bananen- of sinaasappelschil – 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer. blikjes van frisdrank – het deksel (aluminium) vergaat nooit, de rest van het blikje (staal) 50 jaar! kauwgom – 20 tot 25 jaar.
Afvalbak. “Fruit hoort niet in de bosjes, daar komen namelijk insecten en ander ongedierte op af”, vertelt een medewerker van de gemeente. “Het is beter om het gewoon in de prullenbak te gooien, dan wordt het goed verwerkt.” Klare koek zou je zeggen. Toch is niet iedereen het daar mee eens.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Afval op straat en in het groen vergaat vaak heel traag. Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland circa 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.
Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren. Gemiddeld is groente- en fruitafval in de natuur na een aantal maanden helemaal verdwenen.
Wist je dat het tussen de 10 en 15 jaar duurt voordat een sigarettenpeuk afgebroken is? En een filter zelfs nooit vergaat. Daarom is het belangrijk dat je na het roken je sigarettenpeuk netjes in een asbak gooit.
Met de schillen van je biologische bananen zelf je plantenvoeding maken? Jazeker! Bananenschillen bevatten o.a. kalium, magnesium, fosfaat en calcium. Je kamerplanten, rozen en zelfs je tomaten doe je een groot plezier als je ze af en toe eens verwend met deze voedingsbron.
Ook kamerplanten zijn gebaat bij bananenschillen. Hak of snijd de schillen daarvoor fijn en verwerk ze door de potgrond van uw planten in huis. Planten met stevig groen blad kunt u behandelen met bananenwater voor glanzend blad.
Volgens het verhaal zouden bananen een stof bevatten die bananadine heet. Die zou vrijkomen en een roes opwekken als men gedroogde bananenschillen rookt. De stof bestaat echter niet en van bananenschillen roken kan je dus niet in een roes geraken.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen.Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Gooi etensresten, zoals schillen en botjes, en klein/fijn snoeiafval daarom in de groene bak (de gft-bak).
Het klinkt misschien vreemd, maar als je fruitafval in de natuur gooit, veroorzaak je zwerfvuil. Hoewel organisch afval minder schadelijk is dan pakweg plastic of sigarettenpeuken, duurt het toch even voor het afval volledig afgebroken is. Een klokhuis van de appel krimpt het snelst.
Bananen: heerlijk zijn ze, maar voor je het goed en wel doorhebt is je trosje bruin geworden. En dit gebeurt er vervolgens met je lichaam als je een bruine banaan opeet. Weggooien hoeft helemaal niet: je kunt bananen met bruine vlekken nog prima eten.
Bananen op zich zijn geen dikmakers.Of je al dan niet aankomt, hangt af van het feit of je tijdens de hele dag meer energie opneemt dan je verbruikt. En een banaan van 105 kcal met tal van goede voedingsstoffen en vezels levert dus geen zinloze calorieën, maar draagt bij aan een gezond voedingspatroon.
In bananen zitten veel vezels: per stuk zo'n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen.
Je kunt prima tuinieren met koffiedik. Het is namelijk een goed ingrediënt voor compost en je kunt het bij de meeste planten zelfs direct op de grond aanbrengen.
Vooral planten als rododendrons en hortensia's en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!
Gooi koffiedik niet weg
Misschien gooi je deze automatisch bij het groene afval, maar eigenlijk is dat zonde. Koffiedik is namelijk rijk aan waardevolle stoffen zoals stikstof, kalium, koper en fosfor. Dit maakt het een uitstekende bron voor de bodemstructuur van de tuin.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Wil je graag slakken weghouden van je (moes)tuin? Leg dan gebroken eierschalen rondom je planten en gewassen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak, waardoor ze die zullen mijden. De pH-waarde van de grond kan de kleuren van bloemen beïnvloeden.
Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten verdwijnen zelfs nooit helemaal. Marien zwerfvuil vermijden en verminderen staat hoog op de nationale en internationale agenda.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Onderzoeken naar menselijk rookgedrag laten zien dat rokers per sigaret ongeveer 13 trekjes nemen (Djordjevic e.a., 2000). Een pakje met 19 sigaretten komt daarmee op ongeveer 247 trekjes.