Hoe lang kun je Appelmoes bewaren? Vers gemaakt appelmoes kun je in een afgesloten bak nog 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast.In de vriezer kun je dit overigens nog tot 3 maanden bewaren. Een pot of blik gekocht appelmoes kun je langer bewaren, zolang de pot of het blik nog niet geopend is.
Appelmoes, zelf gemaakt of kant en klaar uit de supermarkt, kun je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Soms zelfs langer, maar dan moet je het wel goed met een deksel afsluiten.
In de koelkast zetten en binnen 2 weken opmaken. Ook geopende potten die nog niet leeg zijn in de koelkast bewaren en uiteraard: met een schone lepel moes er uit halen als de pot niet leeg gaat.
Appelmoes invriezen is heel goed mogelijk, maar beter is het dan wel om geen of beduidend minder suiker te gebruiken in de zelfgemaakte appelmoes. Weliswaar kun je appelmoes invriezen als er suiker in de appelmoes zit, maar het invriezen, en dat komt door de suiker, zal veel langer duren.
Thuis kun je als je met een schone lepel de appelmoes er uit haalt en direct in de koelkast wegzet dezelfde pot binnen een paar dagen leegeten. Meer dan een week lijkt me echt niet goed. Als er schimmel zichtbaar op zit, zit de schimmel al door de hele pot en is dan niet eetbaar. Probeer maar eens met een restje.
In de koelkast zetten en binnen 2 weken opmaken. Ook geopende potten die nog niet leeg zijn in de koelkast bewaren en uiteraard: met een schone lepel moes er uit halen als de pot niet leeg gaat.
Wanneer je de appelmoes hebt gemaakt kun je deze prima bewaren. Zorg ervoor dat je wel schoon werkt. Dit wil zeggen dat je het potje waarin je de appelmoes wilt bewaren eerst goed uitkookt (even in kokend water meekoken) en schoon keukengerei gebruikt.
Verschil tussen appelmoes en appelcompote
Eigenlijk zegt het woord het al een beetje: appelmoes is echt een moes. Een zachte 'puree' zou je bijna kunnen stellen. In een compote zitten nog stukjes appel. Je kunt het fruit dus echt nog herkennen.
Giet de warme compote in de potjes en sluit terwijl het nog heet is. Bewaar in de koelkast tot 2 weken. Om compotes langer te bewaren kun je ze het beste in porties invriezen, in plastic containers, zodat u slechts zoveel als u nodig heeft kan ontdooien.
Gekookt, zoals in het geval van appeltaart: 3-5 dagen in de koelkast.
In principe zijn alle appelsoorten te gebruiken voor appelmoes, maar de ene soort is gewoon beter dan de andere soort. Vooral de ietwat zuurdere appels, we spreken liever van zoetzuur, zijn beter geschikt voor appelmoes, en dat is ook van toepassing op de wat vastere appelsoorten.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
Citroen, limoen, grapefruit en sinaasappel kun in partjes of schijfjes middels de vriezer een langer leven geven. Wel eerst even in een bakje stoppen. Tip: gooi ze in je glas drinken.
Gekookte rabarber kan 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden. Geopende rabarber in pot of glas kan tot 2 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Gebruik telkens een schone lepel om besmetting van het product te voorkomen.
Doe water in een pan, doe de rabarber in de pan, en voeg de suiker toe. Breng het aan de kook, en laat het 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Met de deksel op de pan laten afkoelen, daarna in diepvriesbakken doen en luchtdicht afsluiten. Etiket erop doen met naam en datum, en minimaal 24 uur invriezen.
Compote is een zoete moes van gekookt fruit en suiker.
Voor een lekkere moes of compote is de Goudreinette de perfecte keus. Maar je kan ook eens de Cox, Elstar, Jonagold, Braeburn of Wellant proberen. Die zorgen voor een iets zachtere smaak.
Appelmoes of appelspijs is een kenmerkend Nederlands bijgerecht of dessert gemaakt van appels. Appelmoes wordt vaak in pot of blik aangeschaft, maar kan ook zelf gemakkelijk bereid worden.
Verse appelmoes is zoveel lekkerder dan appelmoes uit een potje. Die natuurlijk meestal ook gewoon glutenvrij zijn.
Suiker kun je dus het beste in een luchtdicht afgesloten pot bewaren bij amertemperatuur. Bij voorbeeld van glas met deksel. De koelkast of de vriezer worden afgeraden, omdat beiden erg vochtige omgevingen zijn. Door vocht kan de suiker muf gaan ruiken, en dan kun je het beter weggooien.
Appelmoes wordt bereid door appels met kristalsuiker in weinig water in 10 tot 20 minuten volledig gaar te koken. Vervolgens wordt dit brouwsel door een passeerzeef geperst, of fijn gemalen. Van appelcompote wordt gesproken, wanneer de appels grof zijn gemalen. Appels kunnen geschild of ongeschild worden gekookt.
Bij het uitscheppen van een glazen pot met een metalen lepel bestaat er een (kleine) kans dat je met de lepel tegen de pot tikt, waardoor er een stukje glas los kan laten. Om dit te voorkomen raden wij aan om een houten of kunststof lepel te gebruiken voor het uitscheppen.