Ze verstoppen zich in het donker, langs naden, richels en spleten van planken, plinten, bedden, matrassen en meubels. Bedwantsen kunnen maanden zonder voedsel. 's Nachts komen ze tevoorschijn en prikken met hun steeksnuit in de huid om bloed te zuigen.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Bedwantsen zitten bijna de hele dag verborgen in kleine scheuren en kieren. Alleen om te eten komen ze uit hun schuilplaats. Veel mensen komen er pas achter dat ze bedwantsen hebben zodra de beten op beginnen te vallen.
Bedwantsen leggen groepjes van eitjes in matrassen, of specifieker: in naden of zomen van matrassen. De eitjes zijn wit en ongeveer één millimeter groot. Door de kleur en de omvang zijn ze erg moeilijk tot nooit te zien.
Maar let op: niet alle rode jeukende bultjes worden door bedwantsen veroorzaakt! Denk bijvoorbeeld aan rode jeukende bultjes door infectieziekten door een ontstoken huid, allergische reactie muggenbeet of door gebruik van geneesmiddelen. Het kunnen evenwel ook beten van muggen zijn, van vlooien of andere insecten.
Bedwantsen zijn kleine (6 mm) roodbruine ovale insecten die leven van het bloed van mens en dier. Ze hebben 6 pootjes waarmee ze snel kunnen lopen. Vliegen of springen kunnen ze niet. Een andere naam voor bedwants is bedluis of wandluis.
Bedwantsen houden zich graag schuil in houten meubelen, kieren en spleten. Bedwansten kunnen niet tegen stoom. Door met een stoomreiniger over alle mogelijke schuilplaatsen te bewegen zal je een groot aantal beestjes doden. Was regelmatig je beddengoed op minimaal 60 graden om bedwantsen en hun eitjes tegen te gaan.
Bedwantsen hebben genoeg aan één beet per week om zich te voeden. Dit doen ze vooral 's nachts, want ze hebben een hekel aan licht. Overdag bijten ze ook, maar dan alleen als ze heel hongerig zijn. Bedenk wel dat ze sowieso heel lang zonder voedsel kunnen.
Mythe 7: Bedwantsen kruipen over ons lichaam
Bedwantsen houden niet van warmte, Je krijgt ze dus met geen stok in je haar of op je huid, zoals luizen of teken. Ook in onze kleding vinden ze het te warm.
Het gebruik van ontsmettingsalcohol is populair als huismiddel tegen de bedwantsen omdat men gelooft dat het de bijtende insecten zowel doodt als afweert. Werking: Koop een flesje met ontmettingsalcohol bij de drogist en schenk de inhoud in een verstuivingsfles.
Iedereen kan bedwantsen krijgen. Bedwantsen kunnen zelfs voorkomen in de duurste en schoonste hotels. Dat er bedwantsen aanwezig zijn in uw huis, wil absoluut niet zeggen dat uw huis vies is. Als u bedwantsen heeft is het wel zeer verstandig om zo snel als mogelijk actie te ondernemen.
Bedwantsen komen voor op plekken waar mensen samenkomen om te slapen en te reizen. Denk aan B&B's, hotels of vakantieparken, maar ook aan bussen, treinen en vliegtuigen. De bedwantsen zitten voornamelijk in bedden, want ze leven van bloed.
Ga niet zelf bedwantsen bestrijden. Het kost jou veel tijd, terwijl bedwantsen spray peperduur is en amper werkt. In de tussentijd loop je bovendien het risico dat de plaag zich verspreid, waardoor je nog meer geld kwijt bent.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Volwassen bedwantsen leven 6-12 maanden en kunnen ver-scheidene maanden tot wel een jaar zonder eten overleven. Onder optimale omstandigheden kan de bedwants in 6-8 weken geslachtsrijp zijn. Maar dit kan ook veel langer duren.
Rode vlek(ken) op de huid: van veel soorten insectenbeten krijg je rode vlekken. Je kunt met de hulp van bovenstaande infographic zien aan de plek, door welk insect je gebeten bent. Als je na een paar dagen tot een week na de insectenbeet een rode vlek of een rode kring krijgt, raadpleeg dat je huisarts.
Ze zijn doorzichtig, maar kleuren felrood als ze bloed zuigen. Check je bed ook op volwassen bedmijten. Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen.
Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger. Daarna wel de stofzuigerzak vervangen. Vervolgens kunt u het beste in het voorjaar, wanneer de wantsen weer uitgevlogen zijn, buitenom langs de gevel van uw woning alle gaten en kieren afkitten waar wantsen door naar binnen kunnen komen.
In de (kleding) kast
Omdat bedwantsen overleven op textiel, kunnen zij via kleding, beddengoed of theedoeken in de kasten door het hele huis terecht komen. Als u bedwantsen in uw kledingkast waarneemt, is het verstandig om alle kleding 2 dagen in de vriezer te leggen of te wassen op 60 graden.
Vanuit een besmette kamer, neem je via je bagage bedwantsen mee naar huis of naar een andere hotelkamer. Je koffer vol met kleding is namelijk een goede verstopplek voor en bedwants. Soms weet je niet eens dat er bedwantsen in de kamer zaten, maar heb je toch ineens bedwantsen in huis.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Kun je bedwantsen zien? Ondanks dat bedwantsen erg klein zijn, meestal maar 4-5mm groot, is het mogelijk om een volwassen bedwants te zien. Je kunt zelfs de nimfen en eitjes zien. Die worden ook nog wel eens verward met stofmijt.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
De bedwants is een klein insect dat vooral in bedden en matrassen van hotelkamers leeft. 's Nachts kruipt de bedwants op uw huid om bloed te zuigen. Op de plek van de beet ontstaat een bultje dat jeukt. De bultjes verdwijnen vanzelf.