“Na zo'n 15-20 jaar kan stopverf heel hard worden en dan is het niet meer flexibel. Als er dan een harde wind komt, zouden zelfs je ramen kapot kunnen gaan, omdat ze niet meer meebewegen met de wind. Glaslatten bewegen juist wel mee, omdat hier een soort spons onder zit.”
De periode varieert meestal van drie tot zes weken. Stopverf is bedoeld om gaten en scheuren in houtwerk te vullen.
Stopverf is een oud product wat veelal werd ingezet om glas mee vast te zetten in de sponning van een raam. In eerste instantie werden hele kleine spijkertjes gebruikt om het glas te plaatsen om vervolgens en hele rand stopverf in de sponning te zetten. Dan is het gelijk glad afgewerkt en waterdicht.
Kit of glaslat
Een alternatief voor stopverf is kit. Voordeel van kit is dat het sneller droogt. Stopverf heeft een droogtijd van zo'n zes dagen, kit is na 6 uur al uitgehard. Kit is goed overschilderbaar en verkrijgbaar in allerlei kleuren.
Aanbrengen met behulp van een stopmes en glad afwerken. Voegbreedte in metalen sponningen max. 2 cm. Na 3 tot 6 weken is Stopverf overschilderbaar.
De oude stopverf verwijderen doe je met behulp van een schildersföhn. De warmte maakt het middel zacht, waarna je het kunt verwijderen met bijvoorbeeld een afsteekmes of verfkrabber. Maak de boel goed schoon. Hierna kun je de nieuwe stopverf aanbrengen op het hout.
Stopverf of mastiek in klassieke vorm is een stug mengsel, gemaakt van krijtpoeder en lijnolie of sojaolie. Het mengsel wordt gebruikt voor het stoppen, dat is dichtmaken van gaten of scheuren in houtwerk en het aanstoppen van ruiten in glassponningen.
Stopverf vervangers kent u vast als waterdichte, acrylaat of siliconen kit. Deze kit soorten worden tegenwoordig veel meer gebruikt dan traditionele stopverf.
Zet de stopverf ruim op de ondergrond.
Te weinig gebruiken is niet juist, je moet de rand in één keer kunnen 'trekken'. Als je een tweede laag aan probeert te brengen zal je merken dat de stoprand weer los komt van de ondergrond. Smeer je stopmes eerst in met een beetje slaolie of lijnolie.
Asbesthoudend. Helaas is in het verleden (vóór 1994) soms ook asbest in stopverf toegepast. De ervaring leert dat dit gelukkig niet vaak voorkomt. Maar jammergenoeg is niet direct zichtbaar of stopverf ook asbest bevat.
Welk oppervlak je ook gaat schilderen in de badkamer, kies dus altijd voor een speciale badkamerverf of een vochtbestendige verf. Zo heeft Flexa de Flexa Easycare Badkamer en Sigma de Sigmaresist Fungi. Beide zijn waterbestendig en geschikt voor hygiënegevoelige en vochtige ruimtes.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Elke latex, beits of acryl hout verf op waterbasis is zonder probleem waterafstotend en waterdicht te maken.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren.Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Verfblikken hebben geen houdbaarheidsdatum op het blik of emmer staan . Meestal staat er wel een productiecode op de verpakking. Vanaf de productie is ongeopende muurverf onder normale omstandigheden 1 tot 2 jaar houdbaar. Is de muurverf al gebruikt en de verpakking aangebroken, dan is de houdbaarheid van verf korter.
Hoe lang blijft schilderwerk goed? Binnenschilderwerk is ongeveer eens per 7 jaar toe aan een nieuwe laag verf. De kozijnen aan de buitenzijde van uw woning hebben meer te verduren, zoals slechte weersomstandigheden, en moeten hierdoor om de 5 jaar worden geschilderd.
Voor een mooi egaal resultaat is het nodig om twee laklagen aan te brengen. Schrik daarom niet als de eerste laag een beetje vlekkerig is. Gebruik fijn schuurpapier (maximaal korrel 180 om krassen te voorkomen) om tussen de laklagen het hout lichtjes op te schuren. Zo hecht de volgende laag beter.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'.
De mastiek is overschilderbaar tussen de 3 en de 8 weken na het aanbrengen (23°C/55% R.V.) Door deze methode krijgt u een echt een authentieke serre, zoals die vroeger geplaatst werden. Het is belangrijk om steeds de richtlijnen voor gebruik op de verpakking te volgen.
Zorg ervoor dat het kozijn schoon, vrij van stof en gereinigd is. Om te voorkomen dat het hout de stopverf opneemt, is een advies om de ondergrond eerst in de grondverf te zetten. Kneed de stoppasta goed in je handen en breng het aan. Met een stopverfmes of plamuurmes kan je het makkelijk afwerken.
Glas latten kosten vanaf ongeveer €3 per halve meter en kunnen tot €21 per halve meter oplopen. Welke maat glaslat? De meeste glaslatten zijn 17mm tot 20mm dik en 15mm tot 25mm breed.
Na de schilderklus
Viezigheid, zoals mos en vogelpoep, tasten de verf aan. Door regelmatig schoon te maken, bescherm je de lak. Gebruik voor het schoonmaken een zachte spons of schoonmaakdoek en een PH-neutraal reinigingsmiddel opgelost in lauw water. Vuil en vocht kunnen zich dan moeilijker aan de verf hechten.
Verf verwijderen van de muur
Je kan muurverf verwijderen door een verf oplossend product te gebruiken. Ook kan je ervoor kiezen om met een staalborstel met warm water met soda aan de slag te gaan of om de verf te verwijderen van de muur met een hogedrukreiniger.
De beste beglazingskit van dit moment is de Den Braven Hybriseal Dubbelglas Kit. Deze kit is speciaal ontwikkeld voor het kitten van dubbelglas ramen. Deze kit heeft een aantal belangrijke voordelen waar je optimaal van gaat profiteren.
Regen en luchtvochtigheid
Doe je dat wel, dan droogt de verf niet optimaal door de te hoge luchtvochtigheid. In dat geval vormt water gedragen verf geen optimale verffilm (lees: uitgeharde verflaag die zich vormt na het drogen). Ook na het schilderen blijft het best droog.