Als je ervoor zorgt dat de coniferen in jouw tuin op de juiste manier verzorgd worden, kun je dus nog heel lang van hun stijlvolle voorkomen en de beschutting die ze bieden blijven genieten. Sommige coniferen kunnen namelijk wel meer dan duizend jaar oud worden.
Voor deze vondst was de oudste geregistreerde thuja die nog leefde 1141 jaar oud. Ook deze twee thuja's staan in Ontario.
Magnesium is een voedingsstof die een conifeer nodig heeft. Wanneer er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat, kunnen er bruine plekken in de haag ontstaan. Je herkent het magnesiumgebrek doordat de bruine plekken zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden.
Ze zijn wintergroen en onderhoudsarm. U heeft hiervoor wel de ruimte nodig, want een grote volwassen conifeer kan wel 20 meter hoog worden. Wordt een solitaire conifeer te groot dan is het meestal niet mogelijk deze te toppen, hierdoor verliest de conifeer zijn natuurlijke vorm.
Een conifeer snoeien is alleen nodig wanneer de conifeer te hoog is geworden en/of veel jonge scheuten vormt. Coniferen groeien ongeveer 30 cm per jaar en dienen 1 tot 2 keer per jaar gesnoeid te worden. Door dit te doen, behouden coniferen een mooie vorm en worden ze niet te breed.
Bruine coniferen door aanhoudende droogte
Soms wordt een conifeer zelfs helemaal bruin. Het goede nieuws is dat coniferen die door aanhoudende droogte bruin geworden zijn in de meeste gevallen wel kunnen herstellen. Is een conifeer eenmaal uitgedroogd, kan het lastig zijn om weer vocht toe te dienen.
Let bij het graven van de geul op de grootte van de kluit: de geul moet ongeveer 10 centimeter breder en dieper zijn dan de omvang van de kluit. De diepte bepaalt u zelf, als de hele kluit maar wel goed bedekt is onder de grond. De grond die u heeft uitgegraven, kunt u later nog gebruiken. Bewaar deze dus goed.
Een conifeer mag alleen op het nieuwe hout gesnoeit worden, en niet op oud hout. Afzagen is dus geen optie. En wilt u toch snoeien, dan in Juni, dan heeft u de meeste kans dat ze overleven.
Uitgraven van de coniferen
Graaf ruim om de coniferen heen. Als je te dicht op de planten graaft dan stuit je al snel op de wortels. Begin aan één kant van de haag en haal de eerste eruit. Krijg je hem niet helemaal uitgegraven?
U begint pas met het toppen van coniferen als deze zo'n 5 tot 10 centimeter lager dan deze hoogte is. Hou het toppen van coniferen vervolgens jaarlijks bij. Zodra een conifeer getopt is, zal deze namelijk twee of meer toppen gaan maken. Zorg voor goed snoeimateriaal en een veilige werkwijze.
In droge periodes kan de conifeer helemaal geen regenwater opnemen. Toch heeft de plant ook in die periodes wel water nodig. Wanneer het een lange periode niet regent, kun je jouw coniferenplanten het beste 2 keer per week een volle emmer water geven. Houdt ook vooral zelf de kluit van de conifeer in de gaten.
Vaste planten die onder zo'n boom kunnen, zijn kruipend zenegroen (Ajuga reptans), Italiaanse aronskelk (Arum italicum), schoenlappersplant (Bergenia), lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), elfenbloem (Epimedium), Geranium macrorrhizum en G.
Een goede zuurgraad in de bodem is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen. AZ-Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van de moestuin, zodat coniferen beter groeien.
Coniferen kunt u het beste 'scheren'. Een conifeer mag namelijk absoluut niet tot op het oude hout worden teruggesnoeid. Door scherende bewegingen te maken, zorgt u ervoor dat u alleen de jonge scheuten snoeit. Van de jonge scheuten mag u overigens niet meer dan 10 centimeter snoeien.
De taxus gaat doorgaans decennialang mee. Wanneer u op zoek bent naar een schitterende, wintergroene haagplant met een lange levensduur is de taxus dus zeker een goede optie. Een coniferenhaag is in de meeste gevallen wintergroen en ook zeer winterhard.
De Nederlandse namen voor de Taxus zijn IJf of Venijnboom. Het zijn vrij traag groeiende bomen of struiken die zeer lang kunnen leven. Ze kunnen tot 700 jaar oud worden.
Al met al zijn er kosten van ongeveer 100 tot 200 EUR per strekkende meter te verwachten voor het verwijderen van hagen die ongeveer 2 m hoog en breed zijn geworden. Als de heg lager en minder breed is, kunnen de kosten iets lager uitvallen.
Gebruik hiervoor altijd een coniferenmest, Ecostyle heeft een prima meststof die 100 % natuurlijk is "Coniferen AZ" deze meststof wordt snel opgenomen en bevat het voor een conifeer belangrijke sporenelement Magnesium.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
Zaag de toppen van de conifeer met een scherpe zaag. Het maakt niet uit of dit een handzaag of een elektrische zaag is, zolang deze maar goed scherp is. Door het gebruik van scherp gereedschap maakt u namelijk mooie, gladde snoeiwonden en stelt u zo de conifeer in staat om snel te herstellen.
Coniferen bemesten kunt u het beste doen met een speciale coniferen mest. Deze mest bevat de juiste voedingsstoffen voor uw coniferen, waaronder magnesium en bitterzout. Deze voedingsstoffen zorgen voor de mooie, groene kleur van de planten. Wanneer de coniferen geel verkleuren, duidt dit vaak op magnesiumgebrek.
Coniferen kunnen meestal het beste geplant worden tussen november en half april. In de winter zijn de planten namelijk in rust en groeien ze niet zo hard.
In principe geldt dus voor alle Conifeer soorten dat drie planten per strekkende meter volstaat. Echter wanneer u kiest voor losse Coniferen van 175cm of hoger, dan zijn 1 à 2 stuks per meter voldoende.
De meeste coniferen houden van een lichte plek, maar vooral Thuja en Taxus verdragen vrij veel schaduw. Vaak wordt gedacht dat coniferen graag in zure grond groeien, maar dat is meestal niet zo. Coniferen doen het in iedere normale tuingrond, maar hebben het liefst iets zwaardere lichte leem- of kleigrond.