Jonge mannen van 18-25 jaar drinken het meest; 94 procent drinkt wel eens alcohol, gemiddeld 1,8 glazen per dag. Onder deze groep zijn ook de meeste zware drinkers te vinden: 3 op de 10 drinken minstens 1 dag in de week 6 of meer glazen. Ook voor vrouwen geldt dat het vaakst wordt gedronken door de 18- tot 25-jarigen.
Jongvolwassenen drinken het meest.
Onder 18- t/m 29-jarigen zijn de meeste drinkers. Het percentage drinkers is het laagst bij 50-plussers (figuur 2). Ook het percentage zware drinkers is het hoogst bij de jongvolwassenen. Jongvolwassenen en 50-plussers drinken vaker overmatig dan volwassenen van 30 t/m 49 jaar.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Waar jongeren alcohol drinken
- het alcoholgebruik meestal plaats vindt bij anderen thuis (41%), in de discotheek of club (29%) en thuis (26%); - de locaties van alcoholgebruik veranderen naarmate jongeren ouder worden: op 12- en 13-jarige leeftijd drinken scholieren het meest bij anderen thuis (18%) of thuis (16%);
Vanaf 18 jaar. Onder die leeftijd is het strafbaar om alcohol bij je te hebben op openbare plekken. Je kunt dan een boete krijgen.
Alles dat een percentage van 15% of meer heeft mag worden verstrekt aan personen van 18 jaar en ouder. Toegevoegd na 48 seconden: Flügel heeft een alcoholpercentage van 10%, dus dit mag.
Minister Van Volksgezondheid De Block heeft nu de regels rond alcoholgebruik bij jongeren verduidelijkt: Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn. Alle andere alcoholische dranken zijn verboden onder 18 jaar.
Bier wordt door 42 procent van de jongens wekelijks gedronken en is daarmee veruit de meest populaire drank onder de jongens, op afstand gevolgd door mixdrankjes (11% wekelijks), sterke drank (9% wekelijks) en premixen (8% wekelijks).
Vroeg beginnen met alcohol drinken (bijvoorbeeld vanaf 14 jaar) verhoogt aanzienlijk je kans op ernstige alcoholproblemen als je volwassen wordt. Dit kwam uit verschillende wetenschappelijke studies naar voor. Later beginnen drinken (bijvoorbeeld vanaf 18 jaar) verlaagt de kans op latere alcoholproblemen.
Jongeren drinken om zich beter te voelen of tegen uitsluiting. Maar ook voor de 'gezelligheid' en om zorgen te vergeten. Ook persoonlijkheidskenmerken beïnvloeden het drinkgedrag.
overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
De wet is aangepast omdat de gezondheidsrisico's van alcohol voor jongeren erg groot zijn. De leeftijdsgrens kan ook helpen om overlast door alcoholgebruik van jongeren te voorkomen. Mensen die voor hun werk alcohol schenken of verkopen moeten goed opletten voor wie de drank bedoeld is.
Bijna 8 van de 10 Nederlanders van 18 jaar en ouder (78,0%) dronk in 2021 wel eens alcohol. 44,0% van de volwassen bevolking hield zich aan het advies van de Gezondheidsraad en dronk geen of weinig alcohol. Ruim 1 op de 14 (7,3%) volwassen Nederlanders dronk overmatig en 8,3% was een zware drinker.
Studenten van 16 t/m 18 jaar op het mbo en hbo
Van de mbo- en hbo-studenten die alcohol drinken, drinkt 19% gemiddeld meer dan 10 glazen alcohol op een weekenddag. Dit laatste percentage is onder 17-jarige mbo-studenten hoger (21%) dan onder 17-jarige vo-scholieren (11%) en hbo-studenten (12%).
Omvang alcoholgebruik onder jongeren
Van alle vo-leerlingen is 16% ooit dronken geweest, op 16-jarige leeftijd is dit 39%. Van de 16- tot 18-jarige mbo- en hbo-studenten heeft 85% ooit alcohol gedronken. Binnen de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar drinkt 85%, waarvan 16% overmatig en 19% zwaar.
Het meest komt dit met 42 procent onder de 16-jarigen voor. De afgelopen 20 jaar is het percentage 12- tot en met 16-jarige drinkers drastisch omlaag gegaan. In 1999 ging het om bijna 72 procent van de scholieren die ooit gedronken had. In 2019 gaat het om bijna 47 procent.
Een relatief geringe hoeveelheid alcohol heeft dus geen impact. Dat betekent niet dat je je hersenen niet beschadigt door veel te drinken: de uiteinden van de neuronen, de dendrieten, raken beschadigd zodat de informatie-overdracht gehinderd wordt. Ergo, dommer word je er uiteindelijk wél van.
Je kind zal door geen alcohol te drinken beter presteren op school. NIX18 = Minder kans op verslaving Hoe jonger je kind begint met drinken, hoe groter het risico op alcoholproblemen in de toekomst. NIX18 = Veilig thuiskomen Als je kind geen alcohol drinkt, gaat hij of zij fris terug naar huis van een feestje.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op. Je pupillen worden groter. Je kan misselijk worden en overgeven.
De frequentie en de hoeveelheid van alcoholgebruik neemt toe met de leeftijd. 16 jaar is daarbij de scharnierleeftijd. Terwijl 41% van de 12-14-jarigen ooit al alcohol dronk, verdubbelt dit tot 80% bij de 15-16-jarigen.
Alcoholgebruik door jongeren onder de 18 is extra riskant omdat: Alcohol schadelijk is voor het lichaam en de ontwikkeling van de hersenen. Diverse organen zijn op je 18e nog in ontwikkeling. Zo ontwikkelen je hersenen zich tot hun 24e.
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
Mixdranken, zoals Breezer, bevatten sterke drank (zoals rum of wodka) en behoren dus tot die categorie.
Jongeren. Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan wie jonger is dan zestien jaar. Met alcohol bedoelt men alle alcoholhoudende dranken van meer dan 0,5% vol., onder andere bier, wijn,... Sterke drank mag men niet verkopen, schenken of aanbieden aan min-achttienjarigen.