Droog. Het antwoord is simpel: kruiden gaan niet over datum. Potjes met kruiden en specerijen zijn nagenoeg droog, en algemeen bekend is dat bacteriën niet kunnen groeien zonder water. Je kunt daarom kruiden tot ver over de 'ten minste houdbaar tot' datum bewaren.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Bladpeterselie bereiden & bewaren
Wikkel het restje kruiden in nat keukenpapier. Bewaar ze in de groentelade van de koelkast. In de diepvries is peterselie in een goed gesloten bakje of zakje tot 2 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe.
Gebruik en toepassing van peterselie
Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Peterselie is een goede bron van provitamine A, vitamine C, ijzer en foliumzuur. Het helpt om je lichaam gezond te houden. Peterselie kan een rol spelen in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voeg daarom lekker vaak peterselie aan je maaltijden en sauzen toe, of maak er een frisse groene smoothie mee.
Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep.
Met het koksmes waaier je in een driehoek vorm over de peterselie heen. Hierbij moet de vrije hand op de punt van het koksmes gehouden worden en de andere hand houdt het koksmes bij het handvat vast. Nu maak je een wiegende hakkende beweging over de peterselie heen.
Als je beide varianten proeft, merk je direct het verschil. Platte bladpeterselie heeft vooral een heftige smaak: het prikt een beetje op de tong, en smaakt naar peper of bleekselderij. Krulpeterselie daarentegen smaakt veel zachter.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat 'niet goed' meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden. Wel is het zo dat kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan het zijn dat het zijn smaak en sterkte verloren heeft.
Bacteriën kunnen namelijk niet groeien zonder water. En de potjes met kruiden en specerijen zijn nagenoeg droog. Daarom kun je ze heel lang bewaren. Zelfs tot ver over de 'ten minste houdbaar tot' datum.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Uiteraard is verse peterselie het allerlekkerst. Maar er is nog een ander reden om dit kruidje zo vers mogelijk te gebruiken. Er zit relatief veel vitamine C in.
Peterselie is goed voor de spijsvertering. Het doodt bacteriën in de maag en brengt een goede balans in het aantal microben dat verantwoordelijk is voor een gezonde spijsvertering. Peterselie wordt vaak als garnering op een bord gelegd.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak!
De peterselie wordt meestal gebruikt om een gerecht mee af te maken/ mee te garneren zoals op de foto hieronder. Er wordt dus meestal niet mee gekookt. Wil je er toch mee gaan koken dan kun je het beste de steeltjes ervan gebruiken.
Een potje peterselie met een inhoud van 5 gram kost in de supermarkt 1,39 Euro. Dat komt neer op een prijs van 278 euro per kilo. Daarmee is peterselie een van de duurste groenten die er bestaat.
De versnipperde blaadjes van bladpeterselie passen perfect bij onder meer aardappelen, soepen, sauzen, vinaigrettes en boters. Je kan de blaadjes zelfs frituren. En niet te vergeten: ook de wortel kan je rauw eten of raspen en toevoegen aan salades.
Peterselie heeft een frisse, peperige en enigszins aardse smaak, waardoor het breed inzetbaar is in de keuken. Ieder blad bevat een natuurlijke, aromatische olie die verantwoordelijk is voor de onmiskenbare smaak van peterselie.
Kruiden en specerijen
Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.
De eigenschappen van de essentiële olie van peterselie worden omschreven als chemobeschermend omdat ze bepaalde stoffen (zoals de giftige stoffen die vrij komen bij sigarettenrook) kan neutraliseren. Myristicine en apigenine hebben ook een gunstig effect op de lever.
De plant is een sterke vochtafdrijver; hij wordt gebruikt bij blaasverlamming, nier- en blaasklachten en zelfs bij oedeem. Ook bij hoge bloeddruk kan hij goed gebruikt worden (vaak een disbalans in de vochthuishouding; de plant bevat flavonoïde wat het hart en bloeddruk reguleert).