De officiële Latijnse naam van citroenmelisse, Melissa Officinalis, geeft al heel wat informatie. 'Melissa' is een Oudgrieks woord en het betekent honingbij. Wie citroenmelisse in de tuin heeft staan, heeft misschien al eens gezien dat de plant een echte bijenmagneet is.
Melisse werkt in de eerste plaats rustgevend. Een kopje melissethee in de avond vergemakkelijkt het in slaap komen bij nervositeit. Melisse heeft ook een kalmerende werking op de maag en darmen en kan verlichting brengen bij buikkrampen of een opgeblazen gevoel. Deze drievoudige werking helpt ook bij galziekten.
Het blad van de citroenmelisse kun je in de keuken zowel vers als gedroogd gebruiken, in koude en warme gerechten. Houd er wel rekening mee dat je het niet (mee)kookt, want dan verliest het zijn frisse smaak. Citroenmelisse is heerlijk in visgerechten, soepen, fruitsalades, eiergerechten, sauzen en zuurkool.
Vóór de bloei kun je de jonge blaadjes het beste plukken. Voor de zomer is het ideaal om deze blaadjes te plukken voor thee, ijsthee of limonade. Door de blaadjes te kneuzen komt de citroengeur nog meer vrij. Het geeft ook een frisse smaak aan visgerechten, toetjes, een omelet of salade.
Een andere reden dat citroenmelisse gezond is, is omdat de plant de werking van verschillende interne organen bevordert. Daaronder vallen de darmen, de milt en het hart: onder andere hartkloppingen, darmkrampen, verstoppingen en misselijkheid worden minder van een kop kalmerende thee van citroenmelisse.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Tegenwoordig wordt citroenmelisse gebruikt in het kruidengeneesmiddel Iberogast. In combinatie met 8 andere kruiden helpt citroenmelisse tegen maag- en darmklachten; zoals maag- en darmkrampen, maagpijn, een vol gevoel, misselijkheid en maagzuur.
Recept. 1 eetlepel gekneusd vers blad overgieten met een kopje heet (niet kokend) water. Laat dit 15 minuten afgedekt trekken en zeef het. Drink bij bovenstaande problemen 3-5 kopjes van deze thee per dag.
Om thee te maken van citroenmelisse giet je heet water over een handjevol gekneusde bladeren. Zeef de blaadjes er na 3-5 minuten uit om een bittere smaak te voorkomen. Citroenmelisse is lekker in een mix met munt of kamille en kan ook in ijsthee gebruikt worden.
Beschrijving. Smaak: Heerlijk Fris, smaakt en ruikt naar Citroenen. Gebruik: Citroen-melisse is een heerlijk-fris geurend kruid in de Munt-familie. Het 'Bijen-kruid' heeft als officiële naam: Melissa officinalis.
Waar is citroenmelisse goed voor:
Klachten van verkoudheid, koorts, griep, en infecties kunnen verminderd worden met melisse. Het werkt goed tegen misselijkheid, zwangerschaps- en menstruatieklachten. Als je last hebt van spijsverteringsklachten (krampen, gasvorming) dan kan citroenmelisse goed werken.
Het blad geurt naar citroen, is harig, sterk generfd, gekarteld en ovaal. Het blad is lichtgroen van kleur. De bladeren worden geel en krijgen een wrange geur als ze in de volle zon groeien en in droge grond staan. De bloem is klein, tweelippig, lichtgeel in trosjes en als ze ouder worden wit tot lichtblauw.
Zet citroenmelisse in een glas water of bewaar het in vershoudfolie in de koelkast. Het kruid blijft zo een paar dagen houdbaar. Citroenmelisse kun je ook invriezen of drogen.
Citroenmelisse is ook een natuurlijke bloeddrukverlager dat onze perifere bloedvaten weet te verwijden. Dit kruid heeft ook een natuurlijke bloedverdunner. Grijp dus niet meteen naar bloeddrukverlagende medicijnen, maar probeer eerst citroenmelisse thee bij een hoge bloeddruk.
Citroengras wordt vaak verward met citroenmelisse en citroenkruid. In Nederland kom je de benaming Sereh ook weleens tegen in recepten. Dat is Indonesisch voor citroengras. In het Maleis heet het Serai en in Thailand Takrai.
Het is gezond om muntthee te drinken. De drank is namelijk zeer calorie arm en bevat bovendien geen cafeïne of theïne. Daarnaast zorgt de sterke muntsmaak ervoor dat je eetlust wordt onderdrukt. Hierdoor is deze 'thee' dus op indirecte wijze goed voor de lijn.
Gezondheidsvoordelen: Goed voor geheugen
In traditionele Chinese geneeskunde, rozemarijn thee voor maagstoornissen en voor het kalmeren van de zenuwen. Met zijn anti-inflammatoire eigenschappen, wordt dit helende kruid ook gebruikt tegen verteringsproblemen, menstruatie stoornissen en verlies aan eetlust.
Snoeien: De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden, rond maart.
Brandnetelthee is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee is ook goed bij mensen met diabetes en het vermindert ontstekingen. Heb je veel last van vermoeidheid, menstruatiepijn of een misselijk gevoel? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed.
De bladeren van citroenmelisse zijn lekker, gezond en beschikken over medicinale kwaliteiten, met name door de grote hoeveelheid etherische oliën en flavonoïden die in deze plant zitten. Citroenmelisse is een vaste plant; hij gaat in de winter dood maar komt in het voorjaar sterk terug.
Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd. Groente en fruit kun je ook goed eten bij maagzuurklachten.
Kruiden en co
Citroenmelisse is daar een goed voorbeeld van. Dat vermindert de aanmaak van maagzuur en kan makkelijk als een kruidenthee worden gedronken. Zoethout werkt net iets anders. Dat kruid bevordert de aanmaak van slijm in de maagwand en beschermt zo tegen het zure maagsap.
Sommige mensen merken vermindering van de winderigheid door het drinken van kruidenthee (kamille, pepermunt of venkel).
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.