Een rat die onthoofd wordt, is na maximaal vijf seconden diep bewusteloos, zagen de onderzoekers op de EEG-scan. Het dier heeft na „waarschijnlijk” één of twee seconden zijn bewustzijn al verloren. Coenen: „De dood treedt veel later in. Afhankelijk van definitie na een minuut of zelfs na enkele minuten.
Dat is ook bewezen: hersencellen van overleden mensen kunnen in het lab nog weken voortleven. Volgens de onderzoekers is het niet zo dat de hersencellen hun werk weer helemaal kunnen doen: ze zijn toch beschadigd. Maar het moet mogelijk zijn om ze nog na de 'wave of death' op gang te krijgen.
Een correct uitgevoerde onthoofding waarbij één slag genoeg is, is een snelle en relatief pijnloze manier om te overlijden. Sommige experts schatten dat je binnen een paar seconden het bewustzijn verliest door de snelle bloeddrukverlaging in de hersenen.
In Frankrijk werd in 1977 de laatste terdoodveroordeelde geëxecuteerd met de guillotine. Ruim veertig jaar later zijn de sporen van het werktuig zorgvuldig uitgewist, je vindt ze alleen nog terug in de Franse literatuur.
Onthoofding of decapitatie is het scheiden van iemands hoofd van de rest van het lichaam. Het is al sinds de Oudheid een van de meest gebruikte methoden om de doodstraf ten uitvoer te brengen.
Maar of die hersenactiviteit – met elektroden te meten als hersengolven – gelijk staat aan bewustzijn, wordt door dezelfde auteurs betwijfeld. Ze stellen dat de hersengolven van onthoofde labratten erg lijken op die van dieren in slaap of coma. En daarom niets merken.
De Conventie stemde op 16 en 17 januari 1793 voor oplegging van de doodstraf. De koning werd beschuldigd van het samenzweren tegen de algemene veiligheid van de Staat. Vier dagen later, 21 januari 1793, werd het vonnis op de Place de la Révolution (nu Place de la Concorde) voltrokken met de guillotine.
Zo'n procedure kan tegenwoordig vele jaren duren. Op de dag van de executie wordt de veroordeelde overgebracht naar de plaats waar het vonnis wordt uitgevoerd. Vervolgens vindt de executie plaats volgens een vastgesteld protocol door een van overheidswege bevoegd persoon (de beul) of personen.
Sinds de invoering van het Wetboek van Strafrecht staat op doodslag maximaal 15 jaar gevangenisstraf. In 2006 is de maximumduur van de gevangenisstraf voor moord verhoogd van 20 naar 30 jaar, als alternatief voor de levenslange gevangenisstraf.
Wit-Rusland is het enige land in Europa dat executies blijft uitvoeren. Rusland heeft een moratorium ingesteld.
In 1789 kwam de arts Guillotin op een idee: een machine die barmhartig kon onthoofden. Hij hoopte dat de doodstraf dan van de baan zou zijn. Het pakte anders uit: de guillotine werd een doodsmachine die duizenden het leven ontnam.
Bij guillotines denken we al gauw aan Frankrijk. Niet zo gek, want de guillotine is een Franse uitvinding. Het apparaat werd voor het eerst in 1792 tijdens de Franse Revolutie ingezet om een ter dood veroordeelde te onthoofden.
Actieve hersencellen
De waargenomen hersenactiviteit loopt door tot wel dertig seconden nadat de persoon is overleden. Dat de hersenen nog zo veel activiteit laten zien nadat een patiënt dood is verklaard, is niet ongebruikelijk, legt Self uit.
Bij mensen groeit hun meeste haar op het hoofd.
Er werden voor en na het sterven meer zogenaamde gamma-hersengolven waargenomen.Dat zijn de hersengolven die geassocieerd worden met de hogere cognitieve functies, zoals dromen, concentreren, onthouden en bewust waarnemen.
Veruit de wreedste methode van executeren behoorde echter toe aan de oude Perzen. Zij bedachten namelijk de praktijk genaamd 'scaphisme', dat is afgeleid van het Griekse woord voor 'uitgehold'. Bij deze methode werd het slachtoffer vastgebonden in een overdekte boot, waarbij alleen zijn hoofd en ledematen uitstaken.
De doodstraf kost ongeveer vier keer zo veel als een levenslange gevangenisstraf. De grootste kostenpost is de slopende rechtsgang. De afgelopen jaren is het geregeld voorgekomen dat ter dood veroordeelden onschuldig bleken te zijn. Rechters zijn daardoor zeer huiverig geworden om fouten te maken.
Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf
Een gevangenisstraf kan tijdelijk zijn (maximaal 30 jaar). Of levenslang. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent.
De zwaarste straf die in Nederland opgelegd kan worden is levenslange gevangenisstraf. Levenslang betekent voor het leven. Aan een levenslang gestrafte kan door de Koning gratie worden verleend.
Dit ter vervanging van de doodstraf, die tot die tijd gold. Je zou denken dat men vond dat de doodstraf te heftig was en daarom werd afgeschaft, maar niets is minder waar! Iemand levenslang opsluiten tot de dood erop volgt vond men juist erger dan de doodstraf.
Levenslang achter de tralies
Dat is een flinke kostenpost voor de maatschappij. Juist omdat de gevangenisstraf geen vaste einddatum heeft, is niet bekend wat die kosten exact zullen zijn. Wel weten we uit gegevens van de Dienst Justitiële Inrichtingen dat een volwassen gevangene 245 euro per dag kost.
Het Absolutisme is een regeringsvorm waarbij de macht van de koning niet wordt ingeperkt door een grondwet of de rechten van anderen.