Krijgt mijn baby darmkrampjes van wat ik eet tijdens de borstvoeding? Koolsoorten, uien, scherpe kruiden… Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van de darmen.
Een baby Page 2 die te vroeg van de borst wordt gehaald krijgt dus relatief veel lactose. Dit gebeurt ook als de moeder veel melk heeft; de baby zit al vol voor hij toekomt aan de vettere achtermelk. Lactoserijke melk wordt snel door de maag in de darmen geloosd waar de darmen reageren met krampjes.
Sommige baby's zijn gevoelig voor scherpe kruiden, uien en koolsoorten in de voeding van de moeder. Deze ingrediënten hoef je niet bij voorbaat te beperken. Als je het idee hebt dat je baby met krampjes reageert op iets wat jij eet, laat de 'boosdoener' dan even weg. Probeer het na een tijdje wel weer te eten.
Als je baby 's nachts last heeft van krampen kan dit verschillende oorzaken hebben: Lichaam moet nog wennen aan voeding via de mond in plaats van de navelstreng. De darmen zijn nog in ontwikkeling (bij pasgeboren baby's). Je baby krijgt te veel lucht binnen tijdens de voeding.
scherpe voeding: knoflook, ui, prei, paprika, witte kool, rode kool, scherpe specerijen en pikante kruiden zijn absoluut niet ongezond, maar kunnen soms reactie geven., zoals krampjes. Noteer eventueel in een dagboekje wat je eet om te zien of dit voor jouw kindje geldt.
Hoe lang duren darmkrampjes? Darmkrampjes zijn tijdelijk en gaan vanzelf weer over. Het ligt aan de oorzaak hoe lang de krampjes duren. Als het gaat om de rijping van de darmpjes, nemen de krampjes in het begin toe en gaat het na zo'n zes weken beter.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Behalve dat het niet werkt, zijn er ook nog andere redenen om je baby geen Infacol te geven. Ingredienten: Simeticon 40 mg/ml natriumsaccharine, hypromellose, sinaasappelsmaak, methyl hydroxybenzoate (E218), propyl hydroxybenzoate (E216), gezuiverd water.
Kenmerken van darmkrampjes
Je baby begint na de voeding of tijdens het slapen plotseling ontroostbaar te huilen. Je ziet en voelt het buikje duidelijk bewegen. Tijdens een krampaanval trekt je baby zijn of haar beentjes krachtig op en spartelt. Je baby is onrustig en maakt een gespannen en krampachtige indruk.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
scherpe voeding: knoflook, ui, prei, paprika, witte kool, rode kool, scherpe specerijen en pikante kruiden zijn absoluut niet ongezond, maar kunnen soms reactie geven., zoals krampjes. Noteer eventueel in een dagboekje wat je eet om te zien of dit voor jouw kindje geldt.
Tijdens de krampjes heeft een kind vaak veel zuigbehoefte; geef de baby dan een speentje of je pink. Zo kun je ook testen of het krampjes zijn of echt honger: heeft een baby echt honger dan zijn ze na een paar minuten daar niet langer tevreden mee want er komt geen melk uit.
Als je kind na het eten van bepaald voedsel klachten heeft, kan het zijn dat hij of zij een voedselovergevoeligheid heeft. Tekenen van voedselovergevoeligheid zijn bijvoorbeeld: overgeven, diarree, verstopping, eczeem, darmkrampen, veel huilen en onrust en niet willen eten of drinken.
Kenmerken van darmkrampjes
Je baby begint na de voeding of tijdens het slapen plotseling ontroostbaar te huilen. Je ziet en voelt het buikje duidelijk bewegen. Tijdens een krampaanval trekt je baby zijn of haar beentjes krachtig op en spartelt. Je baby is onrustig en maakt een gespannen en krampachtige indruk.
En dat kan echt héél snel gaan, zelfs binnen de 10 minuten! Maar het kan ook langer duren: Als je bijvoorbeeld eerst een stevige friet met mayonaise hebt gegeten, kan het ook enkele uren duren vooraleer de eiwitten zich een weg hebben gebaand door je verteringsstelsel, naar je bloedbaan en zo naar je moedermelk.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Naast de buikkrampen die elke baby kan hebben, zijn er drie situaties bekend waarin borstgevoede baby's onrustig worden of koliek krijgen. Nogmaals, we nemen aan dat de baby voldoende aankomt en gezond is.
Maar huilt je baby gedurende langere periodes tot wel 3 uur achter elkaar en kun je hem niet kalmeren? Dan heeft hij ergens last van, waarschijnlijk van darmkrampjes. Baby's krijgen hier last van rond de 2 tot 4 weken en het kan duren tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn.
Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.
Hongersignalen: • Zuigbewegingen • Tong uitsteken • Met tong over lipjes likken • Lipjes tuiten/plooien • Draaien met het hoofdje • Sabbelen op handje/vingers • Na wakker worden uitgebreid gapen • Na wakker worden schoppen met beentjes.
Teveel bijvoeding kan ook bij een baby ouder dan zes maanden zorgen voor een te harde groei. Normaal gesproken zal een borstgevoede baby vanaf dat hij vast voedsel krijgt minder aankomen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.