Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Wifi van je buren
Er is een grote kans dat de wifi van de buren de spelbreker is. Wanneer er te veel toestellen op een klein oppervlakte uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie waarop het wifisignaal zit, treden er storingen op door de overbevolking van de breedband.
Ga naar het Configuratiescherm. Klik op Netwerkstatus. Klik vervolgens op Draadloze netwerken beheren. De beveiligingsmethodiek staat naast het draadloze netwerk dat je gebruikt.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Je naam en profielfoto kunnen worden bekeken door andere mensen die gebruikmaken van Google-services waarin het hoofdprofiel van je Google-account wordt getoond, ook wanneer je communiceert of content deelt. Tip: Voor andere gegevens die u toevoegt, kunt u kiezen of ze privé zijn of zichtbaar voor iedereen.
Als er iemand met een laptop bij jou in de buurt verbinding zoekt met wifi en je verbinding is niet (goed) beveiligd, dan kan hij/zij zomaar misbruik maken van jouw wifi en er nog mee wegkomen ook: jij bent immers de eigenaar van dat kanaal.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
U vraagt zich nog af of routers kunnen worden gehackt? Wie over voldoende tijd en middelen beschikt, kan elk apparaat hacken. Doeltreffende internetbeveiliging heeft dan ook tot taak ervoor te zorgen dat hacken zo moeilijk en tijdrovend mogelijk is.
Met het gratis programma inSSIDer kun je zien welke netwerken in de buurt zijn, hoe sterk het signaal is en op welk kanaal deze uitzendt. Test met dit programma de resultaten als je je router op kanaal 1, 6 of 11 hebt en kies het beste WiFi kanaal.
Als het modem geen ingebouwde WiFi router heeft, dan heb je nog een losse draadloze router nodig. Deze router zorgt voor de WiFi verbinding in je huis of kantoor. Om met je computers draadloos met het netwerk te kunnen verbinden is een wireless client (draadloze ontvanger) nodig.
Naast het aanschaffen van een goede router is het aan te raden de router op een centrale plek in uw huis te plaatsen, zodat de dekking overal even goed is. Veel mensen zetten de router neer op de plek waar de internetaansluiting het huis binnenkomt.
Vertel de helpdeskmedewerker dat iemand je draadloze verbinding gebruikt. Als je draadloze modem/router geleverd is door je ISP, dan kunnen ze erop inloggen en onbevoegde gebruikers verwijderen. Beslis of je het draadloze netwerkwachtwoord wilt wijzigen.
Een verborgen wifinetwerk is een netwerk waarvan de naam niet wordt uitgezonden. Om verbinding met een verborgen netwerk te kunnen maken, moet je de naam van het netwerk, het type draadloze beveiliging en indien nodig de modus, de gebruikersnaam en het wachtwoord weten.
Als u 'Privacywaarschuwing' ziet onder de naam van het netwerk van uw provider in de wifi-instellingen, zou uw mobiele identiteit kunnen worden achterhaald als uw apparaat verbinding zou maken met een kwaadaardige hotspot die zich voordoet als het wifinetwerk van uw mobiele aanbieder.
Man-in-the-middle-aanvallen, wifi-sniffing, DNS-spoofing en malware zijn de belangrijkste wapens die hackers gebruiken om de informatie te stelen die u prijsgeeft terwijl u openbare netwerken gebruikt.
Openbare netwerken
Professionele netwerken zoals hotspots van KPN of T-Mobile zijn behoorlijk veilig en de kans is klein dat via deze netwerken wordt ingebroken op uw computer. Bij hotspots in eigen beheer van de locatie is het maar de vraag hoe het met de beveiliging zit.
Een onbeveiligde wifi verbinding is een netwerk dat niks versleutelt en beveiligt. Al je internetverkeer kan dus zo onderschept worden, in tegenstelling tot een beveiligde verbinding. Bij een beveiligde verbinding wordt alles wat je doet versleuteld. Je kunt een onbeveiligd netwerk gemakkelijk herkennen.
Beveiligde verbinding
Maak, indien mogelijk, alleen gebruik van een draadloos netwerk dat beveiligd is. Het liefst met WPA of WPA2. WEP encryptie is tegenwoordig niet echt veilig meer te noemen. De gegevens via een beveiligde wifi verbinding, worden versleuteld en zijn hierdoor moeilijker te onderscheppen.
Kies een wachtwoord voor je wifi-netwerk.
Je wachtwoord bepaalt hoe goed je netwerk beschermd is. Het is erg belangrijk dat je je wachtwoord met zorg kiest, zodat het niet gemakkelijk te kraken is. Voor je draadloze netwerk met WPA2 adviseren wij om een wachtwoord te kiezen van minimaal 20 tekens.
Het beste antwoord
In deze tool van adwords van google kun je zoekwoorden intikken. En vervolgens wordt er aangegeven hoeveel keer er op die term gezocht is in google. Hier kun je dus zijn hoevaak iemand gegoogled is, maar niet door wie.
Klik in het menu links op 'Privacy'. Klik bij 'Wil je dat in de resultaten van andere zoekmachines een link naar je tijdlijn wordt weergegeven?' op 'Bewerken'. Haal het vinkje weg bij 'Zoekmachines mogen een link naar je tijdlijn plaatsen'.