De leasemaatschappij is eigenaar van de auto, ook als het kenteken op uw naam staat.
Vanaf het moment dat jij de leaseauto in gebruik hebt, is de auto jouw economische eigendom.
Jazeker! Iedereen met een in Nederland geldig rijbewijs mag in de privé leaseauto rijden als u daarvoor toestemming geeft. Uiteraard bent u nog steeds aansprakelijk voor eventuele pech, schade of boetes die er met uw auto worden gereden.
Bij een lease auto ontvang je de tenaamstellingscodes van de leasemaatschappij nadat de lease is afgelost. Ben je het kentekenbewijs van de auto kwijt, dan kan je een nieuwe opvragen bij het RDW. Dit kan je eenvoudig online doen via de website van het rdw.
Je betaalt bij hen iedere maand een vast bedrag, maar daarnaast betaal je zelf nog het onderhoud, de wegenbelasting en de autoverzekering. Ook doe je een aanbetaling en betaal je vaak een slotsom aan het einde van het contract. Je wordt dus eigenaar van de auto.
Iedereen die in het bezit is van een in Nederland geldig rijbewijs, mag rijden in uw leaseauto. U moet hier echter wel toestemming voor hebben gegeven en u blijft zelf verantwoordelijk voor het voertuig.
Economisch eigenaar
De auto staat op de balans van de onderneming en wordt gezien als bedrijfseigendom. Je kiest er zelf voor of je de auto laat bestickeren, waar en wanneer het onderhoud wordt gedaan, hoe je met de auto omgaat en voor wat voor doeleinden je de auto gebruikt.
Hoe kan je een Financial Lease auto overschrijven? Wanneer je een lease auto verkoopt komt deze op naam van de nieuwe eigenaar te staan. Voordat je de auto kan overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar moet eerst de financiering volledig zijn ingelost.
Je bent verplicht je kentekenbewijs bij je te hebben als je met je auto rijdt. De politie kan er bij aanhouding naar vragen. De politie kan een boete opleggen als je het kentekenbewijs niet kunt tonen. Je hebt het kentekenbewijs ook nodig als je de auto wilt verkopen, exporteren, slopen of schorsen.
Op weg met het kentekenbewijs
Als u rijdt op de weg, moet u uw kentekencard bij u hebben. De politie kan erom vragen. Heeft u (nog) een papieren kentekenbewijs, dan moet u het Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) bij u hebben.
Samen een private leasecontract afsluiten? Het is mogelijk om je partner mee te laten tekenen voor het leasecontract. Dit kan nodig zijn om het contract financieel rond te krijgen. Zo draag je samen de verantwoording voor jullie private lease auto.
De tankpas gebruik je alleen wanneer je een vervangende benzine- of dieselauto meekrijgt bij stranding, langer onderhoud of schadeherstel. Een Private Lease auto?Dan krijg je geen laadpas van LeasePlan. Hiervoor kun je terecht bij de ANWB of één van de andere aanbieders.
Als je een leasecontract afsluit is dat voor een bepaalde tijd, vaak 1 tot 5 jaar. Standaard regel is dat je na deze periode de private leaseauto weer inlevert bij de leasemaatschappij.De gereden kilometers en 'niet-acceptabele' schades worden verrekend. Denk aan niet gebruikelijke krassen en deuken.
Ja, het privé leasen van een auto wordt gezien als een schuld. Het is een betalingsverplichting die je aangaat voor een langere periode. Dit betekent overigens ook dat je deze schuld moet opgeven bij de Belastingdienst bij je aangifte inkomstenbelasting. Bekijk voor meer informatie de website van de Belastingdienst.
Wanneer je een leaseauto van de zaak rijdt, ziet de Belastingdienst dit als loon in natura. Je wordt als het ware 'beloond' met een auto en officieel zijn dat inkomsten waarover je belasting moet betalen. Bijtelling betaal je wanneer je een auto van de zaak hebt die je ook privé kunt gebruiken.
U wilt weten of het verplicht is om een origineel kentekenbewijs bij je in de auto te hebben. Ja, u dient altijd de originele documenten te kunnen tonen indien er door bijvoorbeeld de politie naar wordt gevraagd. Ook buiten onze landsgrenzen. Een kopie is dus niet toegestaan.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat je thuis moet bewaren.
Wie met de auto rijdt, is verplicht om altijd volgende documenten bij te hebben: rijbewijs en identiteitskaart. groene of witte kaart afgeleverd door uw verzekeraar.
De gunstregeling wordt slechts toegestaan voor één enkel voertuig tegelijk per begunstigde. Het voertuig moet in principe op uw naam ingeschreven worden bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV).
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
Leaseplan / ANWB: Inmiddels zijn er berichten dat Leaseplan en ANWB meer open staan voor contractovername van de private lease auto. Zij rekenen hiervoor 199 euro. XLeasy: de overname kosten zijn hier 250€ voor administratiekosten. Ford: De overnamekosten bij Ford private lease bedragen 295 euro.
Strikt juridisch genomen is degene aan wie de auto geleverd is de eigenaar. Dat is dus gewoon degene die de auto heeft opgehaald bij de garage, na aankoop. Indien een ander de aankoop heeft betaald, heeft hij een vergoedingsrecht, maar de financier is daarmee nog geen eigenaar.
Juridisch gezien is de eigenaar van het geleasede goed de leasingmaatschappij maar economisch en fiscaal gezien is de eigenaar de leasingnemer. Bij financiële leasing komt het geleasede goed op de balans van de leasingnemer te staan. De maandelijkse facturen omvatten kapitaalaflossingen met intrest.
Bij zakelijke lease wordt het contract alleen te naam gesteld op de contractant als die niet btw plichtig is. Bij Private Lease wordt het kenteken te naam gesteld op de berijder. Aangezien het contract ook ten naam gesteld is op de berijder geldt hier geen bijtelling.