Sushi wordt bereid met slechts een handvol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn bijna oneindig. Er bestaat een stukje sushi voor iedereen en met deze handleiding voor beginners kan iedereen de fijne kunst van het eten van sushi leren.
Rijst neemt namelijk al heel snel teveel soja op. Hierdoor zal je de overheerlijke smaak van de sushi niet meer zo goed proeven, omdat de soja zal overheersen. Dip daarom je sushi in de soja met de kant waar de vis zit. Let er trouwens ook op dat er niet teveel rijststukjes in je sojasaus blijven drijven.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Wanneer je in een sushirestaurant gaat dineren krijg je vrijwel standaard een schaaltje met flinterdunne roze of gele plakjes gember op tafel. Die staat er natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid. Samen met wasabi en sojasaus maakt gember je sushi diner compleet.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
Officieel eet je sushi vooral met je handen. Dit is dan ook helemaal niet onbeleefd om te doen. Het snijden van je sushi met bestek is juist onbeleefd, omdat het hapje secuur door de kok is samengesteld. De combinatie van alle ingrediënten samen maakt de smaak, dus het is bedoeld om in één keer naar binnen te werken.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Het is slechts een klein zeewier rolletje met wat sushirijst en groente of vis/vlees er in. Het maken van maki sushi is dan ook erg makkelijk en snel te doen voor beginners. Je begint net zoals bij een inside-out roll eerst met wat vershoudfolie op het sushimatje, dan een norivel en vervolgens de rijst over het vel.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Per persoon eet je ongeveer 9 stukjes sushi als hoofdgerecht. Dit is dus zo'n 175-200 gram gekookte rijst per persoon. Dit komt overeen met 75 gram ongekookte rijst. Denk om de juiste verhouding water en rijst, je kunt hiervoor 1,5 keer meer water dan rijst aanhouden.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
Wasabi en gember, waar? Je wasabi mengen met sojasaus tot ie groen ziet is niet de bedoeling. Als je het echt goed wilt doen, doe je een klein toefje wasabi op elk stukje sushi.
Sushi is een Japans hapje bestaande uit nori -oftewel zeewierbladen-, Japanse afgekoelde kleverige rijst en vis en groenten. Sushi is in het algemeen koud, maar in enkele sushirestaurantjes kun je ook warme sushi bestellen. Sushi wordt in Japan vaak als lunch gegeten.
De juiste volgorde van de vis
Begin bij de witte vis, vervolg met de rode vis en ga verder van de lichtere vissen naar de wat vettere vissen. Bewaarde de vis met de sterkste smaak voor het laatste en eindig met zoete ei sushi.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
Hoe eet je sushi
Zo krijg je waarschijnlijk te veel sojasaus op je rijst en heb je kans dat de kleefrijst uit elkaar valt. Dip dus alleen je vis in de sojasaus! Dus bij nigiri sushi (het bolletje rijst met een stukje vis erop) probeer je de sushi aan de vis-kant in de sojasaus te dopen.
"We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit. Maar als je wil vermageren, eet je best geen twintig stuks.
Waarom is sushi goed voor je huid? Vooral sushi met zeewier is bevorderlijk voor een porseleinen huidje. Zeewier stimuleert de aanmaak van collageen. Zoals je misschien wel weet, werkt collageen verstevigend en bevordert het de elasticiteit van de huid.