Hoe lang mag ik niet zwemmen met een vers gezette piercing? Met een nieuwe piercing mag je de eerste 6 tot 8 weken niet zwemmen, niet in de sauna, niet onder de zonnebank en niet in bad. Alle warme, vochtige ruimtes verhogen de kans op een ontsteking.
Voor de genezing van je piercing is het belangrijk dat je het zwemmen vermijd tot je piercing helemaal genezen is. Dat kan soms wel enkele maanden duren, zeker bij bijvoorbeeld kraakbeenpiercings. Ook een navelpiercing heeft een flinke geneesperiode nodig, meestal tot wel 9 maanden.
Wat betreft de piercing als sieraad is chloor een echte boosdoener. Vooral bij 316L chirurgisch staal vreet chloor het beschermende laagje weg dat het staal beschermd tegen corrosie. Zwembadwater kan piercings dus behoorlijk aantasten, ongeacht of ze van zilver, goud of staal zijn.
Tijdens de gehele helingstijd raden wij het af om te gaan zwemmen, dit omdat er in zwemwater chloor zit. Gewoon baden en natuur water kan al tot nare infecties en overgevoeligheidsreactie zorgen. Vraag dus goed na wat voor helingstijd uw piercing heeft.
Zwem de eerste drie weken liever niet. Als je wilt zwemmen doe dit tijdens de genezing alleen in een binnenbad op eigen risico, buitenwateren bevatten te veel bacteriën , Reinig je piercing na het zwemmen alleen met H2 ocean . Pas op met zonnen. De wond kan geïrriteerd raken en in het ergste geval lelijk verbranden.
Dit is per lichaamsdeel en piercing verschillend. Echter kun je ervan uitgaan dat de wond genezen is als deze niet meer rood is en er geen wondvocht en korstjes meer uitkomen. Mocht u twijfelen kunt u altijd bij uw piercer terecht.
Een tragus piercing wordt gezet in een gedeelte van het oor dat bestaat uit kraakbeen. Deze piercing zit amper in de weg tijdens het slapen en geneest vaak sneller dan elke andere piercing die in kraakbeen wordt gezet.
En zoals met alle piercings: tijdens de geneesperiode is het belangrijk dat je je piercing zoveel mogelijk uit de zon houdt en er niet mee gaat baden/zwemmen of naar de sauna gaat om infecties te voorkomen.
Weet hoe lang normaal is
Een gaatje in je oorlel heeft meestal twee tot drie maanden de tijd nodig om te helen, een helixpiercing een tikkie langer: zo'n drie tot tien maanden. Zodra de zwelling weg is, er geen vocht meer uitkomt en de roodheid is verdwenen is je oor volledig genezen.
De gemiddelde genezingsperiode van een piercing verschilt per piercing en loopt uiteen van een week of acht tot in sommige gevallen 12 maanden of langer. Dit verschilt ook nog per persoon en algemene gezondheid, stress, drugs, slaaptekort en lichamelijke conditie spelen hierbij zeker een rol.
Een ontsteking is echter veel heftiger, daarbij komt er dik geel/groenig 'pus' uit, gloeit de piercing en de omgeving hiervan en doet het constant zeer of doet het zeer als je ook maar in de buurt van de piercing iets aanraakt en het ruikt niet fris. Is dit laatste het geval neem dan meteen contact op met je huisarts.
De nieuwe piercing heeft tijd nodig om te genezen en de gaatjes kunnen dichtgroeien als je de piercing verwijdert. Het duurt tot 6 weken voordat de gaatjes volledig zijn genezen.
Ontstoken piercing
Indien uw piercing ontstoken is kunt u dit merken aan bijvoorbeeld (veel) pijn, warmte, zwelling, roodheid van de huid, geur en/of groen of geel wondvocht. Een ontstoken wond belemmert het genezingsproces en kan ervoor zorgen dat er littekens ontstaan.
Je kunt echter verwachten dat er na het piercen wat pijn zal zijn. Je speelt zelf een belangrijke rol in hoe snel je piercing geneest. Als je goed voor je nieuwe piercing zorgt en je nazorg instructies opvolgt, zal enig ongemak al snel verholpen zijn. Volgens de meeste piercers neemt de pijn na ongeveer een week af.
Hang je je piercing 2 tot 3 minuten in het zoutbad. Haal de piercing eruit en draai deze nog een aantal keer goed rond. Daarna is het belangrijk om de piercing goed af te spoelen. Maak het glas goed schoon of pak een glas dat al schoon is.
Huidpiercings zijn zelden een gezondheidsprobleem, maar piercings in kraakbeen kunnen nare gevolgen hebben als ze ontstoken raken. Een milde ontsteking kan men het best behandelen met azijn en de piercing laten zitten. Bij ernstiger ontstekingen zijn antibiotica aan te raden.
Bij een bloemkooloor is de oorschelp beschadigd. De oorschelp is zo vervormd, dat die iets weg heeft van een bloemkoolroosje. Dit ontstaat meestal na een flinke klap (trauma) op het oor, zoals bij boksen of andere contactsporten, of bij een piercing door het bovenste gedeelte van het oor.
Je kunt dus ook meteen met een ringetje beginnen? 'Het is niet zo dat je per se eerst een knopje moet dragen. Maar het hangt een beetje af van de plek. Zolang het ringetje niet te strak is, kan het vaak wel.
Helixpiercing. Een helix piercing is een piercing in het bovenste randje van de oorschelp, door het kraakbeen, genaamd helix. Vaak wordt de helix piercing horizontaal door het oor gepiercet zodat er zowel een staafje als een ringetje kan worden geplaatst.
Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tatoeage met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.
Het dicht laten groeien van diverse piercings
Het dichtgroeien van een pas gezette helix piercing bijvoorbeeld gaat meestal vrij snel. Als je helixpiercing of andere kraakbeenpiercing al wat langer zit en goed genezen is, kan dit een flinke tijd duren. Het dichtgroeien van een septumpiercing is ook vrij wisselend.
Neem de tragus, het stukje kraakbeen aan de voorkant van je oor: in de tragus vind je acupunctuurpunten die je honger, hormonen en stress beïnvloeden. Een piercing door je tragus zou dus invloed kunnen hebben op deze dingen. En neem de neus, waar acupunctuur vaak toegepast wordt om verstoppingen op te lossen.
In één beweging wordt doormiddel van een machientje het gaatje door je oor geprikt. Over het algemeen wordt het schieten van oorbellen als minder pijnlijk gezien in tegenstelling tot piercen, maar ook dit valt reuze mee.
piercer - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)