormoon serotonine. Een handje noten per dag is dus een simpele manier om uw humeur te boosten. Geen fan van noten? Consumeer dan zeker voldoende andere omega 3-vetzuren, zoals vette vis of avocado's.
Een eetpatroon met voldoende tryptofaan en vitamine B6 kan de serotonine niveaus verhogen en tekorten verminderen of voorkomen.
Een depressie gaat vaak niet vanzelf voorbij. Ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen drie maanden.
Een depressie zit meestal niet alleen in het hoofd, maar brengt vaak ook lichamelijke gevolgen met zich mee. U kunt hierbij denken aan het hebben van hoofdpijn of het veranderen van de eetlust met een gewichtstoename of -afname tot gevolg. Ook in de hersenen zijn fysieke veranderingen terug te vinden.