Na verloop van tijd kleuren muizenkeutels naar grijs, ze liggen dan echt al een tijdje. Verwar muizenkeutels niet met rattenkeutels. Muizenkeutels zijn 3-8 mm lang en hebben een dikte van 1 tot 3 mm. Rattenkeutels zijn groter en dikker.
De uitwerpselen lijken vaak erg op hagelslag of rijstkorrels. De keutels van muizen hebben een donkere zwart-bruine kleur en zijn 3 tot 8 millimeter lang. De dikte van muizenpoep is gemiddeld 2 tot 5 millimeter. Als de keutels vers zijn, dan zijn deze licht brui, zacht en glanzend.
Eén muis kan op een dag ongeveer 50 tot 80 muizenkeutels produceren. Vaak zijn de keutels door het hele huis of pand te vinden. Muizen poepen namelijk tijdens het lopen. In de zoektocht naar eten komen ze op veel plaatsen in en om het het huis of bedrijfspand.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
Hantavirusinfectie is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. Muizen en ratten kunnen het virus bij zich dragen. Ze worden zelf niet ziek van het virus, maar ze kunnen wel door urine en poep mensen ermee besmetten.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Jaag muizen weg met ultrasone geluiden
Er zijn apparaatjes in de handel die ultrasone geluiden uitzenden. Dit ultrasoon geluid hoor je zelf niet, maar als de muizen het horen, vluchten ze weg. Klinkt logisch. Doen wij mensen ook als we hoogfrequente geluiden horen.
Muizen hebben ook een verschrikkelijke hekel aan chloor. Door iets chloor op die plaatsen neer te druppelen waar de muizen de woning, schuur, kantoren ed binnen komen zul je ze met dit middel wat buiten kunnen houden. Ik denk dan wel aan ruimtes waar je zelf niet te vaak komt anders heb je er meer last als gemak van.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper.
Soms sterft de muis al na 1 dag, maar gemiddeld is dit na 3 tot 5 dagen. Een muis moet meerdere keren eten van het gif voordat hij dood gaat.
Levenscyclus van de muis
Muizen planten zich heel snel voort. Vooral huismuizen zijn daarin kampioen. Zo kan een vrouwtje in één jaar tijd zes tot tien keer jongen werpen. Na twee maanden is een babymuis al geslachtsrijp, dus er komen heel gauw kleinkinderen.
De intense geur ruikt u wanneer er ergens onder de vloer, op het plafond of tussen de vloeren een dode muis ligt. Deze geur houdt meestal zo'n twee tot drie weken aan, tot dat het lijkt in zijn geheel ontbonden is.
Muizen komen in de spouwmuur door zich binnen te wurmen via allerlei gaten en kieren in de muur. Tenminste, dat is vaak de snelste weg, want soms komen muizen ook op andere manieren binnen. Via de zolder of een kruipruimte.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Muizen lusten werkelijk alles en zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg. Ook eten deze knaagdieren insecten en larven en doen ze zich tegoed aan alle lekkernijen die ze in ons afval vinden.
Een muis kan enkele dagen zonder eten, maar dan moet het van tevoren wel voedsel hebben gegeten dat rijk is aan vocht. Zonder vocht droogt de muis namelijk uit en sterft het snel. Kan een muis aan voedsel komen, dan heeft het beestje zeker drie tot vier gram nodig per dag om te kunnen overleven.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Huismuizen kunnen 1,5 jaar oud worden, maar velen sterven tijdens hun eerste winter. Binnenshuis en onder laboratoriumomstandigheden kunnen ze 4 jaar oud worden.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Ook een kleine kier onder je deur is al voldoende voor de muis om jouw huis binnen te dringen. Om muizen te voorkomen kan je deze gaten en kieren dus het beste dicht stoppen.
Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond. In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen.