Mentale veerkracht wordt beschreven als “de kracht van de geest om zich snel te herstellen” (Van Dale woordenboek) en “de kunst om mee te deinen op de golven van de verandering, om tegenslagen te boven te komen en zelfs te zien als groeimogelijkheden.” (Baeijaert & Stellamans, 2009).
Veerkracht vervult twee belangrijk functies in het behouden van ons mentaal welbevinden. Ten eerste vormt het een buffer tegen stressoren en moeilijke ervaringen. Ten tweede zorgt veerkracht voor herstel van je mentaal welbevinden wanneer dit een deuk kreeg: het zorgt dat je kan 'terugveren' na tegenslagen.
Mentale weerbaarheid is een eigenschap die bepaalt hoe iemand omgaat met verandering, tegenslag of negativiteit. Mentaal weerbare personen tonen veerkracht en blijven vasthouden aan hun lange termijn doelstellingen, ondanks tegenslagen. Mentale weerbaarheid is een veelgenoemde term in de sportpsychologie.
Iemand met een veerkrachtige persoonlijkheid heeft het vermogen om vanuit moeilijke- en belastende situaties weer terug te veren. Dit onderdeel van de psychologische belastbaarheid zorgt dat men zich goed kan aanpassen ook al zijn de omstandigheden moeilijk.
De officiële definitie is: “Veerkracht is de capaciteit om zich aan te passen en welzijn te bereiken, in weerwil van ernstige bedreigingen van de ontwikkeling”. Veerkrachtonderzoeker Portzky ontdekte dat veerkracht in hoge mate aangeboren is en dat je het niet kunt vergroten.
Beweeg daarom regelmatig, eet gezond en gevarieerd, slaap genoeg, zorg voor ritme in je dag, verwen jezelf af en toe, zorg voor ontspanning en plezier. En kijk ook eens naar wat er wél goed gaat. Dat kan houvast bieden. Iedereen kan zijn veerkracht verder ontwikkelen.
Veerkracht is niet iets ongewoons. Iedereen heeft veerkracht in zich. Het verbeteren van je mentaal welbevinden begint ermee dat je zelfkennis hebt. Als je jezelf kent, weet je wat je kwaliteiten en valkuilen zijn, tegen welke problemen je aanloopt en op welke momenten je het even niet meer weet.
Mensen met een sterke veerkracht laten zich niet snel van de wijs brengen: zij kunnen hun balans goed bewaren. Je kunt zeggen dat veerkracht het vermogen is om terug te veren na tegenslagen en je aan te passen aan stress of aan (ingrijpende) negatieve veranderingen.
Veerkracht gaat over het vermogen om terug te veren na tegenslagen en je aan te passen aan stress of aan (ingrijpende) negatieve ervaringen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat heel wat mensen de draad weer oppakken nadat ze geconfronteerd werden met een moeilijke situatie.
Een kind dat veerkrachtig is, groeit op met zelfvertrouwen en durft uitdagingen aan te gaan. Het ontwikkelt een 'growth mindset' en is bovendien minder ontvankelijk voor depressie en angsten omdat het heeft geleerd om met zijn/haar emoties om te gaan en deze te reguleren.
De veerconstante [R] geeft aan hoeveel kracht een veer levert afhankelijk van de indrukking / uitrekking / hoekverdraaiing. De veerconstante wordt voor een drukveer en trekveer uitgedrukt in [Newton per millimeter] en voor torsieveren in [Newton per graad hoekverdraaiing].
Onze hersenen krijgen dagelijks een grote hoeveelheid prikkels te verwerken. Er komt gedurende de dag van alles op ons af, zoals geluid, beelden en allerlei informatie. Normaal gesproken worden deze prikkels goed verwerkt door onze hersenen. Dit vermogen van de hersenen noemen we 'mentale belastbaarheid'.
Bij mentale ruimte, denken veel mensen vaak aan beperkingen. Een ruimte is namelijk per definitie beperkt door muren en misschien een dak. Je eigen mentale ruimte bepalen is echter heel wat anders dan je beperkingen bepalen. Het gaat om logica, evalueren en pragmatisch zijn[1].
Om weerbaar te worden, moet je je richten op het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden, zoals plannen maken en die uitvoeren, zelfvertrouwen ontwikkelen en een positieve kijk op jezelf krijgen, sterke gevoelens en impulsen in de hand leren houden en leren communiceren en efficiënt problemen oplossen.
Mentale training zijn de oefeningen die sporters helpen om mentale blokkades te doorbreken om tot betere sportprestaties te komen. Net zoals je naar de sportschool gaat om aan je fysiek te werken, moet je ook aan je mentale vaardigheden werken om mentaal sterker te worden.
Mentale gezondheid gaat over cognitief (denken), emotioneel (voelen) en sociaal welzijn. Mentaal gezonde personen voelen zich over het geheel genomen tevreden, zijn in staat om te genieten, denken positief, kunnen omgaan met tegenslagen en zijn tevreden met hun sociale relaties.
Het na uitrekking terugveren naar de oorspronkelijke staat is wat in de natuurkunde veerkracht wordt genoemd. Op eenzelfde wijze kun je fysieke veerkracht definiëren, als het zonder blessures herstellen na lichamelijke inspanning. En mentale veerkracht is, dat je na stress weer voortgaat op dezelfde voet als voorheen.