Een langspeelplaat of vinylplaat, vaak afgekort tot lp of elpee, is een grammofoonplaat met een microgroef, gemaakt van vinyl en met een diameter van 30 cm (12 inch) die ruimte biedt voor maximaal 30 minuten muziek.
Een LP kan maar zo'n 40 tot 50 minuten aan muziek afspelen, dus reden genoeg voor een artiest om een album precies zolang te laten duren. Zelfs toen de CD's kwamen, die 60 tot 70 minuten aan muziek kunnen afspelen, bleef dit de standaard.
Dennis van Tetering: “Een digitale drager klinkt beter dan vinyl. Wat je fijner vindt klinken is smaak, het kan namelijk allemaal goed klinken. Een cd als drager heeft een betere weergave van het top-midden en top-hoog spectrum. Vinyl is juist beter in het lage spectrum.
Waarom klinken 45 toeren platen beter? Wanneer je platenspeler op 45 toeren staat ingesteld draait hij sneller rond dan bij 33-1/3 RPM. Dit betekent dat in dezelfde tijd dat een 33-1/3 RPM plaat één ronde heeft gemaakt, de 45 toeren plaat al 1,35 keer rond is geweest.
Een ep biedt ruimte aan het dubbele. Daardoor is voor sommigen het woord 'ep' synoniem aan een grammofoonplaatje met vier liedjes. Een andere methode om de speelduur te verlengen is een single niet op 45 maar op 33 1/3 toeren te snijden en af te spelen.
Met de komst van de elektromotor in de jaren 30 schakelt men over op 78 toeren (of eigenlijk 77 79), omdat dit zowel bij 50 hertz als 60 hertz is te reproduceren, en deze snelheid bovendien stabiel is bij het gebruik van de oude veerwerkmotoren.
De afkorting EP staat voor Extended Play. Dat betekent dat zo'n release meer tracks bevat dan een single (waar vaak 2 à 3 nummers op staan), maar te weinig om een album (of LP) genoemd te worden. Frank Bloemen: "De maximale speelduur van een EP varieert van 25 tot 30 minuten, vergelijkbaar met 4 tot 5 tracks."
In de jaren '70 loopt de prijs van een LP uiteen van ƒ5,- tot ƒ25,- en heden ten dage zien we vergelijkbare verschillen in prijs tussen de CD's van 'Het Kruidvat' en die van de reguliere platenindustrie.
Langspeelplaat = Een langspeelplaat, ook wel vinylplaat genoemd, vaak afgekort tot lp of Elpee, is een van vinyl gemaakte grammofoonplaat van 30 cm (12 inch) diameter, die aan elke kant ruimte biedt aan 20 à 30 minuten muziek.
Waarde Lp's. Waar is taxatie op gebaseerd? Om voor uzelf te kijken naar de waarde van Lp's en ander vinyl zou u alvast eens op www.discogs.com kunnen kijken. Daar kunt u het nummer van de plaat invoeren en een indicatie van de prijs kunnen zien.
Vinylliefhebbers vinden platen 'warmer' klinken dan cd's. In werkelijkheid is die 'warmte' vervorming. Weliswaar is het frequentiebereik van vinyl groter dan dat van cd's, maar dat extra bereik ligt boven de menselijke gehoorgrens.
Mensen die lp's kopen, willen ook graag muziek fysiek bezitten. "Je hebt wat tastbaars in je handen, je kan ernaar kijken en het is gewoon leuk om ermee te werken: de tekst in het boekje lezen en het plaatje eruit pakken. Het zijn kleine kunstwerkjes", zegt Tim.
Een belangrijke reden die wordt opgevoerd is dat elpees een beter en warmer geluid ten gehore zouden brengen. Dit zou komen omdat een elpee zuiver analoog is, terwijl digitale muziek een lagere precisie zou hebben. Cd-opnames zouden dus minder gedetailleerd zijn dan analoge opnames.
77,922 en 78,261 toeren. 33 toeren: Platen met een lager toerental werden in eerste instantie ontwikkeld voor de filmindustrie. Een standaard 78 toerenplaat kon per kant tussen 4 en 5 minuten geluid 'dragen'. In de jaren 20 van de vorige eeuw zat er zo'n 11 minuten film op een spoel.
Een 12-inch is een vinylsingle op elpeeformaat, waarop aan elke kant doorgaans één nummer geperst staat.
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling. Er zijn meer afkortingen die een notatie als afkorting en als letteruitspraak kennen.
Het element van de platenspeler leest de informatie van de plaat (de groeven in het vinyl) en zet de trillingen om in een signaal dat naar een versterker gestuurd wordt, die er samen met de luidsprekers muziek van maakt.
De productiekosten zijn gestegen, stellen platenmaatschappijen. Pvc, de grondstof voor platen, is veel prijziger geworden. Bijvoorbeeld door de populariteit van vinylvloeren, die gemaakt worden van dezelfde grondstof. Ook karton, waar platenhoezen van worden gemaakt, is schaarser en daarom duurder geworden.
Vinyl kan je best bewaren op kamertemperatuur of kouder. Dat betekent in de praktijk ergens tussen de 15°C en 25°C. Zorg er dus zeker voor dat je platen niet vlak naast de radiator, airco of een verluchtingsrooster staan.
De eerste van de Beatles
Het enige bestaande exemplaar is in handen van Paul McCartney, die er in 1981 vijftig kopietjes van liet maken. Die zijn elk ongeveer € 12.000,- waard. Een uitgave van de Japanse fanclub op flexidisc uit 1988 kost je maar zo'n € 60,-.
Volgens de Red Book spec van compact discs kunnen er maximaal 99 tracks op een CD. Jouw CD-speler kan een beperkter maximum aanhouden. Daarnaast kan er maximaal 80 minuten aan audio op staan.
Valt het u dan ook op hoeveel van die liedjes u kent of minstens herkent? Vreemd, toch: we kennen bijna 1.000 liedjes, maar de hoofdstad van pakweg IJsland niet. UGent-professor musicologie Marc Leman weet hoe dat komt.
Het beste antwoord
Dus dan kom je op 100 miljoen liedjes. Wil je 't in goede kwaliteit (192kbit/sec) MP3 downloaden, dan zit je op zo'n 400 miljoen GB. Oftewel 400.000TB, oftewel 400PB (PetaByte).