Vitamine K zit bijvoorbeeld voor een belangrijk deel in groenten. Groenten zijn dus een onmisbaar onderdeel van een gezond eetpatroon. Ze helpen je lichaam goed te functioneren.
Voedsel is complex en bevat veel verschillende soorten voedingsstoffen. Het nemen van een supplement ter vervanging van fruit en groenten levert u niet de specifieke voedingsstoffen op , zoals fytochemicaliën en vezels die u uit volwaardige voeding zou halen.
Deze stoffen zijn erg belangrijk voor je gehele gezondheid. Te weinig groente eten kan resulteren in o.a. gewichtstoename, een slechte cardiovasculaire gezondheid, een vergoot risico op ziektes, spijsverteringsproblemen, een verminderde cognitie en continu moe zijn.
Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen.
Vitamine- en mineralengebrek
Een tekort aan vitamine C is zeldzaam, omdat het lichaam voorraad opbouwt voor 3 maanden. Een gebrek merkt u aan gewichtsverlies, minder weerstand, moe zijn, gewrichtsklachten, slecht genezende wondjes en blauwe plekken. Een extreme vorm van vitamine-C-gebrek is scheurbuik.
Geen groenten, wel fruit
Door voldoende vitaminen in te nemen kun je natuurlijke immuunsysteem helpen. Voor vitamines A, B6, foliumzuur (B11) en C zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen.
Ontstoken tong, branderige, pijnlijke of prikkelende tong, gevoelige mond.Vermoeidheid, slaperigheid, zwakte.Misselijkheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies.
Nee: vegetariërs of andere mensen die geen vis eten, hebben geen symptomen van een tekort, zoals het geval is bij een tekort aan vitaminen. Zolang je maar zorgt dat je je omega 3-vetzuren haalt uit de plantaardige zoals lijnzaad(olie), chiazaad, walnoten, koolzaadolie en groene groenten.
De voedingsstoffen die van belang zijn in het dieet van vegetariërs zijn onder andere vitamine B(12), vitamine D, ω-3 vetzuren, calcium, ijzer en zink . Hoewel een vegetarisch dieet kan voldoen aan de huidige aanbevelingen voor al deze voedingsstoffen, biedt het gebruik van supplementen en verrijkte voedingsmiddelen een nuttig schild tegen tekorten.
Volwassenen (en vooral ouderen) kunnen sneller botten breken. Verder kunt u meer spierpijn krijgen; met name in de bovenbenen en heupen. Daardoor kan het ook moeilijker worden om bijvoorbeeld op te staan of kan lopen zwaarder worden. Daarnaast werkt uw afweersysteem ook minder goed bij een tekort aan vitamine D.
Hoewel het mogelijk is om gezond te eten zonder groenten te eten , vormen de voedingsstoffen in groenten essentiële bouwstenen voor de gezondheid van uw lichaam. Groenten vormen daarom een essentieel onderdeel van elk echt voedzaam dieet.
Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, zoals vlees en vis. Een veganist gaat verder en gebruikt geen enkel dierlijk product of bijproduct.
Fruit en groenten bevatten belangrijke fytochemische bestanddelen waarvan is aangetoond dat ze een gunstig effect hebben op de gezondheid van de mens. Fruit en groenten zijn rijke bronnen van vitamine A, C, E en K en mineralen zoals kalium, magnesium, calcium .
Voor vitamine C, bètacaroteen, fosfor en kalium zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C.
" Het kan lastig zijn om genoeg vitamine C binnen te krijgen om een gezond immuunsysteem te ondersteunen zonder groenten, vooral als je niet veel fruit eet," zegt Wells. "Je krijgt misschien ook niet genoeg voedingsvezels binnen, wat essentieel is om ontstekingen te verminderen en om nuttige darmbacteriën te laten gedijen boven pro-inflammatoire bacteriën."
De prevalentie van B12-tekort werd geschat op 55% onder Amerikaanse kinderen ( 67% onder kinderen die hun hele leven een vegetarisch dieet volgden versus 25% onder andere vegetarische kinderen) en 50% onder kinderen van Aziatisch-Indiase afkomst.
Doordat ze geen dierlijke voedingsmiddelen eten, is het voor veganisten moeilijker om voldoende vitamine B12, ijzer, calcium en jodium op te nemen. Daarom moeten ze aandacht besteden aan goede eiwitcombinaties, voldoende energie innemen en ervoor zorgen dat ze genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgen.
Vitamine B12 is over het algemeen NIET aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen.
Omega-3-vetzuren kunnen helpen voorkomen dat bloedplaatjes stollen en aan de slagaderwanden blijven plakken. Dit kan helpen het risico op geblokkeerde bloedvaten en hartaanvallen te verlagen. Dus wat moet u doen als u geen vis eet? Het nemen van een gecombineerd supplement van ½ tot 1 gram (500 mg tot 1.000 mg) EPA plus DHA per dag is een goed begin.
Vitamine B12 advies voor vegetariërs en veganisten
Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten (vlees, vis, zuivel en eieren). De meeste vegetariers krijgen het via eieren en melkprodukten voldoende binnen. Maar veganisten en fruitariërs wordt geadviseerd een B12 supplement te slikken.
Banaan bevat namelijk, net zoals andere groente en fruit het ook niet bevatten, helemaal geen vitamine B12.
Bij een tekort aan thiamine (vitamine B1-tekort) kunnen psychische afwijkingen ontstaan, zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies.Ook gevoelloosheid in de benen, hartklachten en spierverlamming (beriberi) kunnen gevolgen zijn van een tekort aan thiamine.