Overigens kunt u gewoon met uw Nederlands rijbewijs blijven rijden in België zolang deze geldig is. Op het moment dat het rijbewijs verloopt moet u vervolgens een nieuwe aanvragen in België.
als de eigenaar van het voertuig tijdelijk afwezig is en het voertuig maximum 6 maanden onafgebroken in België staat. als een voertuig maximum 1 maand gratis ter beschikking wordt gesteld van een privépersoon die in België verblijft.
Dit kan gedurende een periode van maximum één maand. In dat geval moet u in de wagen een schriftelijke toelating van de buitenlandse eigenaar bewaren. De eigenaar moet in dit document verklaren dat hij het voertuig gratis ter beschikking stelt, voor een vastgestelde periode, met einddatum.
Buiten Nederland mag u meestal tussen de 3 en 6 maanden rijden in uw auto met Nederlands kenteken. Hoelang u precies in het buitenland mag rijden, verschilt per land.
Voorwaarden voor vrijstelling bpm en mrb bij kort gebruik
Zo moet het gaan om een personenauto, motor of bestelauto (motorrijtuig) dat een buitenlands kenteken heeft en u ter beschikking staat. En mag u de auto niet meer dan 2 weken in Nederland gebruiken.
Wanneer je een auto in België, of een ander EU-land koopt, hoef je gelukkig geen invoerrechten te betalen. De BTW hangt af van de auto. Als het een nieuwe auto is, moet je BTW wel betalen. Bij een tweedehandse auto hoeft dat niet.
Wanneer je definitief in het buitenland gaat wonen kun je geen Nederlandse autoverzekering afsluiten. Je moet voor het afsluiten van een autoverzekering namelijk staan ingeschreven in Nederland. Wanneer je je uitschrijft in Nederland en je gaat emigreren naar het buitenland, moet de autoverzekering worden beëindigd.
Als Nederlander mag je in Nederland niet in een auto met buitenlands kenteken rijden, tenzij je (tijdelijke) vrijstelling via de douane hebt geregeld. Dat heeft alles te maken met de belastingplicht. Voor iedereen die buiten Nederland woont, geldt vrijstelling op basis van het internationaal recht.
Je autoverzekering is bijna in alle landen geldig. Om te weten of je autoverzekering ook geldig is tijdens jouw vakantie in het buitenland kun je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto verzekerd is. Een originele groene kaart vraag je op bij je verzekeraar.
Online via WebDIV. Het is verplicht om een voertuig dat in België gekocht is of een tweedehandsvoertuig dat voordien in België ingeschreven was online (via WebDIV) in te laten schrijven. Vul het roze formulier 'Aanvraag tot inschrijving van een voertuig' in.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Invoerrechten. Op het moment dat je de auto invoert in Nederland moet je ook invoerrechten betalen. voor een auto jonger dan 30 jaar is dit 10% over de aankoopwaarde+transportkosten. Voor een auto ouder dan 30 jaar betaal je geen invoerrechten maar alleen de 6%btw.
Kortom, het is mogelijk om een auto op naam te zetten met een buitenlands rijbewijs. Je moet in alle gevallen wel in de Basisregistratie Personen staan en een uittreksel BRP meenemen. Verkoop je de auto aan iemand die in het buitenland is ingeschreven? Dan gelden de regels van export en moet je de auto uitvoeren.
Wanneer je met een Nederlands kenteken langdurige in Frankrijk verblijft, wordt er geacht om binnen 6 maanden daar een Frans kenteken op te krijgen. Hier vindt u het stappenplan om dat te realiseren. Overigens zal uw verzekeraar gewoon de schade blijven dekken wanneer u op Nederlands kenteken blijft rijden.
Dit opschrift wordt voorafgegaan door de letter: “Y” voor de “proefrittenplaat”, “Z” voor de “handelaarsplaat”, “V” voor de “beroepsplaat”.
U kunt gewoon uw auto, op Nederlands kenteken, meenemen naar Duitsland en achteraf uw Nederlandse kenteken ongeldig laten verklaren. Controleer wel van tevoren hoe lang uw verzekeraar u nog verzekert in het buitenland (meestal 6 weken). Na uw vestiging in Duitsland stelt u de procedure van invoer in werking.
In 2010 heeft België een nieuwe nummerplaat of kentekenbewijs ingevoerd naar Europees model. De plaat heeft 7 karakters: een indexcijfer + 3 letters + 3 cijfers. De cijfers en letters zijn robijnrood op een witte achtergrond. Op de nummerplaat staan de B van België en de sterretjes van de Europese Unie.
We hebben begrepen dat een auto met Nederlands kenteken niet langer dan 183 dagen per jaar in Portugal mag verblijven (cumulatief).
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Valt jouw reisbestemming buiten de geografische dekking van jouw mutualiteit of ben je op zoek naar extra bescherming? Dan valt een bijkomende wereldwijde reisbijstandsverzekering aan te raden. Die polis kent veelal een hoger plafond voor de vergoeding van medische kosten.
Een Nederlands exportkenteken is maximaal twee weken geldig vanaf de dag dat het voertuig voor export is verklaard, mits de apk die gehele periode nog geldig is. Een Zollkennzeichen is verkrijgbaar met een korte of lange looptijd, variërend van 15 dagen tot en met 12 maanden.
Auto's worden bij onze zuiderburen voor minder geld verkocht en vaak beter uitgerust. Voor minder geld heb jij in België een auto met alle luxe extra's waar je je hier misschien wel scheel voor betaald. Meer luxe, lagere prijs (bij goed onderzoek) en niet te vergeten: een groter aanbod.
Wanneer u een occasion aanschaft in België is de verkoper verplicht om u een zogenaamde Car-pass aan te bieden. Dit document is vergelijkbaar met het Nederlandse tellerrapport. Deze Car-pass geeft u inzicht in de kilometerstanden en voorkomt fraude met de tellerstanden.
Als u in Nederland woont en een auto koopt in het buitenland (importeren), moet u een Nederlands kenteken voor dit voertuig aanvragen. Na ontvangst van het kentekenbewijs betaalt u motorrijtuigenbelasting (mrb). Ook heeft u een kentekenplaat en een WA-verzekering nodig.