Als een maculagat ontstaan is in het eerste oog, dan is er een verhoogd risico op het krijgen van een maculagat in het andere (goede oog). Er bestaat globaal een kans tussen de 5 en 20% dat het andere oog in de toekomst ook een maculagat gaat krijgt.
Het maculagat komt voor bij 3 op de 1000 personen in de leeftijdsgroep ouder dan 50 jaar. Ongeveer 70% is vrouw. In 10% van de gevallen komt het in beide ogen voor. Het maculagat is, voor zover bekend, niet erfelijk.
Het herstel van een maculagat gaat langzaam. Of u na een behandeling helemaal van uw klachten af bent, hangt af van de grootte van het maculagat en van de tijd dat het maculagat er al zit. Vaak ziet u na een tijd wel weer scherper en trekken de vervormingen weg.
Een maculagat kan spontaan ontstaan door veranderingen in het glasvocht. Door veroudering van het glasvocht verschrompelt de gelei. Hierdoor kan het glasvocht aan de gele vlek trekken en kan een maculagat ontstaan.
U ziet een wazige vlek op de plek waar u heen kijkt. Het aangedane oog hindert het zicht van uw andere goede oog. U heeft de neiging het aangedane oog te sluiten als u kijkt met het goede oog. Een maculagat kan leiden tot slechtziendheid, maar leidt niet tot blindheid.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
De enige behandelmogelijkheid is een operatie. De meeste macula puckers worden niet geopereerd, omdat de klachten niet heel storend zijn en/of de afwijking stabiel lijkt te blijven (75% kans). Een operatie is ook best risicovol.
Voorkomen van maculadegeneratie
Medisch is aan maculadegeneratie vrij weinig te doen. Wel kan een gezonde levensstijl de aandoening uitstellen of zelfs voorkomen. Zorg hiervoor dat u gezonde voeding tot u neemt. Denk hierbij aan bladgroenten, gekleurd voedsel, vis, eieren en schelpdieren.
Injecties bij de natte vorm van maculadegeneratie. Bij natte maculadegeneratie kan de oogarts een medicijn in uw oog injecteren, zoals bevacizumab, ranibizumab en aflibercept. Deze medicijnen remmen de groei van de bloedvaatjes. De middelen werken het beste in een vroeg stadium van de natte maculadegeneratie.
Vaak is dit meerdere dagen. Een houding volhouden kan soms best veel van u vragen. Probeer het houdingsadvies toch zoveel mogelijk op te volgen. U kunt de treurhouding zittend en liggend met elkaar afwisselen.
Zolang er een grote gasbel in het oog zit, kunt u weinig zien. Na verloop van tijd merkt u dat u over de gasbel heen kunt kijken en de bel langzaam uit het oog verdwijnt. Bij gebruik van gas is het meestal nodig dat u gedurende een aantal dagen na de operatie een bepaalde houding aanneemt.
De eerste 2 weken na de operatie moet u tijdens het douchen goed uw ogen dicht houden. De eerste 2 weken na de operatie mag u niet zwemmen, in een bubbelbad of naar de sauna. De eerste 2 weken na de operatie mag u geen oog make-up gebruiken. U mag naar een zonnebank.
U mag tot 14 dagen na de operatie niet zwemmen of sporten. Contactsporten worden helemaal afgeraden. U mag weer autorijden na overleg met de oogarts. U mag vanaf de tweede dag na de operatie weer bukken en (tot 5 kilo) tillen.
Een netvliesloslating wordt bijna altijd behandeld met een operatie. Hiervoor zijn twee technieken ontwikkeld: een bandje rond het oog (cerclage en plombe) en een glasvochtoperatie (vitrectomie). Welke techniek wordt gebruikt wordt van tevoren door de chirurg bepaald.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Bij een macula pucker kunt u een vervormd beeld zien (de badkamertegels lopen bijvoorbeeld niet meer recht maar golvend). Ook kan uw beeld waziger worden. Deze klachten kunnen langzaam verergeren. Een macula pucker kan leiden tot slechtziendheid, maar leidt niet tot blindheid.
Omdat er in de macula zo veel kegeltjes bij elkaar liggen, ziet u met dit deel van het netvlies het scherpst. Het is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen. Het leidt meestal niet tot blindheid.
Verschijnselen van droge maculadegeneratie
De achteruitgang van het zicht gaat meestal heel langzaam: in de loop van jaren wordt het midden van wat u ziet waziger. De meeste mensen met maculadegeneratie blijven daaromheen goed zien.
Oorzaken van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Droge LMD ontstaat doordat afvalstoffen zich ophopen onder het netvlies (drusen) en door veranderingen in het pigmentblad onder het netvlies. De functie van het netvlies in de macula gaat hierdoor langzaam verloren.
Natte maculadegeneratie verloopt veel sneller dan droge maculadegeneratie. U kunt binnen een paar weken slechtziend worden. Natte maculadegeneratie begint vaak eerst in één oog. Later volgt ook het andere oog.
Dus: eet veel groente en fruit, neem één of liever twee keer in de week vette vis. Als je daar niet toe komt, neem dan bijvoorbeeld sardientjes. Eet niet te veel rood vlees, ook niet op het brood en als je barbecuet zorg dan dat je vlees niet aanbrandt. Varieer zoveel mogelijk en eet niet teveel.
Zo'n 135.000 Nederlanders hebben leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Bij deze aandoening raakt een deel van het netvlies (de macula) achterin het oog beschadigd, waardoor iemands zicht snel achteruit kan gaan.
De oogarts maakt een onderscheid tussen onduidelijk herkenbare en duidelijk herkenbare floaters. Lees hier met de hulp van uw oogarts de omschrijving van 3 verschillende types van floaters zodat uw type van floaters kan vastgesteld worden.
Bij ongeveer 15% van de patiënten treedt binnen 5 jaar een maculapucker op in het andere oog. Een macula pucker is vaak éénzijdig (75-90%), maar kan ook tweezijdig (10-25%) voorkomen.
Voor patiënten
Maculadegeneratie is een oogaandoening die meestal begint na het 50ste levensjaar; vandaar de naam leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Bij deze oogaandoening ontstaat schade aan het centrale gedeelte van het netvlies: de gele vlek, die ook wel macula lutea heet.