Manier 1: downgrade via instellingen
Ga naar de instellingen van je pc. Klik links in de balk op 'Systeem' en klik daarna op 'Systeemherstel'. In het scherm van de herstelopties vind je de optie 'Downgrade'. Klik op de 'Downgrade' knop om van Windows 11 naar Windows 10 te downgraden.
Als u Windows 10 opnieuw wilt installeren, selecteert u Geavanceerde opties > Herstellen vanaf een station. Hierdoor worden al uw persoonlijke bestanden, apps en stuurprogramma's verwijderd die u hebt geïnstalleerd, evenals wijzigingen die u hebt aangebracht in de instellingen.
Druk op de Windows-logotoets op het toetsenbord en selecteer vervolgens Instellingen > Systeem > Storage. Selecteer tijdelijke bestanden onder de gegevens van de harde schijf. Schakel het selectievakje Vorige versie van Windows in en selecteer Vervolgens Bestanden verwijderen.
De eenvoudigste manier om Windows 10 opnieuw te installeren is via Windows zelf. Klik op Start > Instellingen > Update & beveiliging > Herstel en kies vervolgens Aan de slag onder Deze pc opnieuw instellen.
Als op uw computer slechts één besturingssysteem is geïnstalleerd, houdt u F8 ingedrukt wanneer u de computer opnieuw opstart.
Voer: Services. msc in als commando en druk op OK. In de Windows Services, ga op zoek naar Windows Update. Druk op STOP om de Windows Update Agent permanent stop te zetten.
Windows 11 update verwijderen via instellingen
Klik links in het menu op Windows update. Klik daarna op Geschiedenis van updates. Helemaal onderaan bij de verwante instellingen klikt u op “Installatie van updates ongedaan maken”.
Herstart de Windows 10-installer (probeer het eens via Windows Update) Als dat niet werkt schakel je antivirus en firewall weer in en volg de instructies van KB 947821 om DISM of de System Update Readiness Tool uit te voeren. Schakel je antivirus en firewall weer uit en probeer Windows 10 opnieuw te installeren.
Wanneer een installatiefout of gegevenscorruptie optreedt, kan Systeemherstel een systeem terugzetten naar de werktoestand zonder dat u het besturingssysteem opnieuw moet installeren. De Windows-omgeving wordt hersteld door terug te keren naar de bestanden en instellingen die zijn opgeslagen in het herstelpunt.
Einde support Windows 10
Met de aankondiging van Windows 11 werd duidelijk dat dit spel niet eeuwig zal doorgaan: de ondersteuning van Windows 10 zal uiterlijk op 14 oktober 2025 eindigen.
Windows 11 is weinig meer dan een functie-upgrade van Windows 10. De grootste vernieuwing is de ondersteuning voor Android-toepassingen en die is op het moment van lancering nog niet beschikbaar. Verder krijg je vooral visuele verbeteringen zonder grote structurele stappen voorwaarts.
Met systeemherstel zet u met behulp van een herstelpunt belangrijke systeembestanden en instellingen terug. Voorbeelden hiervan zijn: geïnstalleerde programma's, register bestanden en drivers. Deze kunnen eenvoudig worden teruggezet via een door u geselecteerd herstelpunt.
De aanbieding voor een gratis upgrade heeft geen specifieke einddatum voor in aanmerking komende systemen. Microsoft behoudt zich echter het recht voor de ondersteuning voor de gratis aanbieding uiteindelijk te beëindigen.
Windows 10 versie 1507, versie 1511, versie 1607 en versie 1703 zijn momenteel aan het einde van de service. Dit betekent dat apparaten met deze besturingssystemen de maandelijkse beveiliging- en kwaliteitsupdates niet meer ontvangen die bescherming bieden tegen de recentste veiligheidsbedreigingen.
Microsoft kondigde op 24 juni 2021 Windows 11 aan. Windows gebruikers downloaden de langverwachte upgrade gratis. De nieuwe versie kwam op 5 oktober uit.
Een herinstallatie van Windows 10 in combinatie met alle bovenstaande stappen neemt meestal 1 werkdag in beslag.
Zodra je Windows 11 aangeboden krijgt als upgrade, kun je deze gewoon weigeren. Windows 10 blijft volledig ondersteund tot 14 oktober 2025. Pas na deze datum worden geen (veiligheids)updates meer uitgebracht en is het raadzaam om te kijken naar de opvolger of naar een alternatief besturingssysteem.
De updates van Windows 10 duren meestal zo lang omdat Microsoft voordurend nieuwe functies toevoegt aan de OS. De grootste updates, die elk jaar in de lente en herfst uitkomen, duren meestaal zo een vier uur om volledig geïnstalleerd te worden.
F7: spellingcontrole (in Word) F8: tekst selecteren, daarvoor moet u een paar keer op deze toets drukken (in Word)
Functietoetsen kunnen worden gebruikt voor toetscombinaties of voor bepaalde systeemfuncties die op de toetsen zijn afgebeeld. Zo kun je de toets F11 als toetscombinatie gebruiken om het bureaublad weer te geven of als systeemfunctie om het geluid van de computer zachter te zetten. + F11 drukken.