De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijks leven. Ook kunt u moe of lusteloos worden van reuma. Reumaklachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden.
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.
Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor. Vrouwen hebben vaker RA dan mannen.
Ongeveer 80% van de mensen met reumatoïde artritis heeft de reumafactor in het bloed. Dat betekent dat bij 20% van de mensen met reumatoïde artritis deze auto-antistof niet wordt gevonden terwijl hun lichamelijke klachten wel bij deze aandoening passen.
U heeft pijnlijke, stijve, dikke of warme gewrichten. Bijvoorbeeld in de handen, polsen, voeten of enkels. Heel soms wordt een gewricht ook rood. U kunt de gewrichten minder goed buigen, strekken of bewegen.
Vermoeidheid bij reuma is een klacht die door de reuma wordt veroorzaakt. En de vermoeidheid bij reuma is langdurig. Een nacht goed slapen brengt dan ook vaak geen verbetering. Van de vermoeidheid door je reuma heb je zowel geestelijk als lichamelijk last.
Om vast te kunnen stellen óf en welke vorm van reuma u hebt, doen we een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek bij u. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig, zoals een röntgenfoto.
Don't - vermijden bij reuma en voeding: eet geen tot weinig worst en vet- en roodvlees. Don't: drink geen tot weinig alcohol. Dit wordt vooral aangeraden bij jicht.
Ontstekingsremmende pijnstillers verminderen zowel de pijn als de ontstekingen. Ze worden vaan in combinatie met andere medicijnen (zie hieronder) voorgeschreven. Voorbeelden zijn: Ibuprofen®, Naproxen®, Diclofenac® en Indometacine®. Deze groep bestaat uit snelwerkende ontstekingsremmers.
Overleg met je arts of fysiotherapeut wat bij jouw klachten aan te raden is. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten. Bewegen doet daardoor (tijdelijk) minder pijn. Warmte vermindert ook de stijfheid.
Voor mensen met reumatoïde artritis is er geen reden het gebruik van koffie te verminderen. Koffie doet reumatoïde artritis niet ontstaan en heeft geen negatief effect op je aandoening.
Den Broeder: “Ja, stress geeft meer activiteit van de reuma. Onderzoek, onder andere ook uitgevoerd in de Sint Maartenskliniek, heeft laten zien dat stressvolle gebeurtenissen leiden tot een gemiddeld hogere ziekteactiviteit. Probeer dan ook stress te voorkomen of er goed mee om te gaan als je ontstekingsreuma hebt!”
Reumatoïde artritis (RA) wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van synoviale gewrichten. Als gevolg van de synovitis kunnen beschadigingen ontstaan aan het kraakbeen en (of) het onderliggend bot. Deze beschadigingen kunnen worden gezien op conventionele röntgenfoto's.
Wat merk ik van spierreuma? Bij spierreuma zijn uw spieren stijf en ze doen pijn: De pijn en stijfheid zitten in de spieren rond uw nek, schouders, heupen of billen. Het zit vaak links en rechts.
De oorzaak van spierreuma is (nog) niet bekend. Het is niet erfelijk. Bij spierreuma krijgen mensen spontaan hevige spierpijn en stijfheid in de nek, schouders en heupen. De pijn is symmetrisch aanwezig.
Reumatische aandoeningen zijn dus onder te verdelen in drie hoofdgroepen: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. De meeste mensen met reumatische klachten hebben artrose. Dat zijn er maar liefst 1,1 miljoen. Chronische gewrichtsontstekingen komen voor bij ongeveer 420.000 mensen.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Zuivelproducten kunnen de pijn bij reumatoïde artritis verergeren. Ze bevatten eiwitten die de weefsels rond de gewrichten kunnen irriteren. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door Karl Michaëlsson.
Na een coronavaccinatie bestaat er een heel kleine kans dat je reuma (een tijdje) verergert en je meer ontstekingen krijgt. Dit komt echter maar bij 5% van de mensen met ontstekingsreuma voor. De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) raadt iedereen met reuma aan om zich wel te laten vaccineren.
Acuut reuma begint meestal met hoge koorts. Daarna worden de gewrichten pijnlijk. Opvallend is dat die gewrichtsklachten verspringen: om de beurt wordt een gewricht (knie, elleboog, enkel of pols) aangedaan. Acuut reuma kan bovendien leiden tot hartklachten en afwijkingen aan het zenuwstelsel.
Eén of meer gewrichten zijn stijf of pijnlijk. Bepaalde bewegingen zijn lastig of lukken niet meer, zoals een kraan of deksel opendraaien of een tas optillen. Soms kunt u 's nachts niet slapen of u wordt wakker van de pijn. Soms is het moeilijk om precies te zeggen waar de pijn zit.
Bekend is, dat bij veel reumapatiënten de geestelijke klachten zich na het ontstaan van de ziekte ontwikkelen. Een Zwitserse studie toont echter aan, dat bij langdurige depressiviteit de kans op reumatoïde artritis of artrose toeneemt.
Als je een vorm van reuma hebt is het mogelijk om aan het werk te blijven. Wat je nodig hebt om aan het werk te blijven, is afhankelijk van jouw situatie, zoals je klachten of beperkingen. Er bestaan verschillende mogelijkheden om aanpassingen aan je werk te doen. Zodat je aan de slag kan blijven.
De vooruitzichten bij reuma zijn de laatste jaren wel steeds beter geworden. Er zijn goede medicijnen beschikbaar. Veel mensen met reuma hebben daar baat bij. En er zijn veel mensen met reuma die zich prettig voelen bij het leven dat zij hebben, mét reuma.